Египатски амбасадор: "Ер Србија" лети за Каиро од 4. јуна

Амр Алгувејли, амбасадор Египта у Србији каже за "Радио Београд 2" да је после 10 година паузе поново почиње са радом мешовити комитет за економску сарадњу Србије и Египта којим ће руководити министри спољних послова две земље, Ивица Дачић и Самех Сукри. Истиче да ће од 4. јуна српски-авиопревозник обновити директан лет за Каиро.

Алгувејли је навео да ће се заједнички економски одбор Египта и Србије који ће предводити Дачић, а са египатске стране министар спољних послова Сукри, састати за мање од месец дана у Каиру, по први пут након 10 година, што, као је оценио, представља важан корак ка довођењу дипломатских односа на достојан ниво.

Као другу важну ствар, Алгувејли је истакао да је Привредна комора Србије номиновала своју, српску страну заједничког комитета.

Баш сам примио вест да и египатска страна посао приводи крају да би могао да се организује састанак комитета. Ово је потписано још 2005. године, тако да ћемо након 14 година коначно имати заједнички пословни одбор, навео је Алгувејли.

Додао је да је прошле недље у Србију први пут дошла Такође, велике пољопривредна делегација. Одржан је велики број састанака на којима је договорено да ће две државе размењивати усеве и робу коју произведу, каже Алгувејли.

Из Србије, пшеница и кукуруз, док из Египта стижу цитрусе, парадајз, кромпир, лук итд. Ове економске и комерцијалне активности дају чврсту основу за дипломатске односе и очекујем да ће након заједничког одбора у марту у Каиру бити још доста конкретних корака које ћемо моћи да учинимо у будућности", истакао је амбасадор Алгувејли за Радио Београд 2.

Како је истакао, српски авио-превозник ће након 13 година опет отворити директан лет од Београда до Каира.

"Туристи ће имати шансу да иду у Каиро и открију антиквитете и културне аспекте туризма, да виде пирамиде у Гизи, Сфингу, али такође и коптски и исламски Каиро и Велики египатски музеј", наводи Алгувејли.

"Гувернат Црвеног мора који је познат по лепим плажама и морском животу, такође има веома важан културни аспект - два најстарија манастира на свету, манастир Светог Антонија и манастир Светог Павла.

"По први пут ове године смо имали делегацију из Србије која је посетила та два манастира", указује Алгувејли.

О дипломатским односима

Говорећи о дипломатским одоносима који трају 111 година, Алгувејли напомиње да су обве земље у том периоду мењале име.

Ми смо, на пример, били арапска република, федерација, Краљевина Египат, а сада смо Арапска Република Египат. И Србија је такође мењала име неколико пута, али оно што је остало исто је пријатељство.

Име се мењало, али је пријатељство остало, тако да 111 година пријатељства, кроз многе недаће, попут ратова, али и кроз добра времена и просперитет. Надам се да ће предстојећих 111 година бити искључиво године просперитета и богатства, каже Алгувејли.

Алгувејли најављује да ће Египат бити почасни гост на следећем Сајму туризма, 2020. године.

Говорећи о учешћу Египта на сајму који управо почиње, Амр Алгувејли је истакао знатно боље услове за рад у односу на прошлу годину.

"Прошле године, када смо имали мали штанд од око 28 квадрата, док ове године имамо 290 м2", каже амбасадор.

Истакао је да ће два египатска филма биће приказана по први пут на овогодишњем Фесту. "Драго нам је што је београдски филмски фестивал прихватио да сарађује са нама и да прикаже два египатска филма која представљају две разлиците ере, две различите епохе".

Каже и да ће се у јуну у Музеју афричке уметности у Београду одржати Изложба египатских артефакта из колекција српских музеја. Посебно је нагласио и учешће Египта на фестивалу археолошког филма који ће се следећег месеца одржати у српској престоници.

Сличности Египта и Србије

Каже да све више схвата колоико су традиције Египта и Србије сличне.

Храна је јако слична, затим емоције, породична и социјална структура су веома сличне, и то је један од разлога зашто желимо ове две културе да још више приближимо.

Алгувејли је навео да се у будућности планира организација изложбе коптских икона које су, према његовим речима, веома сличне иконама које је видео у Матици Српској у Новом Саду и на другим местима.

"Желимо да ове иконе изложимо једне поред других, да могу да се виде сличности између тих икона што се тиче гравуре и цртежа, што је веома интригантно јер људи мисле да је између Египта и Србије велика дистанца", закључио је у интервјуу за Радио Београд 2 Амр Алгувејли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво