Ђукановић: САД оријентисане на деблокаду дијалога Београда и Приштине

Порука коју је Дејвид Хејли пренео у Приштини је била јасна – таксе треба укинути што пре и убрзати процес дијалога Београда и Приштине, наводи за РТС директор Центра за спољну политику Драган Ђукановић.

Поруке су сасвим очекиване јер су САД оријентисане да што пре дође до деблокаде дијалога између Београда и Приштине, рекао је Драган Ђукановић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

"САД су оријентисане да што пре дође до деблокаде дијалога између Београда и Приштине јер већ више од три месеца Приштина држи таксе на производе из Србије и Босне и Херцеговине што на неки начин не доприноси смиривању тензија", наводи Ђукановић.

Додаје да су таксе угрожавају партнерство између приштинских власти и САД.

"Многи амерички званичници су рекли да што пре треба укинути таксе и да оне угрожавају партнерство између приштинских власти и САД. Њима је експлицитно неколико пута речено – између осталог и у писмима Доналда Трампа послатим у децембру и фебруару Тачију. САД ће покушати да направе такав амбијент у преговорима где ће се може разговарати о више опција и неће се ићи са класичним условљавањем једне од страна.

Наводи да нема реакције званичног Брисела након усвајања платформе.

"Брисел је рекао да не жели да коментарише платформу једне од страна али мислим да је итекако оријентисан да дође до суспензије такси како би се дијалог убрзао. Имајући у виду да крајем маја следе европски избори и да је неке процесе нужно завршавати, а самим тим и дијалог Београда и Приштине", наводи Ђукановић.

Осврћући се на најаве Беџета Пацолија да би косовска влада могла да суспендује таксе од 100 одсто на производе из Србије и БиХ следеће недеље, наводи да би након те суспензије могло доћи до нове динамике у дијалогу, до неког брзог заказивања наредне рунде дијалога у Бриселу. 

Додаје да ће САД имати у том процесу прилично значајну улогу.

Очекује да ће као и што је најављено 2019. бити кључна година за окончања процеса нормализације односа између Београда и Приштине, али да је услов – укидање такси.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво