Харадинај Муру: Косово је веома заинтересовано за коначни споразум

Директор за политичка питања у британском министарству спољних послова Ричард Мур састао се у Приштини са косовским премијером Рамушом Харадинајем, као и са члановима тима за дијалог са Београдом. Харадинај наводи да је Муру пренео да је Косово дубоко заинтересовано за постизање коначног споразума са Србијом.

"У средишту споразума лежало би узајамно признавање постојећих граница, укључујући и поглавље о слободној трговини", написао је Харадинај на свом Фејсбук налогу након састанка са британским званичником у Приштини.

Према Харадинају, "Косово говори једним гласом и за то је гласало у скупштини, о закону и платформи за дијалог са Србијом".

"Разговарали смо о политичким догађајима на Косову и западном Балкану", додао је Харадинај.

Није навео да ли су се током разговора дотакли таксе на српске и производе из БиХ, чије је повлачење услов за наставак дијалога.

Претходно, Мур се састао и са члановима косовског тима за дијалог са Београдом, од којих је затражио повлачење одлуке о таксама како би се наставио дијалог. 

"Сви који долазе настоје да се укине такса или уклоне препреке за покретање дијалога", рекао је након састанка копредседавајући приштинског тима Фатмир Љимај.

Љимај наводи да су британског званичника известили о припремама за дијалог и усвојеној платформи у косовској скупштини.

"Свима који дођу настојимо да објаснимо прилике за наставак дијалога, и покушавамо да објаснимо да услови нису добри", навео је Љимај.

Други копредседавајући тима Шпенд Ахмети рекао је да је и британски званичник био јасан у очекивању да Београд током дијалога призна Косово.

Љимај је, између осталог, говорио и о састанку који је са Ахметијем недавно имао у Бриселу и о могућим неслагањима унутар косовске коалиције.

"Наши састанци у Бриселу су редовни и не треба их другачије гледати. Делегација је веома јединствена", рекао је Љимај.

Навео је да је сарадња између чланова тима у реду, упркос извештајима о могућим неслагањима.

Британски званичник се није обраћао медијима. Долазак британског званичника у Приштину био је претходно заказан за јуче, али је због лоших временских прилика померен за данас.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 27. мар 2019, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

Mala deca

Setaju se, posecuju, satl diplomatija na vrhuncu.Priznavanje Srbije od Pristine je da naglase da ce prihvatiti nezavisnost Srbije bez KiM, to to znaci,
Trebalo bi da ponovo i premijerka, ministar spolnjih poslova, kao i predsednik Srbije ponove ono sto su zucnuli poslednjih nedelja, da Srbija nikada nece priznati Pristinu.Treba isto da ponove da ce Srbija prihvatiti neku vrstu autonomije KiM u okviru suverene drzave Srbije, pa time i oni da nedvosmisleno kazu sta je krajnji cilj "dijaloga".Samo na taj nacin ce doci do nekog razgovora...

(среда, 13. мар 2019, 22:35) - anonymous [нерегистровани]

Kranj

Ne mogu da svatim kada Haradinaj kaže obostrano priznanje,pa to Srbija od njega i ne traži niti joj treba.Srbija je suverena zemlja,a Kosovo i Metohija su pokrajina u Srbiji.

(среда, 13. мар 2019, 18:53) - anonymous [нерегистровани]

Ne verujem

Haradinajevim rečima da narod sa Kosova govori kao jedan. Pitanje je šta zaista misli albanski narod na Kosovu, i šta je njima servirano od strane Haradinaja i ostalih političara, a uz to je i pitanje koliko je dozvoljena sloboda mišljenja i govora na Kosovu.

(среда, 13. мар 2019, 16:54) - Sanja [нерегистровани]

Харадинај Муру: Косово је веома заинтересовано за коначни споразум

Haradinaj svima maze oci.

(среда, 13. мар 2019, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

bananana

Muka mi je vise od ovih Haradinajveih izjava. Priznavanje nezavisnosti ne dolazi u obzir.

(среда, 13. мар 2019, 13:27) - anonymous [нерегистровани]

Sto se mene tice

Ne ukidajte jer nema sta da se nastavlja. Ako se nastavi,nasi nece prestati sa ustupcima.

(среда, 13. мар 2019, 13:26) - anja [нерегистровани]

xxx

Svi to traze jer su takse besmislene i samo prave stetu svima i koce dijalog.