Захарова: Недопустива изјава Раме да је Косово део Албаније

Русија сматра недопустивом изјаву албанског премијера Едија Раме да је Косово део Албаније, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

На редовном брифингу за новинаре, Марија Захарова је изјавила да Русија не може да остане без коментара на изјаву албанског премијера да је "Косово део Албаније" и да уједињење Косова и Албаније није "план Б", већ "план А", преноси Спутњик.

"Можда нисмо добро превели ту изјаву, због чега смо је више пута проверавали. Премијер Албаније је повезао реализацију тог плана са корекцијом граница о којој се активно разговара на крају преговарачког процеса и постизања коначног споразума између Београда и Приштине", рекла је Захарова.

Додаје да "такву реторику Русија сматра апсолутно недопустивом".

Како је истакла, ту се ради о посезању за територијом Србије и статусом Аутономне Покрајине Косова.

"Ми то сматрамо кршењем Резолуције 1244 СБ УН. Очекујемо да ће Запад реаговати на такву изјаву и геополитичке планове", рекла је портпаролка руског министарства спољних послова.

Додаје да такве изјаве компликују дијалог Београда и Приштине.

"То поткопава стабилност и погоршава поверење у балканском региону и компликују дијалог Београда и Приштине", закључила је Захарова.

Став Русије о решењу косовског питања непромењен

Захарова je рекла да је став Русије о решењу косовског питања непромењен, а упитана да ли би ће Русија подржати разграничење, поновила је да је Русији за свако решење које одговара интересима српског народа, и које је засновано на међународном праву и у складу је с унутрашњим законодавством Србије.

"Наш став је непромењен. Он се одликује не само постојаношћу него и логиком. А та логика је веома проста: питање како ће бити решена та ситуација јесте пре свега питање да ли то решење одговара интересима српског народа.

Оно, такође, дефинитивно треба да буде засновано на међународном праву и да одговара унутрашњем законодавству Србије", рекла је Захарова одговарајући на питање да ли ће Русија подржати споразум о разграничењу Косова и да ли је идеја о разграничењу у складу с Резолуцијом 1244.

Како је пренео Спутњик, Захарова је навела да је став Русије с једне стране састављен од много компоненти, а с друге заснован на јасном и недвосмисленом приступу решењу тог питања.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво