Дачић: САД више од других заинтересоване за компромис

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за РТС да није изненађен тиме што је аустријски канцелар Себастијан Курц искористио сусрет са председником САД Доналдом Трампом да говори о Косову и Метохији.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су САД више него неки други партнери заинтересоване да дође до трајног решења за КиМ, што је у вези са променом њиховог става и огледа се у томе што то више није затворено питање.

Министар указује да се тражи компромис и да би сваки договор и за САД био политички плус. С друге стране, каже да се Аустрија изјаснила да подржава компромисно решење иако нису одушевљени неким идејама, али су рекли да ће их подржати ако буду прихватљиве за обе стране.

Дачић је, три месеца након што су уведене таксе за српску робу на КиМ, упитао да ли су све европске земље заинтересоване да оне буду укинуте.

Каже да постоји опструкција појединих европских земаља које нису заинтересоване да се то реши до краја маја због европских избора, али и неких других земаља које нису водеће у дијалогу. 

На новинарско питање да ли је реч о Великој Британији и Немачкој, Дачић је рекао да би могао да каже да је реч и о једнима и о другима, али да има још неких земаља које немају толики утицај.

Говорећи о идеји разграничења, министар је напоменуо да је Београд ушао у дијалог са јасном позицијом да је Косово аутономија у оквиру Србије.

Додаје да се Приштина сада враћа на своју платформу која каже да промена устава не долази у обзир, а то мисли и стотинак земаља које их признају.

"Нисам чуо другу идеју осим разграничења" 

Ивица Дачић поручује да би између те две позиције требало тражити простор за компромис и каже да су сви имали простор у оквиру унутрашњег дијалога да искажу своје идеје, а он није чуо ни једну другу идеју осим те.

"Ове две опције нису прихватљиве за компромис, није изнета ниједна друга идеја", навео је Дачић и додао да, када је председник Вучић изнео идеју о разграничењу, уследила је детонација негативних изјава.

Каже да, и када је он прекјуче то поменуо, реаговали су Вук Јеремић, Двери, Санда Рашковић Ивић, Ненад Поповић, али је реаговао и Рамуш Харадинај. Дачић сматра да то значи да је та идеја нешто што Косову не одговара.

Говорећи о односу бивших власти према питању Космета, Дачић каже да је Устав донет 2006. године, а да је две године касније проглашена тзв. косовска независност.

"А шта су они предузели тада? Шта је остало иза те екипе на власти, Тадића и Коштунице?", упитао је Дачић.

Наводи да је Јеремић био министар спољних послова и да су тада 84 земље признале независност Косова, да је креирано питање Међународном суду правде и да је уследио катастрофалан одговор, да је дијалог пребачен у Брисел и да су остали гранични прелази на Јарињу.

"Шта су нам оставили? Ништа", рекао је Дачић.

Шта ако неко нападне Србе?

Упитао је шта би се догодило ако неко нападне Србе на КиМ, и поручује да је веома важан одговор на то питање. Сматра да не треба ширити лажне слике и да је потребно постићи компромис.

Наводи да је о разграничењу говорио и Зоран Ђинђић, али да га нико не оптужује да је издајник.

"Ајде да се договоримо у складу са Резолуцијом 1244. Ако не можемо, дајте да нађемо неки договор", рекао је Дачић.

Указује да су раније постојали предлози за поделу Косова, али да их Србија није прихватала и да то више нико не нуди. Каже да, ако отерају Србе, нећемо имати ни север Косова и то људи треба да знају. 

Још једном указује да ће се народ, ако буде неког споразума, о томе изјаснити на референдуму. 

Коментаришући критике министра Ненада Поповића на идеју о разграничењу, Дачић је упитао зашто он седи у Влади ако није сагласан са предлогом председника.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво