Вулин са министрима одбране Грчке, Чешке и УАЕ о сарадњи

Министар одбране Републике Србије, Александар Вулин, састао се на сајму наоружања у Абу Дабију са министрима одбране Грчке, Чешке и Уједињених Арапских Емирата – Евангелосом Апостолакисом, Лубомиром Метнаром и Мухамедом Ахмедом ел Бовардијем.

Александар Вулин и Евангелос Апостолакис су изразили задовољство досадашњим нивоом сарадње у области одбране, а посебно су нагласили значај заједних војних вежби специјлних снага, као и заједничко учешће у борбеној групи HELBROC где је Грчка водећа нација, саопштило је Министарство одбране.

Вулин се захвалио Апостолакису за континуирану подршку Грчке очувању територијалног интегритет и суверенитета Републике Србије и пренео да је досадашњи однос Грчке према јужној српској покрајини потврда искреног пријатељства две државе и два народа.

Нагласио је да је за Србију неприхватљиво формирање тзв. "војске Косова" и да се противи смањивању броја припадника Кфора који су ангажовани на КиМ јер за Србију Кфор представља једину оружану формацију на Космету.

Грчки министар је рекао да ће наставити са пружањем подршке Србији по питању КиМ и нагласио да се не слаже са изјавама албанских званичника који позивају на укудање граница похваливши одмерену реакцију српских политичара, наводи се у саопштењу. 

Вулин и Метнар о унапређењу сарадње у области одбране

Током сајма наоружања "IDEX 2019" Вулин се састао и са министром одбране Чешке Републике Лубомиром Метнаром с којим је размотиро кључна питања билатералне сарадње у области одбране. 

Министри су се сагласили да постоји могућност даљег унапређења. Метнар је рекао да је задивљен српским штандом као и количином и разноврсношћу наоружања и војне опреме који су представљени на сајму. 

Вулин је чешког колегу упознао са чињеницом да је српска одбрамбена индустрија у развоју и предложио да проширимо сарадњу и на тај сегмент нарочито у области заједничких пројеката за светско тржиште.

Српски министар одбране је истакао да је покушај стварања "војске Косова" у супротности са међународним правом и представља највећи безбедносни проблем у региону и подвукао да је за Србију по Резолуцији 1244 Кфор једина оружана формација на Косову и Метохији. 

"Наставак пројеката Србије и УАЕ"

О сарадњи у области одбране Вулин је у Абу Дабију разговарао и са државним министром одбране УАЕ Мухамедом Ахмедом ел Бовардијем.

Министри су се сложили да је сарадња у области одбране између Србије и Уједињених Арапских Емирата веома развијена као и да постоји могућност даљег унапређења. Нарочито су истакли сарадњу на пољима – обуке, медицине и војне безбедности. 

Најавили су и развој војно-техничке сарадње и наставак пројеката које заједно раде Србија и УАЕ. 

Вулин је министру Ел Бовардију предложио проширење сарадње и на област образовања и предложио да се официри Војске УАЕ усавршавају на нашем Универзитету одбране.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво