Харадинај Муру: Косово је веома заинтересовано за коначни споразум

Директор за политичка питања у британском министарству спољних послова Ричард Мур састао се у Приштини са косовским премијером Рамушом Харадинајем, као и са члановима тима за дијалог са Београдом. Харадинај наводи да је Муру пренео да је Косово дубоко заинтересовано за постизање коначног споразума са Србијом.

"У средишту споразума лежало би узајамно признавање постојећих граница, укључујући и поглавље о слободној трговини", написао је Харадинај на свом Фејсбук налогу након састанка са британским званичником у Приштини.

Према Харадинају, "Косово говори једним гласом и за то је гласало у скупштини, о закону и платформи за дијалог са Србијом".

"Разговарали смо о политичким догађајима на Косову и западном Балкану", додао је Харадинај.

Није навео да ли су се током разговора дотакли таксе на српске и производе из БиХ, чије је повлачење услов за наставак дијалога.

Претходно, Мур се састао и са члановима косовског тима за дијалог са Београдом, од којих је затражио повлачење одлуке о таксама како би се наставио дијалог. 

"Сви који долазе настоје да се укине такса или уклоне препреке за покретање дијалога", рекао је након састанка копредседавајући приштинског тима Фатмир Љимај.

Љимај наводи да су британског званичника известили о припремама за дијалог и усвојеној платформи у косовској скупштини.

"Свима који дођу настојимо да објаснимо прилике за наставак дијалога, и покушавамо да објаснимо да услови нису добри", навео је Љимај.

Други копредседавајући тима Шпенд Ахмети рекао је да је и британски званичник био јасан у очекивању да Београд током дијалога призна Косово.

Љимај је, између осталог, говорио и о састанку који је са Ахметијем недавно имао у Бриселу и о могућим неслагањима унутар косовске коалиције.

"Наши састанци у Бриселу су редовни и не треба их другачије гледати. Делегација је веома јединствена", рекао је Љимај.

Навео је да је сарадња између чланова тима у реду, упркос извештајима о могућим неслагањима.

Британски званичник се није обраћао медијима. Долазак британског званичника у Приштину био је претходно заказан за јуче, али је због лоших временских прилика померен за данас.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво