Венци и шетња за Зорана Ђинђића

Председница Владе Србије Ана Брнабић, праћена министрима, положила је венац у дворишту Владе, где је пре 16 година убијен премијер Зоран Ђинђић. Пошту су одали пријатељи, сарадници и родбина.

Зоран Ђинђић је убијен на данашњи дан, 12. марта 2003. године, испред улаза у Владу Србије у Немањиној улици у Београду.

Ана Брнабић је венац положила у присуству министара Небојше Стефановића, Александра Антића, Зоране Михајловић, Синише Малог, Ненада Поповића, Младена Шарчевића, Вање Удовичића, Неле Кубуровић, Славице Ђукић Дејановић, као и државног секретара у Министарству спољних послова Вељка Одаловића. 

"На данашњи дан када смо код инвестирања у будућност и каква је данас Србија и шта би данас урадио Зоран Ђинђић. Једна важна ствар, пошто мислим да свакако није намени да кажем шта би он данас урадио, али знам шта не би урадио, а сигурно данас не би био у коалицији са Дверима", рекла је Брнабићева.  

Пошту убијеном премијеру Ђинђићу на Новом гробљу одали су и његови сарадници, родбина и пријатељи.  

Венац на гроб Зорана Ђинђића положили су и чланови Демократске странке, које је предводио председник те странке Зоран Лутовац.  

"Он је писао књигу о Југославији као недовршеној држави и учинио све да Србија постане довршена држава. Надамо се да ћемо успети оно што нисмо успели почетком 2000, а то је да најзад удружени покушамо да направимо владавину права", поручио је Лутовац.  

Две шетње за Зорана

У организацији Либерално-демократске партије, са Чедомиром Јовановићем на челу, одржана је традиционална "Шетња за Зорана", поводом 16. годишњице од убиства бившег премијера Зорана Ђинђића.

Чланови те странке и поштоваоци Зорана Ђинђића у шетњу су ишли са ружама у рукама, а саобраћај у улицама којима шетају је обустављен у правцу кретања колоне. 

Лидер ЛДП-a Чедомир Јовановић изјавио је после традиционалне шетње да Србија треба да настави путем Зорана Ђинђића.

Јовановић је испред Владе са учесницима шетње запалио свеће на месту где је убијен Ђинђић и положио цвеће.

"Годинама смо 12. марта на улицама, исказујући не само своје поштовање према Зорану већ и своју жељу, опредељење и намеру да се у потпуности расветли све оно што је претходило Ђинђићевом убиству, да се добије одговор јасан и недвосмислен ко су налогодавци тог убиства", рекао је Јовановић новинарима.

Сваком разумном друштву и нормалном човеку је 16 година било довољно да заузме јасан став о трагедији Зорана Ђинђића и саме Србије, навео је Јовановић.

"Не зато што је Зоран себе и своју политику поистовећивао са читавом земљом, него због тога што је сваког тренутка на читаву земљу и мислио и на оне малобројне који су га разумели, али и на ону већину која је постављала препреке на његовом путу несвесна да се бори за њих много више него за себе", истакао је Јовановић.

Према Јовановићевим речима, никада 12. март није био тако дезоријентисан као што је то сада случај, никада нисмо били слабији и поделе међу нама нису биле дубље.

Ђинђић је можда могао да чека, али земља није могла да чека и тога је био свестан, казао је Јовановић. 

Шетњу је, такође, организовао грађански протест "Један од пет милиона" и то од Филозофског факултета, где је Ђинђић дипломирао.

На транспаренту иза кога се шета пише: "Ако данас не успемо, једини разлог смо ми сами", најавили су организатори.

Зарад више његовог лика и дела на интернету, први пут уместо беседе одржан је хакатон. Победници су Александар Пашалић и Војин Миливојевић.

Задатак је био онлајн пројекат на тему "Знање је моћ - ако је незање моћ последице су тешке".

Нова странка положила свеће и венце

Чланови и симпатизери Нове странке (НС) положили су цвеће и венце на гроб убијеног премијера Зорана Ђинђића у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

"На дан када се навршава 16 година од стравичног атентата на првог демократски изабраног премијера Србије, дубоким наклоном одали смо почаст реформској политици, идејама и порукама великог политичара, чији пут и данас доследно следимо", наводи се у саопштењу те странке.

НС додаје да су Ђинђићеве идеје водиље и данас живе и Србији потребније више него икада пре.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи