Конфузне поруке из Приштине о укидању таксе

Косовски председник и чланови приштинског тима за дијалог са Београдом сложили су се данас у Приштини да треба суспендовати таксу на српске производе, како би поново био започет дијалог у Бриселу, наводи се у саопштењу из Тачијевог кабинета. Шпенд Ахмети, међутим, демантује да се изјаснио за суспензију.

Косовски председник Хашим Тачи, заменици премијера и чланови тима Беџет Пацоли, Фатмир Љимај, Енвер Хоџај, Дардан Гаши и председник Социјалдемократске партије Шпенд Ахмети, спремност за обарање таксе и наставак дијалога предочили су званичницима америчког Савета за националну безбедност Џону Ерату и Бреду Берклију, на заједничком састанку у кабинету косовског председника.

Тачи је и на данашњем састанку поновио став да ни под којим условима и околностима Косово неће довести у ризик међудржавне односе и пријатељство са САД.

"Сви чланови преговарачког тима су изразили забринутост због агресивних поступака Београда, а у исто време су изразили и своју спремност да поштују савете САД о одлагању таксе и поновном започињању дијалога у Бриселу", наводи се у саопштењу из кабинета косовског председника.

На састанку су разговарали о процесу коначног дијалога између Косова и Србије, о припремама овог процеса и превазилажењу тренутних сметњи, обухватајући савете САД о неопходности привременог одлагања таксе и поновног започињања дијалога, као и о повећању напора за постизање свеобухватног споразума.

"Заједничка констатација је да споразум мора бити коначан и уз реципрочно признавање", додаје се у саопштењу.

Ахмети демантује Тачијев кабинет

Копредседавајући приштинског тима за дијалог са Беогрaдом Шпенд Ахмети негирао је да су сви чланови те екипе за суспензију таксе на српске производе и да међу њима има различитих ставова о овом питању.

"Државна делегација није се изјаснила за суспензију пореза. Постоје ставови различитих субјеката и они су већ познати јавности. Штавише, нисам се изјаснио за суспензију ни на овом, нити на другим састанцима. Разговарали смо о оправданости таксе и зашто је она потребна", написао је Ахмети на свом Фејсбук налогу.

Реагујући на саопштење из кабинета косовског председника, Ахмети је навео да је позиција САД јасна.

"Разлог за таксу jе такође јасан. Сада је на Косову да одлучи шта је стратешки интерес. Свака акција која се види као лична победа и изборна победа ће подрити Косово и његову преговарачку позицију", закључио је Ахмети.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 27. мар 2019, 14:22) - anonymous [нерегистровани]

@Takse

Postovana Ana, sve sto dolazi iz Pristine nije dvosmisleno, vec besmisleno!

(четвртак, 28. феб 2019, 16:44) - anonymous [нерегистровани]

jjjj

Pristina oduvek jedno prica drugo radi....

(четвртак, 28. феб 2019, 15:44) - Ana [нерегистровани]

takse

Poruke iz Pristine su uvek dvosmislene.

(четвртак, 28. феб 2019, 15:40) - Dejan [нерегистровани]

nema uslova

Pristina mora da ukine takse da bi se dijalog Beograda i Pristine uopste nastavio.