Командант Бондстила: О повлачењу се одлучује на политичком нивоу

Поводом медијских навода да би војне снаге САД могле да се повуку са Косова, командант америчке војне базе Бондстил Рој Макагер каже да се "такве одлуке доносе на политичком нивоу".

Пуковник Рој Макарег наводи да је "америчка амбасада у Приштини веома јасно истакла своју националну позицију".

"Ми, као Кфор, остајемо привржени нашој мисији одређеној Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација", истакао је Макарег.

Командант Кфор Мултинационалне борбене групе Исток такође је прокоментарисао и наводе да би Бондстил могао да буде затворен и да би уместо њега могла да буде изграђена нова база на северу Косова.

"На северу Косова већ постоји база Кфора, 'Камп Нотинг хил', и не постоји план за изградњу нове", поручио је Макарег.

Приштински лист Коха диторе у петак је пренео саопштење америчке амбасаде у Приштини у којем је наведено да су САД потврдиле подршку Кфору и присуству америчких трупа у војној бази Бондстил на Косову.

"Политика САД је да још увек подржава Кфор и присуство америчких војника у бази Бондстил, који одржава сигурно окружење и слободу кретања на Косову. Као и свуда у свету, овај и други распореди америчких трупа подлежу редовној контроли", наведено је у саопштењу.

Приштински медији спекулисали су претходно да би, због одбијања Приштине да поступи по захтевима Вашингтона за суспензију 100 одсто увећаних такси на робу из Србије и БиХ, наредна мера САД могла да буде повлачење америчких снага у саставу Кфора, које се налазе у војној бази Бондстил.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 03. мар 2019, 18:15) - anonymous [нерегистровани]

e...

kako vi to ne svatate,takse ostaju na snazi...navodno nikoga ne fermaju...Ameri se kao navodno ljute i prete im da ce povuci bazu sa Kosova,povuci ce oni bazu i vise nece biti KFORA i nece imati ko da sprovodi rezoluciju 1244 sem takozvane vojske Kosova koja ce imati odresene ruke da radi sta hoce a nas ce cekati da ucinimo bilo kakav pogresan korak i da nas strogo sankcionisu...videcete tu igru...

(недеља, 03. мар 2019, 16:37) - anonymous [нерегистровани]

Jedino sto mogu reci,

a toje da je Amerika svestna proslosti ,danasnjice i boducnosti i svoje odgovornosti.

(недеља, 03. мар 2019, 16:25) - anonymous [нерегистровани]

neka baze tu

neka SAD promene politiku o Kosovu, ako spominju rezoluciju 1244. Po toj rezoluciji je Kosovo deo Srbije, neka poniste priznanje Kosova pa nek im baza ostane po rezoluciji i neka se problem resi onako kako stoji u rezoluciji. Sustinska autonomija.

(недеља, 03. мар 2019, 16:12) - anonymous [нерегистровани]

Roj komandant

Sta bi sa komandantom Ducicem....

(недеља, 03. мар 2019, 15:35) - anonymous [нерегистровани]

Bondstil

Mnogo je novca ulozeno u bazu tako da je suvisno komentarisati eventualno povlacenje Amerikanaca iz Bondstila. Ipak su to samo price da bi se plasirala slika kako Amerikanci nisu samo uz Albance odnosno na jednoj strani. Malo ce da ih kao pritegnu a onda ce se naci neki razlog da mi nismo dobri i sta ce dalje biti ostaje nam samo da nagadjamo.

(недеља, 03. мар 2019, 14:16) - anonymous [нерегистровани]

Кфор

Мисија одређена резолуцијом 1244? Па да спремамо полицију за повратак? Или је нико и није прочитао али је помињу?