Конфузне поруке из Приштине о укидању таксе

Косовски председник и чланови приштинског тима за дијалог са Београдом сложили су се данас у Приштини да треба суспендовати таксу на српске производе, како би поново био започет дијалог у Бриселу, наводи се у саопштењу из Тачијевог кабинета. Шпенд Ахмети, међутим, демантује да се изјаснио за суспензију.

Косовски председник Хашим Тачи, заменици премијера и чланови тима Беџет Пацоли, Фатмир Љимај, Енвер Хоџај, Дардан Гаши и председник Социјалдемократске партије Шпенд Ахмети, спремност за обарање таксе и наставак дијалога предочили су званичницима америчког Савета за националну безбедност Џону Ерату и Бреду Берклију, на заједничком састанку у кабинету косовског председника.

Тачи је и на данашњем састанку поновио став да ни под којим условима и околностима Косово неће довести у ризик међудржавне односе и пријатељство са САД.

"Сви чланови преговарачког тима су изразили забринутост због агресивних поступака Београда, а у исто време су изразили и своју спремност да поштују савете САД о одлагању таксе и поновном започињању дијалога у Бриселу", наводи се у саопштењу из кабинета косовског председника.

На састанку су разговарали о процесу коначног дијалога између Косова и Србије, о припремама овог процеса и превазилажењу тренутних сметњи, обухватајући савете САД о неопходности привременог одлагања таксе и поновног започињања дијалога, као и о повећању напора за постизање свеобухватног споразума.

"Заједничка констатација је да споразум мора бити коначан и уз реципрочно признавање", додаје се у саопштењу.

Ахмети демантује Тачијев кабинет

Копредседавајући приштинског тима за дијалог са Беогрaдом Шпенд Ахмети негирао је да су сви чланови те екипе за суспензију таксе на српске производе и да међу њима има различитих ставова о овом питању.

"Државна делегација није се изјаснила за суспензију пореза. Постоје ставови различитих субјеката и они су већ познати јавности. Штавише, нисам се изјаснио за суспензију ни на овом, нити на другим састанцима. Разговарали смо о оправданости таксе и зашто је она потребна", написао је Ахмети на свом Фејсбук налогу.

Реагујући на саопштење из кабинета косовског председника, Ахмети је навео да је позиција САД јасна.

"Разлог за таксу jе такође јасан. Сада је на Косову да одлучи шта је стратешки интерес. Свака акција која се види као лична победа и изборна победа ће подрити Косово и његову преговарачку позицију", закључио је Ахмети.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво