Вучић позвао Србе да не иду у војску Косова

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на састанку са представницима Срба са Косова и Метохије позвао Србе да не иду у војску Косова и да размисле зашто и са којим циљем је формирана. Вучић је рекао да неће унапред најављивати датум посете КиМ у оквиру кампање "Будућност Србије", јер се нада да ће поједини проблеми око КиМ бити ускоро решени, али и да не би стварао проблеме Србима са албанским властима.

"Само нам још треба српско-српски сукоб. Косовско Поморавље, на које се врши притисак, надам се да ће тај притисак умети да издржи", рекао је Александар Вучић новинарима у Рашки после обиласка фабрике "Лус протект", током кампање "Будућност Србије" у Рашком округу.

Вучић је рекао да су се на том састанку први пут људи из Штрпца и Грачанице жалили да нема робе из централне Србије и да су косовске власти ангажовале полицију да склања српску робу, а да је он поручио да ће молити свет да изврши притисак на "своје чедо" да повуче таксе.

"Моја порука је била – ми смо уз свој српски народ, уз оне који себе доживљавају као грађане Србије", рекао је Вучић.

Упитан о изјави премијера Косова Рамуша Харадинаја да ће таксе остати на снази, Вучић је рекао да представници Косова рачунају на економске губитке Србије, али да га не брину изјаве против њега, нити таксе, већ што "ирационални људи могу да предузму мере које могу да нас одведу у веома лошем смеру".

"Надам се да ће међународна заједница преузети одговорност. Велике силе су признале Косово, то је њихово чедо, њихова беба коју љуљају. Они ће га чувати и увек ће тражити довољан разлог да за било коју ситницу окриве Србију", рекао је Вучић.

Састанку у Рашки присуствовали су директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и представници Српске листе Горан Ракић, Игор Симић и Стеван Вучић, смењени министар у косовској влади Ненад Рикало и министар у оставци Далибор Јевтић.

"Зашто у Приштини више не помињу ни Милошевића?"

Председник Србије рекао је да потпуно разуме зашто је сада највећи непријатељ косовским Албанцима – зато што на њихове ирационалне поруке одговара рационалним порукама, а на поруке сукоба – порукама мира и стабилности.

"Обезбедили смо већи углед за земљу у свету, а ја сам се нашао на црној листи албанских политичара. Не помињу више ни Милошевића, ни било кога другог, једини непријатељ им је, како каже Кадри Весељи, Александар Вучић. Разумем и зашто – јер на њихове ирационалне поруке одговарам рационално, а на њихове поруке сукоба поруком мира и стабилности. И наставићу да тако одговарам", каже Вучић.

"А наставићу и да јачам Србију, а не да је слабим, као што је био случај у прошлом периоду", истиче Вучић.

Упитан у Рашкој зашто је њему, кога критикују због Косова, остављен "врућ кромпир" у рукама, кад је још Зоран Ђинђић пре толико година говорио да Косово "клизи у независност", Вучић каже да се не треба секирати због небулозних коментара и бесмислених тврдњи појединих људи који немају никакву одговорност.

"Наш посао је да будемо одговорни, да народу говоримо истину, да се боримо за интересе и то људи умеју да препознају. Кад сте њих могли да видите, као што сте нас видели, да у Минхену бране интересе земље на великој сцени међу светским званичницима?", упитао је Вучић.

"Свету је сада јасно ко је крив и ко не жели дијалог"

Вучић је рекао да га брине што неодговорни људи у Приштини могу да предузму неке даље мере које могу да нас одведу у веома лошем смеру. 

На питање о новим изјавама Рамуша Харадинаја и Кадрија Весељија, Вучић је рекао да разуме њихове мотиве и објаснио да они хоће да направе такву ситуацију да Србија буде одговорна и да буде кривац за лоше стање.

"Свету је сада јасно ко је крив и ко не жели дијалог. Разумем их сасвим и зашто им смета снажнија Србија, коју не могу да газе и понижавају као раније", нагласио је председник. 

Најновију изјаву Харадинаја да нема укидања такси, и да су оне битније и од дијалога, Вучић је, каже, очекивао.

"Није случајна његова жеља да ме сруши са власти, а није то само његова жеља, већ је и Весељи о томе говорио. Прошла су већ два месеца од када је најавио Харадинај да ће ме срушити, изгледа да сам мало тврђи орах, али можда то буде после три месеца", казао је председник.

Указао је да је могуће да у Приштини рачунају на провокације или да више у Београду нико не буде заинтересован за Косово, али, како је нагласио, ми то јесмо.

"Не брине ме шта говоре о мени и таксама, већ што ирационални и неодговорни људи могу да предузму неке друге мере које могу да нас одведу у веома лошем смеру", казао је председник. 

Истакао је да није нарочито заинтересован за њихову вику и дреку, а још мање уплашен.

"Са неодговорним људима не знате никада какве мере би могле да буду. Ја их наслућујем и надам да ће људи у међународној заједници показати озбиљност", поручио је Вучић. 

Вучић је подсетио да су велике западне силе признале независност Косова, да је оно њихово чедо, које је постало сада дериште које може да прави свакојаке глупости, и да ће га опет чувати и тражити разлоге да окриве Србију.

"У томе је тежина нашег положаја. Зато морамо да будемо десетоструко мирнији и сталоженији, да сачувамо своју позицију", рекао је Вучић.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво