Љимај: Платформа формално предата Бриселу

Копредседници приштинског тима за дијалог предали су платформу косовског парламента Канцеларији шефице европске дипломатије Федерике Могерини, потврдио је копредседавајући тог тима Фатмир Љимај за приштински "Косовапрес".

Фатмир Љимај је рекао да је текст платформе и формално предат Канцеларији Могеринијеве у складу са, како је рекао, претходним договором.

Љимај, који је у Брисел отпутовао заједно са Шпендом Ахметијем, каже да су представнике Канцеларије обавестили о Закону о дијалогу и ангжовању косовских институција на, како је рекао, унапређењу, тог важног процеса за тзв. Косово.

Коментаришући написе појединих медија о њиховој посети Бриселу, Љимај је рекао да ту нема никакве тајне и да је реч о редовном састанку приштинске делегације.

Он каже да је раније договорено да ће након изгласавања платформе она бити достављена Бриселу.

Усвојена платформа неприхватљива је за Београд, јер практично блокира дијалог и води ка замрзавању конфликта.

Дијалог Београда и Приштине блокиран је од увођења сто одсто повећаних такси на производе из Србије и БиХ, 21. новембра прошле године.

Упркос инсистирању САД и ЕУ да приштинска влада укине ову меру, премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, се томе противи.

Уместо укидања наметнутих такси, приштински парламент је прошле седмице усвојио платформу којом се од Београда тражи да призна тзв. косовску независност, укидање Резолуције 1244, формирање специјалног суда за наводне злочине које су починили Срби током последњег сукоба, као и надокнада ратне штете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије