Мањи број министарстава

Скупштина Србије завршила је начелну расправу о Предлогу закона о министарствима. Владајућа већина поднела је амандман којим предлаже да се број министарстава са 24 смањи на 23. Сутра у подне почиње расправа о амандманима на измене Закона о влади.

Владајућа већина предлаже да се надлежност Министарства за људска и мањинска права пренесу у надлежност Министарства правде,  чиме би у Влади била 23 а не 24 министарства, како је до сада било предвиђено.

Представници националних мањина се противе укидању Министарства за људска и мањинска права и кажу да уколико оно буде укинуто- неће гласати за предложени закон, јавља  наш извештач из скупштине Србије.

Поподневу начелну расправу обележило је инсистирање посланика Демократске странке Србије да им се достави амандман којим је предложено да се надлежности министарства за људска и мањинска права пренесу на министарство правде, што је учињено око 17.30.

У образложењу амандмана наводи се да је "у циљу смањења државне администрације потребно у делокруг министарства правде унети и питања људских и мањинских права".

Тиме "престаје потреба за оснивањем посебног министарства за људска и мањинска права, али се истовремено гарантује највиши степен надзора и заштите у тој области".

У преподневном делу седнице, на којој се расправља о Предлогу закона о министарствима, у начелу, представник предлагача Закона о министарствима Влатко Ратковић нагласио  је да Закон о министарствима представља функционализацију циљева државе, што је додатни разлог за његово усвајање.

Образлажући деклокруг рада сваког министарства појединачно, Ратковић је рекао да ће Министарство за дијаспору, уместо до сада Министарства иностраних послова, у свом делокругу имати информисање исељеника држављана Србије у иностранству о политици Србије, јер се то сматра делотворнијим.

Он је, као новину, навео и то да ће се Минстарство животе средине проширити просторним планирањем, док ће Минситарство финансија имати, поред послова везаних за буџет и јавне набавке, кредитних односа са иностранством и царинског система, коришћење донација европских фондова и других донација из иностранства.

Ратковић је додао да ће у делокругу рада тог минстарства бити и заштита имовине Србије у иностранству, експропријација, спречавање прања новца, игре на срећу.

Посланици Скупштине Србије завршили су у понедељак начелну расправу о изменама Закона о влади који су опозиционе странке (СРС, ДСС-НС и ЛДП) оцениле као неуставне и најавиле да за њих неће гласати.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић оценила је да ће од дужине расправе о законима о влади и министарствима и о амандманима на те законе зависити да ли ће ове недеље бити изабрана нова влада.

Већина преседника  одбора из редова СРС

За председника Одбора за односе са Србима ван Србије изабран је посланик Српске радикалне странке Бранимир Ђокић.

Председник Одбора за финансије је посланица СРС-а Јоргованка Табаковић, а потпредседница Бранка Љиљак из посланичке групе "За европску Србију".

Одбор за просвету изабрао је председника - Зорана Шамија из Демократске странке Србије.

Председник Одбора за одбрану биће Драган Тодоровић из СРС-а.

Седница Одбора за уставна питања на којој је такође требало да буде изабран председник није одржана јер није било кворума.

Административни одбор констатовао је оставку посланика Предрага Умичевића из ДС.

Умичевић је изабран за градоначелника Смедерева и оставку је као што је раније најавио поднео да не би био у сукобу интереса.

Раније су изабрани председници Административног одбора Томислав Николић, Одбора за правосуђе и управу, Бошко Ристић, ЗЕС и Законодованог одбора, Влатко Ратковић.

Повезане вести:

Завршена расправа о влади

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво