Поповић: Компромис са Приштином, али у оквиру Устава

Иако се очекивало да полемика министара Ненада Поповића и Ивице Дачића о званичној политици о КиМ добије епилог на седници Владе, то се није десило. На идеју о разграничењу Поповић одговара: "Цело Косово је Србија, ни метар мање." Истиче да је за компромисно решење, али које ће бити по Уставу Србије и Резолуцији 1244 Савета безбедности УН.

Министар Ненад Поповић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да сваки појединац има право на мишљење, али да ми имамо свој Устав и уставну преамбулу.

"Ја сам искључиво за поштовање Устава. За тако важно питање какво је Косово, требало би да се понашамо јако одговорно. Да гледамо шта раде друге државе", рекао је Поповић.

Оцењује да је легитимно тражити промену Устава, али да он мора да се поштује, оцењује Поповић.

"Устав сви у држави, поготово они у Влади и парламенту, морају да поштују. То показује да смо озбиљна држава", нагласио је министар.

Како каже, о решењу за Косово се дуго говори, али напомиње да оно мора да буде компромисно.

"У томе подржавам председника Александра Вучића. И ја се залажем за то. По мом мишљењу, Приштини би требало да се дâ највећа могућа аутономија која постоји у свету, али у оквиру Устава и Резолуције 1244 СБ УН", каже Поповић.

Додаје да би требало да будемо стрпљиви, да говоримо свима да је Косово део Србије, а да Косову дамо најширу могућу аутономију поштујући Устав Србије.

Одговарајући на новинарско питање да ли се мења политика Москве поводом решења за Косово, Поповић каже да је председник Путин приликом последње посете Србији рекао да користимо све потенцијале Резолуције 1244 и кључну реченицу: "Русија је уз вас."

Упитан да прокоментарише питање шефа дипломатије Ивица Дачића – зашто је у Влади, а није сагласан са политиком председника Вучића, Поповић објашњава да је у владајућу коалицију дошао са познатим ставом – "Косово, ни метар мање".

Наглашава да се министар Дачић не пита о његовом учешћу у Влади, јер се око уласка у њу није договарао са Дачићем.

"Председник Вучић зна мој став, ја га не мењам. Цело Косово је Србија, ни метар мање. Ако ја са својим ставом одговарам да будем у Влади, бићу, а ако не – о томе ће одлучити председник Вучић. О томе да ли ја остајем у Влади одлучује председник државе", нагласио је Поповић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво