Вучић за РТС: Наша реч се чује и поштује

Председник Александар Вучић рекао је после безбедносне конференције да је позиција Србије другачија и боља него што је била. Вучић је за РТС рекао да су разговори у Минхену били тешки и добри. Однос Београда и Приштине постаје једна од централних тема не само за нас и наш регион, него и за читаву Европу, рекао бих и за читав свет, истакао је Вучић.

Председник Србије завршио је учешће на безбедносној конференцији у Минхену састанцима са председником Јерменије и са члановима Атлантског савета, а дао је и више интервјуа за најутицајније западне медије.

На крају посете, председник Александар Вучић дао је интервју РТС-у.  

Господине Вучићу, пре свега бих хтела да Вас питам о Вашим утисцима након јучерашњег панела који је наишао на велике одјеке и у домаћој и у међународној јавности?

Нисам ни знао да су сви у свету, рекао бих из свих важних медијских кућа пратили то сам схватио после разговора са Волстрит џорнал и за Блумберг и за Политико, на велику пажњу је наишло, очигледно је да однос Београда и Приштине постаје једна од централних тема не само за нас и наш регион, него и за читаву Европу, рекао бих и за читав свет.

Ја сам задовољан борбеношћу коју је наша малобројна делегација овде показала. Није било лако и не рачунајући састанке са руском делегацијом и са нашим јерменским пријатељима, сви остали су већ признали независно Косово, и то никада није лако. Али мислим да смо имали корисне и добре разговоре, посебно са немачким парламентарцима, а имали смо са Американцима много састанака од Рона Џонсона до господина Роџера Викера, до још седам или осам чланова Представничког дома и Сената.

Дакле, заједно са представницима Атлантског савета разговарао сам кратко и са Џоном Бајденом, са свима који су дефакто овде били. И код њих се, наравно, види делимична подељеност у односу на партијску припадност, али имају прилично уједначен став према Републици Србији и наравно који за нас није лак. Није једноставан, али морамо да гледамо како да сачувамо своје интересе, а да не улазимо ни на какве турбуленције и сукобе са најмоћнијом земљом света.  

Разговарали сте и са представницима Конгреса и Сената, као што сте рекли, неки од њих су утицајни албански лобисти. Шта су вам они рекли у разговору?  

Па они су највише инсистирали на случају Битићи. То су рекли због односа који имају према њиховим бирачима, јер браћа Битићи су баш из тог дела Њујорка. Пристојно сам одговарао на то, говорио да је реч о тешком злочину и да се трудимо да пронађено починиоце, али да то не можемо да радимо на основу новинских написа, већ на основу стварних доказа.

Знате, тужилац тражи стварне доказе, а не шта то пише у нашим или њиховим новинама. Али сам још једном изразио саучешће због тешког злочина који се догодио и верујем да ћемо успети у томе да пронађемо кривца. Али сам и њих питао, јер у једном тренутку, јер је то било нешто агресивније од онога што сам очекивао, па сам им рекао: ми вас не притискамо што имамо две хиљаде страдалих од ваших бомби и децу од две године која су страдала, па дајте просто мало више разумевања и за наше потребе, имамо и ми наше бираче као што их имате и ви.

Није питање бирача, већ је питање права и правде и то мора да се поштује, али ... тешки разговори, добри разговори... Имате тешке разговоре, сви људи разумеју да постоји и друга страна, не да је то тако једнострано и тако једноставно као што би било. Али смо, на пример, од Рона Џонсона добили много више разумевања, али и од ових људи на крају сви су рекли да Србију доживљавају као пријатеља и да је важно да имамо такве односе. Ја сам се са тим сагласио и желимо много отвореније односе са САД него што смо имали до данас. Са Немцима је био одличан разговор, који су не увек лаки за нас.  

Да ли они разумеју нашу позицију и тежину наше позиције?

Да, да. И они су на једној ствари захвални, они нису сагласни са нашом позицијом, али је разумеју. И оно што је важно, чини ми се да веома поштују нашу одговорност, нашу озбиљност, и чини ми се да је поштују много више него раније. Мислим да то људи и те како добро разумеју и да би то било важна порука немачких посланика од синоћ. Због тога сам био нарочито задовољан.

Да буде искрен, то није лако, ја сам са њима имао безброј разговора, а са некима од њих и безброј свађа, али ми се чини да су први пут после много времена, добро разумели колико се Србија одговорније понаша од многих других. Посебно након изјаве Едија Раме о Косову као делу Албаније и тако даље.  

Управо је многе запањила та изјава, иако није нова да је Косово део Албаније, помиње се и Грчка, граница Грчке и Косова. Како Ви на то реагујете, како Србија може и треба да одговори на такву провокацију?  

Озбиљношћу и одговорношћу. Не псовкама, не истим или сличним понашањем, већ управо онако како сам рекао озбиљно и одговорно. Имамо своју политику, знамо свој пут, ми морамо да будемо предвидиви у међународној заједници.

Наша реч се због тога чује и због тога се наша реч поштује. Због тога су сви људи трпели јуче мој оштрији тон, и јуче и свакога дана, зато што знају да он није ни из чега извучен, већ из стварних чињеница и зато све снажније слушају Србију. Зато је позиција Србије другачија и боља него што је била. И на то сам прилично поносан.  

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво