Јеремић: Прво нормални услови за живот

Председник Народне странке и председавајући Савезу за Србију Вук Јеремић изјавио је у Вашингтону да велика већина Срба никада неће прихватити Косово као независну државу и да би први приоритет требало да буде успостављање нормалних услова за живот косовских Срба и Албанаца.

"У Стејт департменту ми је јуче речено да морамо да схватимо да је Косово независна држава и прихватимо ту реалност која се неће мењати. Бојим се да је то немогуће сваком ко држи до нашег културног и националног идентитета", рекао је Јеремић на предавању на Дипломатској академији Универзитета Џорџтаун, саопштила је Народна странка.

Јеремић се у Стејт департменту као председавајући Савезу за Србију састао са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером.

Јеремић је навео да се у кратком року морају успоставити нормални услови живота на Косову, тако да Срби и Албанци почну да живе без напетости, али да је то тренутно веома тешко, јер су у Београду и Приштини на власти људи који су били дубоко умешани у непријатељства крајем деведесетих.

Према његовим речима, прво би требало преговарати о стварима попут нормализације трговине и заштите светиња Српске православне цркве, а да би се по успостављању услова за нормалан живот лакше могао замислити трајнији договор.

Он је поновио да би прецртавање граница по етничком принципу било опасан преседан и да промена граница на Косову и Метохији не би била последња у региону, што би могло да изазове катастрофалне последице.

Упитан о повезаности решавања косовског питања и пута Србије у ЕУ, Јеремић је подсетио на изјаву председника Француске Емануела Макрона да неће бити ширења уније и пријема нових чланица док се не заврше унутрашње реформе у ЕУ и да је ту тврдњу у Београду недавно поновила и француска министарка за европске послове Емили Лоазо.

"Разумем да би концепт пријема читавог Западног Балкана у ЕУ олакшао решење косовског питања, јер би онда могло да се каже 'сви ћете бити у ЕУ, нема граница између држава чланица', али та понуда сада није на столу", рекао је Јеремић и истакао да он није антиевропљанин.

"Хоћемо да будемо део Европе 21. века, али бојим се да чланство у ЕУ једноставно није на столу. Под таквим околностима, најважније је да уредимо Србију као модерну европску државу, па ће се врата ка чланству у будућности можда опет отворити", рекао је Јеремић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво