Савет Федерације Русије усвојио документ о НАТО бомбардовању СРЈ

Горњи дом руског парламента усвојио је документ поводом обележавања 20 година од почетка НАТО агресије против СРЈ, у којем се наводи да је операција против суверене СРЈ претворила Алијансу у главну опасност за безбедност у свету. Позива да иницијатори овог злочина одговарају пред лицем правде.

Како се наводи у документу који је усвојио горњи дом руског парламента, та војна операција одразила се негативно на даљи развој узајамних односа и поверења европских држава, а некажњавање одговорних довело до нових трагедија у – Сирији, Ираку и Либији, преноси Спутњик.

Нажалост, истиче се, лекције нису научене и НАТО је наставио да користи војну силу на друге суверене државе – Ирак, Либију и Сирију, а данас исто прети и – Венецуели, Куби и Никарагви.

Руски сенатори подсећају да је НАТО у бомбардовању Југославије користио муницију пуњену осиромашеним уранијумом, што је проузроковало многобројне жртве међу цивилима.

Поред тога, признање независности Косова, које је уследило 2008. године од читавог низа земаља Запада, представљало је само наставак онога што је започео НАТО – подршку сепаратизму и конфликту на територији бивше Југославије.

Из Савета федерације Русије тврде и да је фактичко отцепљење Косова и Метохије преседан у међународним односима, који је крајње закомпликовао решавање постојећих конфликата у питању непризнатих држава, поготово ако се у обзир узме чињеница да се у – Молдавији, Грузији и Украјини Запад понаша потпуно супротно.

Додаје се и да војна операција чланица НАТО-а представља акт агресије против суверене државе и да би стога иницијаторе овог злочина требало позвати на одговорност.

С тим у вези, Савет федерације Русије позвао је парламенте држава широм света, али и међународне организације попут – УН, ЗНД, ОДКБ, ОЕБС и Европског парламента да осуде агресију Алијансе против СРЈ и предузму све кораке како би се санирале последице.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара