Ђукановић: САД оријентисане на деблокаду дијалога Београда и Приштине

Порука коју је Дејвид Хејли пренео у Приштини је била јасна – таксе треба укинути што пре и убрзати процес дијалога Београда и Приштине, наводи за РТС директор Центра за спољну политику Драган Ђукановић.

Поруке су сасвим очекиване јер су САД оријентисане да што пре дође до деблокаде дијалога између Београда и Приштине, рекао је Драган Ђукановић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

"САД су оријентисане да што пре дође до деблокаде дијалога између Београда и Приштине јер већ више од три месеца Приштина држи таксе на производе из Србије и Босне и Херцеговине што на неки начин не доприноси смиривању тензија", наводи Ђукановић.

Додаје да су таксе угрожавају партнерство између приштинских власти и САД.

"Многи амерички званичници су рекли да што пре треба укинути таксе и да оне угрожавају партнерство између приштинских власти и САД. Њима је експлицитно неколико пута речено – између осталог и у писмима Доналда Трампа послатим у децембру и фебруару Тачију. САД ће покушати да направе такав амбијент у преговорима где ће се може разговарати о више опција и неће се ићи са класичним условљавањем једне од страна.

Наводи да нема реакције званичног Брисела након усвајања платформе.

"Брисел је рекао да не жели да коментарише платформу једне од страна али мислим да је итекако оријентисан да дође до суспензије такси како би се дијалог убрзао. Имајући у виду да крајем маја следе европски избори и да је неке процесе нужно завршавати, а самим тим и дијалог Београда и Приштине", наводи Ђукановић.

Осврћући се на најаве Беџета Пацолија да би косовска влада могла да суспендује таксе од 100 одсто на производе из Србије и БиХ следеће недеље, наводи да би након те суспензије могло доћи до нове динамике у дијалогу, до неког брзог заказивања наредне рунде дијалога у Бриселу. 

Додаје да ће САД имати у том процесу прилично значајну улогу.

Очекује да ће као и што је најављено 2019. бити кључна година за окончања процеса нормализације односа између Београда и Приштине, али да је услов – укидање такси.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(недеља, 10. мар 2019, 18:19) - anonymous [нерегистровани]

Nk

Beograd ne moli nikoga pa ni Pristinu

(недеља, 10. мар 2019, 17:30) - Петрија [нерегистровани]

!!!!

До недавно су препрека биле само таксе, а сада су и таксе и платформа. Не можемо се правити да не примећујемо да сада имамо две препреке дијалогу... Апсолутно је недопустиво и беспредметно ући у преговоре са неким ко ти јасно ставља до знања да хоће да ти узме део територије... А да донесемо и ми нашу Платформу којом ћемо констатовати да нико никада неће признати независност Косова и да једино што Албанци могу да добију јесте суштинска аутономија у оквиру Републике Србије?! Па да тек након тога седнемо да преговарамо и да обновимо дијалог...

(недеља, 10. мар 2019, 15:17) - jana [нерегистровани]

sad

SAD su za dijalog ali uvek na strani albanaca

(недеља, 10. мар 2019, 12:30) - anonymous [нерегистровани]

Cime se vi zanosite !?

Kakva crna Amerika,kakvi crni albanci i kakav more dijalog ! Mislim da ovu temu treba povuci iz vidnog ugla nase politike.

(недеља, 10. мар 2019, 10:03) - anonymous [нерегистровани]

Money

Amerika ima izlaz iz ovoga, moze da kaze albancima sami ste se proglasili mi smo vas samo priznali i da odu, albancima izlaz lezi u Srbiji kao i uvek sto je bilo...

(недеља, 10. мар 2019, 09:44) - milan [нерегистровани]

Rezolucija UN 1244

Sve dok postoji rezolucija Ujedinjenih Naroda o celovitosti
Srbije i nepovredivosti njenih granica,Kosovo je u sastavu
Srbije. Tu rezoluciju može menjati samo Srbija, što i nije
upitno. 

(недеља, 10. мар 2019, 09:24) - Nina [нерегистровани]

sad

Amerika treba najstrozije da kazni pristinu.....

(недеља, 10. мар 2019, 09:21) - Milan [нерегистровани]

Kosovo

Kosovo mora povuci takse da bi se nastavio dijalog.

(недеља, 10. мар 2019, 09:20) - anonymous [нерегистровани]

Ma da...

Baš su SAD za nastavak pregovora. Da zaista žele rešenje, uslovili bi Pruštinu povlačenjem priznanja nezavisnisti, pa ako Priština nastavi istu politiku, zaista bi povukli priznanje. Ovako, sve je samo rekla-kazala.