Аналитичари предвиђају распад коалиције и стварање нове косовске владе

Питање таксе од 100 одсто на српске производе, три месеца након њеног увођења, продубљује поделе у владајућој коалицији у Приштини, пошто се један њен део предвођен Кадри Весељијем, залаже за суспензију таксе како би се наставио дијалог са Београдом, док премијер Рамуш Харадинај одбија да је повуче док Београд не призна једнострано проглашену независност.

Неслагање између Весељија, председника коалиције "ПАН" и председника скупштине и Харадинаја испољено је најјаче до сада на посебној седници парламента, одржаној поводом годишњице проглашења независности. Весељи је тада наговестио могуће промене у влади.

Пред косовском владом стални су захтеви међународне заједнице, пре свих САД-а, да повуче таксу на српске производе како би се наставио бриселски процес.

Аналитичари у Приштини, након новог неслагања коалиционих партнера, предвиђају распад коалиције и стварање нове владе.

Шкељзен Малићи рекао је приштинским медијима да нема простора међу коалиционим партнерима да наставе своје заједничко деловаје и да се ситуација мора деблокирати пре марта, јер у Приштини не могу себи да приуштеи да буду одговорни за одлагање дијалога у Бриселу.

Малићи сматра да ће морати да се постигне нова коалиција између Демократске партије Косова (ПДК), Социјалдемократске иницијативе (НИСМА), Алијансе ново Косово (АКР), Социјалдемократске партије (ПСД), као и Демократског савеза Косова ( ЛДК).

Малићи предвиђа да би нова политичка формација могла претходити споразуму о одржавању парламентарних избора на јесен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво