Пред Румунијом још посла, када ће Србија отворити нова поглавља

Током председавања Румуније Европској унији, које је оптерећено Брегзитом и изборима за Европски парламент, известан је застој у евроинтеграцијама Западног Балкана. Касни извештај Европске комисије о напретку, па је тек у јуну могућа међувладина конференција на којој Србија очекује отварање нових поглавља, а Македонија преговора.

Велики је изазов за Румунију да заврши све послове како би, у најбољем случају, у јуну била конференција на којој треба да отворимо неко од пет спремних поглавља.

"Напредак у свим поглављима се мери кроз годишњи извештај, ако он дође тако касно како ће државе чланице успети да оцене да ли је заиста до тог напретка и дошло. Процес преговора је и технички и политички процес, мислим да ћемо се ту сви сложити, не може без техничке оцене напретка", истиче Тања Мишчевић, шефица Преговарачког тима Србије са ЕУ.

Пријатељској Румунији проширење је трећи приоритет на агенди председавања, али Брегзит, те посебно мајски европски избори, чине своје. Помоћи ће нам где могу, али саветују брже реформе.

"Румунија снажно подржава европски пут Србије, не само као пријатељске суседне земље, већ је за нас од стратешке важности да Србија и цео регион напредују. Не бих да спекулишем, чим се избори за европски парламент заврше, мислим да ће Западни Балкан бити више у фокусу", наводи Оана Кристина Попа, амбасадорка Румуније у Србији.

Шефица тима за преговоре са Бриселом обратила се и на седници поводом ревизије Акционог плана за поглавље 23. Тања Мишчевић каже да је циљ се тај документ што пре нађе пред Европском комисијом како бисмо добили мишљења, а онда радили на њима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво