Макалистер у Београду и Приштини од 27. фебруара

Европски парламент ће следеће недеље послати делегацију посланика на челу са известиоцем за Србију Дејвидом Мaкалистером у Београд и Приштину како би размотрили политичку ситуацију и односе Европске уније са Србијом и Косовом, саопштио је ЕП.

Делегација ће у Београду и Приштини боравити од 27. фебруара до 2. марта.

Како се наводи, делегација ће се састати са руководствима Београда и Приштине, посланицима, опозицијом и представницима цивилног друштва.

Циљ посете је да се размотри политичка ситуација на терену и процене тренутни односи Србије и Косова са ЕУ, као и да се размотре договорене реформе и дијалог Београда и Приштине којим посредује ЕУ.

Мaкалистер је уочи посете рекао да је Западни Балкан приоритет спољне политике ЕУ и да је потребно подржати Србију и Косово у изградњи јачих демократских институција и подржавати владавину права.

"Морамо да постигнемо добросуседске односе између свих земаља региона, градећи их на недавном успеху у Северној Македонији", рекао је Мaкалистер.

У саопштењу се подсећа да је Европски парламент прошле године донео две резолуције у којима је подржао дијалог Београда и Приштине, али је подвукао да етнички хомогених држава не сме бити у региону и да ће будући споразум бити прихватљив само ако се обе стране договоре и ако се у обзир узима регионална стабилност и међународно право.

У саопштењу се наводи да ће Мaкалистер одржати конференцију за новинаре 28. фебруара у Београду, а 2. марта у Приштини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво