ПСГ: Сведочимо архитектонском насиљу

Покрет слободних грађана затражио је да се у Београду обуставе сви радови који су у супротности са законом и навео да ће у супротном бити приморани да на "криминал градске власти" одговоре снажним грађанским отпором.

ПСГ је у саопштењу оценио да се у Београду дешава незапамћено архитектонско-урбанистичко насиље и уништавање најзначајнијих културних споменика и заштитних знакова града.

"Калемгданска тврђава је у опасности од противзаконите и бесмислене изградње градске гондоле", наводи се у саопштењу и додаје да пројекат који би Београђани "преплатили" подрзумева сечу заштићених стабала на Ушћу и Калемегдану.

Како се додаје, Калемгдан је културно добро од изузетног значаја и изричито је забрањена свака градња и сеча дрвећа на тврђави.

ПСГ је подсетио да је, како наводи, пре неколико недеља у градској шуми Кошутњак почела незаконита сеча дрвећа и машинско копање темеља за "мистериозни објекат без икаквог обавештења, дозволе или најаве" и да се тек из медија сазнало да је реч о инвестицији Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије која гради вештачку стену за пењање.

Тај покрет подсетио је, како пише, и на "још неколико урбицида" - Савамалу, "Београд на води", национални јарбол, национални стадион, "метро из ништа у ништа", певајућа фонтану на Славији, Цветни трг, реновирање Трга Републике, Железничку станицу и подривање савског насипа.

"Схватамо да је манир ове охоле власти да кроз скупе и непотребне пројекте у сарадњи са приватним партнерима, извлачи новац свих грађана а као трајну последицу има дилетнантско руинирање градског језгра и најзначајнијих локација којима се овај град поноси", наводи се у саопштењу.

број коментара 0 пошаљи коментар