Гласачки листићи за преминуле постају прошлост

Ванредни избори још су неизвесни, али извесно је да се од јуче бирачки списак редовно ажурира. Матичне књиге умрлих од јуче су повезане са Јединственим бирачким списком, а имена преминулих аутоматски се бришу из списка и то у року од 24 сата, објавила је премијерка Ана Брнабић на Твитеру. То је тек први корак у ажурирању бирачког списка, оцењују посматрачи избора.

На адресу породице позив за гласање давно преминулог укућанина није непознаница. Уз помоћ електронског повезивања књига умрлих и бирачког списка, таква пракса требало би да се прекине.

"Функционисаће тако што матичари, оног момента када упишу чињеницу смрти у регистар матичних књига у књигу умрлих, послаће извештај електронским путем референтима који воде ЈБС, а референти ће без одлагања доносити решења о брисању тих лица из Јединственог бирачког списка", каже Марина Дражић, помоћница министра државне управе и локалне самоуправе.

Исписивање умрлих у року од 24 сата из бирачког списка је тек прва мера ка великом послу – ревизији и ажурирању бирачког списка, оцењују посматрачи избора.

"Финално решење да се људи у локалним самоуправама врате у прошлост и да ураде додатно ажурирање бирачког списка како би се евентуално нека лица која се тамо налазе деценијама избрисала са бирачког списка и на тај начин читав процес учинили транспарентнијим и вратили поверење грађана у бирачки списак", каже Бојан Клачар из Цесида.

"Ако евентуално и постоје нека лица која су остала у бирачком списку, која нису избрисана из разлога што их породица није пријавила или су тако преузети из неких локалних апликација, од овог момента, с обзиром на то да имамо регистар матичних књига, референти ће моћи да изврше увид било да преко система е-ЗУП, било да траже од колега увид у матичну књигу умрлих и по службеној дужности полако ревидирати бирачки списак", каже Дражићева.

Да је у овом случају важна и брзина, оцењују стручњаци. Неретко пред излазак на биралишта, тема умрлих који се појављују у бирачком списку често нарушава његов интегритет, а регуларност изборног процеса доводи у питање, појашњавају у Цесиду.

"Најчешће критике су увек долазиле од опозиционих странака. Проблем са опозиционим странкама и онда и раније је што остаје мало писаних трагова, углавном се кроз медије говори о проблемима, а веома мало су саме странке реаговале током изборног процеса и ми немамо оно што је најважније – неку врсту писаног трага."

Али писани траг су оставили они који прате изборе. Препоруке организације већ годинама су исте: међу њима најважнија је да је списак, после ревидирања, јаван и транспарентан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво