Одржана десета седница влада Србије и РС

Заједничка седница влада Србије и Републике Српске посвећена унапређењу сарадње и заједничким пројектима одржана је у Београду. Потписано је неколико меморандума и споразума.

Данашња седница, која се одржана у Палати "Србија", била је десета заједничка седница влада Србије и Републике Српске.

Председница Владе Ана Брнабић поручила је да је апсолутно задовољна сарадњом Србије и Републике Српске, да очекује да у наредном периоду буде још интензивнија, а у фокусу будуће сарадње биће пољопривреда и наменска индустрија.

Премијерка је, после заједничке седнице Републике Србије и Републике Српске, рекла да су и Србији и Српској потребни нови енергетски капацитети, да се због тога ради на заједничким пројектима изградње три хидроелектране, у горњем току Дрине, и да ће ти радови утицати на раст БДП-а како у Србији тако и у Српској.

Заједнички ће се радити на изградњи три хидроцентрале на Дрини "Фоча", "Паунци" и "Бук Бјела", капацитета око 200 мегавата у вредности од скоро 450 милиона евра. 

Говорећи о повезивању БиХ и Србије, те Србије са Републиком Српском, Брнабићева каже да су инфраструктурни пројекти попут изградње саобраћајница циљ и у наредном периоду.

Премијерка је навела да, што се Србије и РС тиче, све је завршено за изградњу моста Братунац – Љубовија, да разуме фрустрацију грађана да он још није у функцији, јер су ствари "биле запеле" на федералном нивоу.

Међутим, тендер за завршетак радова на овом мосту биће окончан 7. марта што би, како је рекла, требало да омогући завршетак свих радова који су остали.

Премијерка је навела да је за Србију значајан пројекат изградња брзе саобраћајнице између Србије и РС, а која треба да иде до Лознице.

Подсетила је да је Србија у фокус ставила подршку грађанима РС и дала донацију од 21,75 милиона евра за различите пројекте у Српској.

"То говори о посебним везама Србије и Српске. Ми смо отворили конзуларну канцеларију Србије у Требињу, а у наредних неколико месеци планирамо отварање конзуларне канцеларије и у Дрвару", додала је премијерка.

Истакла је да је да ће се у наредном периодурадити на развоју пољопривреде и наменске индустрије и на аутоматизацији противградне заштите.

Брнабићева је подсетила на робну размену између Србије и Српске која износи око 1,87 милијарди евра. "Од тога је 70 одсто робна размена са РС, а има много простора за унапређење и робне размене", рекла је Брнабићева.

Како је навела, Србија је један од највећих инвеститора у РС преко "Телекома Србија" у телекомуникације, а у банкарски сектор преко Комерцијалне банке.

Говорећи о приштинским таксама, Брнабићева је рекла да је, у оквиру Берлинског процеса, шест економија Западног Балкана усагласило споразум о ромингу, те да је идеја била да се тај споразум потпише 4. априла у Београду.

Међутим, премијерка је упитала како да се овако важни споразуми потписују када приштинска страна стално крши све регионалне споразуме и додала да приштинске таксе угрожавају и остале регионалне споразуме.

Премијер РС Радован Вишковић каже да грађани РС знају да цене оно што Србија ради за Српску и да је улагање Србије у РС један од начина бољег повезивања Срба са леве и десне стране Дрине.

"Наставак даље сарадње ће ићи узлазном путањом и то пре свега у енергетском сектору. Градићемо три хидроелектране заједно, а учинићемо све да убрзамо процес формирања заједничког предузећа", нагласио је Вишковић.

Министри две владе потписали су неколико меморандума и споразума. 

Меморандум о сарадњи у области технолошког развоја и дигитализације потписали су министар просвете Младен Шарчевић и министар за научнотехнолошку развој РС Срђан Рајчевић.

Такође, потписан је и Меморандум о размени искустава у области инспекцијског надзора, између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Управе за инспекцијске послове РС, а параф су ставили ресорна министарка Зорана Михајловић и в. д. директора Управе Данијела Батар.

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златан Клокић потписали су Споразум о сарадњи у области европских интеграција.

Потписан је и Меморандум између Министарства омладине и спорта Србије и Министарства за научнотехнолоши развој, високо образовање и информатичко друштво РС у области стипендирања младих талената, а потписали су га Вања Удовичић и Срђан Рајчевић.

Пре седнице, премијерка Ана Брнабић састала се са премијером РС Радованом Вишковићем, а ресорни министри две владе разговарали су на билатералним састанцима.

Претходна заједничка седница влада РС и Србије одржана је у августу прошле године у Требињу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво