Дачић: Таксе скренуле пажњу са суштинских питања

Привремене институције у Приштини су увеле таксе на робу из Србије како би скренуле пажњу са суштинских питања у односима Београда и Приштине, као што су расветљавање судбине убијених Срба на КиМ, права Срба у јужној српској покрајини, имовине Србије, формирање Заједнице српских општина и многа друга, приметио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Говорећи на протестном скупу у организацији Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ, Дачић је истакао да једнострано проглашена независност Косова, која се данас слави у Приштини, саткана од лажи и злочина.

"Јуче сте могли да чујете како Хашим Тачи каже да је Косово признало 116 земаља, а они су увели таксе јер је 13 земаља повукло признање. Такође, 74 чланица УН гласало да Косово уђе у Интерпол. Па како онда 116? То је прича за међународну заједницу, то је прича за друге земље како би биле навучене да признају Косово", рекао је Дачић.

Подсећа да су из Приштине долазиле приче да су Срби заробили Алабанце на стадиону, а да ниједан новинар који је покушао да сними то није видео, као и да су Срби узимали крв од албанске деце за своје војнике.

"И остале лажи... А истина је да је 200.000 Срба протерано са КиМ и истина је ова соба киднапованих и убијених на КиМ. Увођењем такси Приштина је скренула пажњу са суштинских питања, јер ваљда жели да покаже да је злочин против Срба легитиман", навео је Дачић.

Запитао је шта то Приштина обележава кад за 11 година од једностране независности није постала чланица Савета Европе, УН, Унеско, Инерпола, и других међународних организација и подсетио да је ЕУ са Косовом потписала споразум као са територијом, а не као са државом.

Дачић каже да Србији није у интресу да заоштрава сукоб са Приштином, већ да разговара и да дође до компромисног решења.

"Србија нема намеру да призна независности и то никада неће урадити", подвукао је Дачић и додао да ће Србија наставити да води политику повлачења признања иако се на њу врши велики притисак да са тим престане.

Каже да ће се о питањима, са којих су таксе скренуле пажњу, као што су расветљавнаје убијених Срба, права Срба на КиМ, формирање ЗСО тек бити део разговора са Приштином, као и питање имовине Србије. 

"Србија је отплатила више од 700 милиона долара кредит за Трепчу за ових двадесетак година које су косовске фирме узимале, и да треба још 200 милиона долара, ми то отплаћујемо зато што сматрамо да је Косово део српске територије, а они не кажу немојте ви нама да плаћате ми смо независна држава, када треба да се плаћа онда су они су део Србије", навео је Дачић. 

Осим тога, указао је да су данас на власти у Приштини људи који се налазе на потерницама за злочине на КиМ.

"Један од браће Мазреку је рекао да је Фатмир Љимај не само наредио, већ и учестовао у убијању и силовању жртава у Плећки. Данас је Љимај на челу преговарачког тима Скупштине Косова", указао је Дачић.

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић је на протестном скупу рекао да је ово тужан дан за породице косметских жртава, док у Приштини Харадинај, Тачи, Весељи, Љимај славе лажну државу.

"Ко би могао да верује да ће злочинци представљати Албанце у Бриселу", рекао је Спасић.

Удружење, каже Спасић, од државе тражи да помогну породицама косметским жртвама и да се законом регулишу њихова права, односно да се изједначе права цивилних жртава са палим борцима и војницима.

"Тражимо да до 17. марта наше породице добију права о цивилним жртвама рата, ако не добијемо одговор од Владе Србије ми ћемо из Спомен собе 17. марта кренути до Владе по одговор", рекао је Спасић.

Заступница Удружења Снежана Марковић подсетила је да је на јучерашњи дан 2001. године код Подујева убијено 12 Срба, а 43 рањено, и да је тада живот изгубило двододишње дете.

"Данас та злочиначка рука слави и велича не само проглашену лажну државу Косово, већ и злочине над Србима и у Ливадицама, Ораховцу, Гораждевцу, Обилићу, Пећи и широм КиМ", закључила је Марковић.

број коментара 0 пошаљи коментар