Харадинај: Опасне изјаве о разграничењу

Подела по етничкој линији је немогућа и неразумљива на политичком нивоу, каже премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај.

Харадинај је након седнице косовске владе оценио да је опасна изјава шефа српске диломатије Ивице Дачића да је разграничење предлог Београда у преговорима са Приштином, пренео је РТК на српском језику.

"Став Дачића није нов, само је још једном потврдио да је званични став Србије етничка подела, али то је оно што је довело до трагедије на Балкану. То су опасне изјаве, подела по етничкој линији је немогућа и неразумљива на политичком нивоу", рекао је Харадинај.

Не одустаје ни од става да таксе на српску робу неће бити укинуте све док Србија не призна тзв. косовску независност, али је признао и да није спреман да иде на ванредне изборе.

Према Харадинају Србија треба да призна тзв. косовску независности и на тај начин се, како је рекао, "извини за злочине почињење током протеклих година", пренео је приштински Зери.

"Што се тиче такси морате разумети да смо на путу до коначног споразума са Србијом. Ако у овој фази, почнемо да одступамо, тако ће бити до краја. Нема пораза, уверавам вас. Не ради се само о томе, већ о принципу. Ако прихватимо да као жртва добијамо услове, у финалу ће то бити веома лоше за нас", рекао је Харадинај.

Према његовим речима, ако би Приштина одустала од такси у овој фази, коначни споразум са Београдом био би на штету Косова.

Сматра да би признање Србије требало да буде у, како каже, "форми извињења за све злочине почињење на Косову".

Харадинај је рекао и да је спреман да о дијалогу и наметнутим таксама на робу из Србије разговара са свим актерима.

"Нисам за изборе"

Говорећи о приштинској политичкој сцени, Харадинај је рекао да је идеја његовог заменика и министра спљних послова Беџета Пацолија да се одржи заједнички састанак свих политичких лидера, веома добра.

"Свиђа му се та идеја, заједнички састанак. Зашто да не", рекао је Харадинај.

О платформи за наставак дијалог са Београдом, коју је сачинио приштински тим, Харадинај је рекао да је разговара са обема опозиционим партијама - Демократским сАвезом за Косово и Самоопредељењем, које се, иначе, залажу за одржавање ванредних парламентарних избора.

Ако они сматрају да су избори потребни, рекао је Харадинај, нека убрзају то питање, али то неће оместати овај започети процес, чији би део требало да буду и њихови представници.

Како је пренела Коха, Харадинај сматра да нема потребе за нервозу због избора.

Ипак, додао је, лично није спреман да иде на изборе, већ је више за рад.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво