Дачић: Косово без шансе за Интерпол

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да, после поновног пријављивања Косова за чланство у Интерполу, не разуме ту потребу за изазивањем нових нестабилности, јер ни тај покушај нема шансе да успе.

Резултати за Косово ће бити још гори, рекао је Ивица Дачић новинарима током посете Међународном сајму туризма.

Он је поновио да је, пошто је дијалог са Приштином прекинут, веома тешко говорити о било каквом решењу и компромису, али да неке земље Европе, из више разлога, нису одушевљене предлогом о разграничењу.

Те земље, по његовој оцени, желе Косово у садашњем облику, али би, исто тако, да оне воде преговарачки процес.

Упитан да ли разграничење треба да значи и размену територија, Дачић је рекао да не зна зашто се недавно дигла прашина када је поменуо разграничење.

'Нисам рекао ништа ново... рекао сам да имамо отворене могућности за различите идеје које би представљале компромис", каже Дачић, а на питање да ли би била прихватљива размена територија у склопу разграничења, наводи да је то ствар договора и размене различитих виђења шта ко мисли да треба да буде компромис.

"У овом тренутку је илузорно говорити... Мислим да уопште неће доћи до било каквог договора, јер неке земље у Европи подржавају Харадинаја да истрајају у овој такси управо зато да би се одложиили ови разговори до после избора у Европском парламенту", рекао је Дачић.

Навео је да је полазна основа Београда за преговоре дефинисана Уставом Србије и одлуком Скупштине Србије усвојеном још у време Томислава Николића, те да у тој платформи нема разграничења и размене територије.

"То су полазне платформе, и Приштина има своју полазну платформу, али ако водите разговоре о неким компромисима онда треба да изађете са тим шта су ти неки компромиси. У тој варијанти, а и сам председник Вучић је рекао, да ће сва решења до којих се дође у неким разговорима или постоје као предлози изаћи пред народ на одлучивање", рекао је Дачић.

Навео је да је 13 земаља повукло признање такозваног Косова, да Приштини није успело да уђе у Интерпол и Унеско. "Тиме се губи тај ниво осећаја да је све већ решено", каже Дачић.

Како је навео, у многим земљама је постојала велика сумња према одлукама њихових влада да признају такозвано Косово, а да је једна од тих земаља Италија.

Упитан о докумнету од 17 тачака које предлажу Албанци на КиМ који се појавио у немачким медијима, Дачић каже да је то видео и раније на друштвеним мрежама, али да то није никакав документ, нити има било какве везе са разговорима и преговорима.

Упитан у каквим је односима са министром Ненадом Поповићем после његових оптужби на Дачићев рачун, Дачић каже да су њихови односи "исти који су били раније". "Нисмо имали никакве односе", додаје Дачић.

"ЕУ се не свиђа што укидамо визе за неке земље"

Европска унија не дозвољава да укинемо визе неким земљама и стално врши притисак да повучемо такве одлуке, каже Дачић и наводи да се политика укидања виза показала као исправна и да ће бити настављена.

"Имамо доста проблема са ЕУ зато што они не дозвољавају да ми укинемо визе неким земљама којима они нису укинули визе, па су онда осетљиви, да не кажем љубоморни, када ми укинемо визе Кини или неким другим земљама и стално врше притисак на нас да променимо те одлуке", рекао је Дачић. 

Нагласио је да се показало да је повећан број туриста у Србији због укидања виза, те да је та политика исправна и да ће бити настављена.

Сматра да много организованије и више треба да учествујемо са туристичком понудом Србије у иностранству и да користимо добре пријатељске везе које имамо са земљама.

"Туризам би могао да буде једна спона између земаља. Ако нас неко боље упозна сигурна сам да ће нас увек волети", поручио је Дачић.

Навео је да је туризам једна од веома важних привредних грана, те истакао добру сарадњу са Министарством трговине, туризма и услуга и министром Расимом Љајићем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво