Харадинај у "Трепчи"

Косовски премијер Рамуш Харадинај обишао је рудник "Трепча", поводом 30 година од штрајка глађу рудара албанске националности, због наводно неуставне одлуке Београда да Косову укине аутономију. Харадинај је рекао да је најбољи начин да се тадашње жртвовање рудара Албанаца у руднику Стари трг награди "лавовска" борба да се Трепчи врати живот.

Рамуш Харадинај је рекао да је најбољи начин да се тадашње жртвовање рудара Албанаца у руднику Стари трг награди – "лавовска" борба да се "Трепчи" врати живот.

"Имали смо потешкоћа и имаћемо их и убудуће, али верујемо да смо у праву и нећемо престати да радимо на томе да се 'Трепчи' врати живот", рекао је Харадинај и додао да није случајно то што су се данас окупили на том месту.

"За све нас 'Трепча' има више значења, посебно штрајк рудара (пре 30 година). Али ми данас нисмо овде само због тога, већ смо дошли да потврдимо да знамо шта желимо", рекао је Харадинај, пренела је Коха.

Додао је да је "Трепча" извор живота не само за Митровицу, већ за све друге секторе на Косову.

"Три деценије су прошле и ми још нисмо успели да вратимо живот у овај ресурс наше економије, наше земље. Сада је право време да кажемо да морамо доћи до закључка да је 'Трепча' веома дуго била напуштена... 'Трепчу' још нисмо регистровали према косовском закону, акционари такође треба да преузму одговорност, а акционари су и рудари", рекао је Харадинај.

Затражио је да јужни део "Трепче" достави сву потребну документацију за регистрацију.

Такође, рекао је да део "Трепче" на северу треба да припреми неопходну документацију како би сви радници остварили своја акционарска права.

Тек након регистрације "Трепче" као компаније, руководство ће разговрати и донети одуке о акционом плану за рудник и о томе како ће се поступити и пристуити том питању.

"Трепча" подељена на два дела 

"Трепча", као и сам град Митровица, у којем се рудник налази, од последњих сукоба подељена је на јужни и северни део.

Због нефункционисања топионице олова на северу у Звечану, као и цинка, у функцији су само производни капацитети до фазе концентрата.

До 2016. овим комбинатом је управљала косовска Агенција за приватизацију, а када је "Трепчи" претила ликвидација, одлучено је да се усвоји Закон о Трепчи којим комбинат постаје Акционарско друштво "Трепча а. д."

Кашњење у формирању неопходних тела, као што су Надзорни одбор који бира Управни одбор, односно директора, његовог заменика и директоре пословних јединица, утицало је на рад овог комбината.

Приходи "Трепче" до сада су годишње износили више од 14 милиона евра, али је производња последњих година забележила пад.

Српска листа је, иначе, против Закона о "Трепчи", сматрајући да ће угрозити егзистенцијални опстанак радника овог рудника.

И Србија тврди да је у њеном поседу више од половине власничког удела "Трепче" па је зато Закон о "Трепчи", који је усвојен на Косову, одлучила да поништи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи