Свечана седница косовског парламента, Рама једини страни званичник

У оквиру програма обележавања 11. годишњице од тзв. косовске независности, у Приштини је одржана свечана седница парламента. Такође, одржан је и дефиле припадника Косовских безбедносних снага.

Обраћајући се припадницима КБС-а, које у Приштини већ називају "војском", иако би трансформација тих снага, према проценама стручњака, могла да потраје најмање 10 година, косовски председник Хашим Тачи рекао је да је "Војска Косова најбољи доказ успеха државе".

Обучен у војну униформу, Тачи је рекао да је мир обавеза за нове генерације које долазе, али да је обавеза да се припадници КБС-а обучавају и за рат.

Дефиле припадника КБС-а, који је прошао од Трга Мајке Терезе до Трга Ибрахима Ругове у Приштини, пратили су грађани, албански премијер Еди Рама, шеф македонског парламента Таљат Џафери, припадници приштинских институција, посланици и чланови дипломатског кора.

Институционални и политички лидери Приштине су претходно на свечаној седници косовског парламента поручили да су заинтересовани за споразум са Београдом у постојећим границама косовске територије и да актуелна влада неће пасти због такси наметнутих на робу из централне Србије.

Премијер Рамуш Харадинај тврди да су "данас Албанци на путу слободе" и да су увек доприносили "процесима у региону". Како тврди Харадинај, "чак и данас они доприносе миру и стабилности".

Према његовим речима, Косово је заинтересовано за споразум са Србијом, али само у постојећим границама.

"Сви ћемо радити за добре односе са нашим суседима. Заинтересовани смо за правно обавезујуће споразуме са Србијом, за узајамно признавање у актуелним границама. Заинтересовани смо за напредовање Косова ка чланству у НАТО-у и ЕУ,", рекао је Харадинај, који је своје обраћање завршио речима: "Бог благословио Косово".

Весељи: Увођење такси права одлука

Председник парламента Кадри Весељи тврди да су стопостотно увећане таксе на производе из централне Србије и БиХ "права одлука".

Та мера, како каже, неће бити разлог за пад косовске владе и распад актуелне владајуће коалиције.

"Србија је заслужила те таксе, а ова одлука није лична већ институционална. Са САД и ЕУ, Косово је сигурније. Амерички интереси су и наши интереси", поручио је Весељи.

Напоменуо је да је Косово "мала држава", али да има велике пријатеље попут САД, Немачке, Јапана, Британије...

"Захваљујемо овим земљама. У глобалном аспекту, Косово је благословлено да има САД на својој страни", рекао је Весели.

Шеф косовског парламента и лидер најутицајније владајуће Демократске партије Косова каже да Приштина са Београдом не води дијалог да би се постигао дугорочи мир, већ да би Косово "стекло признање и постало члан НАТО-а и ЕУ".

Дотакао се и Русије рекавши да је потребно уклонити утицај те земље у региону те да се за то осим САД залаже и Приштина.

"Морамо бити уједињени према Србији јер имамо исти циљ", навео је Весељи.

Посланици опозиционог покрета Самоопредељење предвођени лидером Аљбином Куртијем поново су бојкотвали интонирање "косовске химе", па су у салу ушли нкон тога.

Претходно су институиционални и политички лидери обишли меморијални центар првог косовског председника Ибрахима Ругове, као и место страдања оснивача и првог вође ОВК Адема Јашарија у Преказу.

број коментара 2 пошаљи коментар
(недеља, 17. феб 2019, 14:37)
anonymous [нерегистровани]

Pa ko ce drugi,

ima co'ek interesa.

(недеља, 17. феб 2019, 13:36)
anonymous [нерегистровани]

Pa on bi im bio jos

polustrani