Курц од Трампа тражи веће ангажовање САД око косовског питања

Аустријски канцелар Себастијан Курц затражио је у разговору са америчким председником Доналдом Трампом у Вашингтону веће ангажовање САД у решавању косовског питања.

Себастијан Курц, који је први аустријски канцелар који се у Белој кући састао са једним америчким председником у последњих 13 година рекао је да САД на Косову "имају јак утицај који би могле позитивно искористити".

Аустрија, истакао је Курц у разговору са новинарима, позитивно гледа на дијалог председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија и подржала би размену територија, иако се ради о шкакљивој теми.

"Ако се две стране око нечег договоре, Европљани не би требало да им стоје на путу, а тако ни Американци", поручио је Курц.

Он је пренео да је Трамп изразио жељу да Аустрија повећа буџет за војску, а Курц му је јасно ставио до знања да Беч поштује његов став, али да Беч своја буџетска питања сам решава.

Курц је признао да Аустрија има мање издатке за своју одбрану од других држава, али ,што се тиче учешћа у међународним мировним мисијама, натпросечно је заступљена.

"Верујем да у суштини америчка администрација има интерес за добрим односима, али у многим питањима смо различитих мишљења", описао је разговор са Трампом.

Разговори и о гасу 

Према његовим речима, велика тема са Трампом био је и Северни ток 2, а Курц је рекао да Аустрија има јасан став јер постоји потреба за осигурање снабдевања гасом.

"Ми подржавамо тај пројекат", подвукао је канцелар, додајући да је Аустрија отворена и за испоруке течног америчког гаса, али да актуелно цена није конкурентна.

"Због тога ће Аустрија гас и даље, углавном, куповати из Русије", објаснио је Курц.

Што се тиче трговинског спора САД и ЕУ аустријски канцелар је изразио наду да ће бити могуће брзо наћи решење.

Указао је да би царине на аутомобиле из ЕУ погодиле аустријску индустрију добављача, и да би тај спор могао коштати Аустрију "сваку секунду једно радно место".

Међународна питања 

Такође било је реч и и о Русији, Блиском истоку и Северној Кореји, рекао је Курц аустријској државној телевизији ОРФ.

Аустријски канцелар је најпре у четири ока разговарао са Трампом, који га је посебно похвалио због младости.

"Морам вам рећи да је он веома млади вођа. Ви сте млади човек, што је веома добро", рекао је Трамп пред новинарима након руковања, а Курц му је одговорио да је ситуација око проблема са његовим годинама сваког дана све боља.

"Аустрија је у поређењу са САД једна мала, али веома лепа земља", подвукао је Курц, указујући да се Аустрија налази у срцу Европе и да са Трампом неће разговарати само о билатералним односима, већ и онима између САД и ЕУ.

Након састанка у четири ока настављени су разговори у проширеном саставу, а америчка делегација била је на највишем нивоу, и чинили су је шеф кабинета Трампа Мајк Малвенеј, његови главни саветници Џон Болтон и Лери Кудлоу, као и потредседник Мајк Пенс, шеф дипломатије Мајк Помпео и министар енергетике Рик Пери.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво