Вучић: Важно да људи виде у колико смо тешкој ситуацији

Председник Александар Вучић рекао је, на крају учешћа на Минхенској безбедносној конференцији, да му је најважније то што су сви видели, и у Минхену и пре тога у Србији, колико је тешка атмосфера када је реч о решавању питања Косова.

Било је, истиче председник, једнако важно да водећи светски политичари у Минхену чују шта је истина, наш став и контрааргументе и одговор на оно што Приштина иначе прича страним партнерима.

"За дебату на јучерашњем панелу сам се припремао и видео сам реакцију чак и немачких новинара овде и италијанских који су рекли да је наша страна била добро припремљена за разлику од других. Задовољан сам што су наши људи видели колико је тешка атмосфера у којој радим", рекао је Вучић српским новинарима. 

Истакао је да је често изопштен од јавности, да се разговара у Бриселу по канцеларијама и људи просто не знају шта се стварно збива.

"Имате безброј лажних вести, како ми тамо седимо, лепо једемо, пијемо... Не, то је тешка борба", каже Вучић.

Како каже, можда је јуче на панелу нешто и погрешио, али се борио за Србију "као лав".

"Тако се боримо за Србију сваки дан. Кад ме позову у Брисел већ имам Павловљев рефлекс, јер ме никад не зову на нешто лепо – имате против себе оне који тврде да су држава, а немате сасвим сигурно уз себе оне који, чак и кад су посредници, знате да су већим делом признали Косово, што је обично случај, јер никад не дају Грцима, Шпанцима или Словацима да воде наше разговоре, већ из највећих земаља ЕУ које су признале независност", објашњава Вучић.

Важно је да људи виде колико смо у тешкој ситуацији, додао је председник.

"Не само да нећемо имати лака и једноставна решења, она ће заиста морати да буду тешка. Али, имамо снаге да се боримо и да са озбиљном аргументацијом добијемо део јавности", истиче Вучић и каже да су јуче на панелу били и неки веома моћни људи, као што је Јенс Шпан, немачки министар здравља и једна од најутицајнијих личности у Немачкој, а самим тим у Европи, словеначки председник Борут Пахор, немачки посланици... 

"За мене је било важно да ти људи чују другачији став, шта је истина", истиче Вучић.

Онда сте, додаје, чули од Тачија, што сам неретко слушао у Србији: "Ви сте се договорили да не радите то и то из Бриселског споразума, пише то у Бриселском споразуму". 

"Нико није желео да прочита Бриселски споразум, немојте да лажете... Кад сам извукао споразум и показао Тачију, видели сте да нема одговор на то. Они су кроз своје медије уверили себе да је истина то што причају. Себе су сами убедили да је истина све што говоре и све што раде, а то нигде не пише. Кад сам га питао где то пише, видели сте да не пише нигде", рекао је Вучић.

Имате безброј бесмислених конструкција, важно је да људи виде колико је тежак посао, Сизифов посао.

"Лакше ми је да се борим за инвеститоре него све ово око Косова", додао је председник.

Каже и да му је драго да је народ на КиМ могао да види колико се бори за њихове инетерсе.

"За случај Битићи, од пре 20 година, потребни докази"

Председник је пренео да је америчким званичницима у Минхену предочио да Србија покушава да реши случај убиства браће Битићи, али да су потребни докази да би се неко процесуирао.

Вучић је на безбедносној конференцији у Минхену разговарао и са америчким члановим Представничком дома и сенаторима, а изјавио је да је тај разговор посебно био тежак по питању случаја браће Битићи.

Каже да претходна власт 13 или 14 година није ништа урадила да истражи тај случај и да не може нико сада, 20 година касније, да очекује од њега да то уради преко ноћи.

Вучић је додао да је то тежак злочин и да је свакако важно да буде истражен.

Каже да су браћа Битићи из дистрикта у Њујорку из којег је био и један представник Представничког дома у Конгресу, који је у разговору највише инсиститрао на случају браће Битићи. 

Истакао је да не може нико да буде процесуиран само зато је нешто било у штампи.

"Осуђујем, то је страшан злочин који се догодио браћи Битићи. Трудимо се да нађемо доказе, пошто не можемо да хапсимо само на основу новинских прича. Ако имате доказе, дајте", поручио је Вучић. 

Вучић каже да је у разговору са Американцима подсетио да је 2.000 наших људи убијено 1999. године, као и на убиство мале Милице која је у имала само две године.

Додао је да је важно да имамо отворене разговоре о свим тим темамама и размимоилажењима.

Вучић задовољан састанцима у Минхену

Председник Вучић рекао је да је нарочито задовољан разговорима које је водио у Минхену са немачким посланицима и подсетио да се ради о људима који су за независно Косово и који су учествовали у целој причи, због чега о тим односима много више знају него највећи део српске јавности.

Нагласио је да је са њима имао отворен и конкретан разговор, као и да су ту били сви најважнијих немачки посланици, од владајуће ЦДУ Ангеле Меркел до других.

Истакао је, такође, да је први пут чуо оштру реакцију на позиве за креирање велике Албаније.

Вучић наводи да посланици у Немачкој пажљиво мотре ситуацију и поштују то што је Србија поуздан партнер и што код нас не може да буде изненађења, попут – преко ноћи забрањујемо неком улазак у централну Србију или уводимо таксе од 100 одсто.

"Немци поштују то што смо поуздан партнер", додао је Вучић.

Навео је да се у Минхену срео и са бившим потпредседником САД Џозефом Бајденом који је током разговора још једном изразио жељу за наставак дијалога Београда и Приштине и очување мира и стабилности.

Како каже, изразио је личну посвећеност решавању овог проблема.

"Видим да је овде имао разговоре и са Тачијем и албанском делегацијом, тако да су они сигурно пренели своје поруке и по питању такси и жеље да се што пре настави дијалог. А сви знају који је услов за то, шта мора да се уради да би дошло до наставка дијалога", указао је Вучић.

Председник се данас, последњег дана Минхенске безбедносне конференције, састао и са председником Јерменије Арменом Саркисијаном, као и са представницима организације Атлантски савез, чиме је завршио учешће на 55. Минхенској безбедносној конференцији.

Иначе, Атлантски савез је кровна организација која окупља политичке лидере, академике, војне званичнике и дипломате у циљу подршке НАТО-у.

"Надам се да ће се неки код нас стидети, бар данас"

Вучић рекао је да не може да спекулише о томе када би могао да се постигне споразум са Приштином јер се ни не разговара, те да се нада да ће се данас, када Приштина слави независност, неки код нас, који нису ништа предузели да се то спречи, стидети, бар данас, бар на 24 сата. 

Док Приштина слави 11 година независности, Србија се бори да сачува своје интересе, као и мир и стабилност, истакао је председник.

"Они славе 11 година независности. Надам се да ће и неки у нашој земљи, који ништа нису предузели да се то спречи и ћутали сада да се постиде бар мало, на 24 сата", рекао је Вучић новинарима на завршетку Минхенске конференције.

Наше је, каже, да разумемо албанске интересе и да се боримо за српске и да гледамо да сачувамо мир и стабилност, у шта је, истиче, уложио максималне напоре и током боравка у Минхену. 

"Колико сам се борио могли сте да видите и синоћ после свих тих панела. Та борба је тешка", рекао је Вучић додао да су се косовски Албанци добро припремили и радили свој посао, да су довели 50 до 100 људи да за њих лобирају, као и да је у то уложен огроман новац, који издваја албанска дијаспора. 

"У Њујорку свакога дана, а имају стотине хиљада људи, по долар извајају за косовску невисност", рекао је Вучић.

Сматра и да Србија томе не може да се супротстави другачије осим одговорношћу и озбиљношћу и верује да уживамо већи углед него они.

Вучић каже да не жели да се бави протестима. "Желим им све најбоље, нека шетају колико хоће", поручио је Вучић. 

Истакао је да је важно да наша земља гура напред упркос томе што у Америци, Европи и региону долази до пада индустријске производње. 

"Надамо се да то неће много осетити у Србији", рекао је Вучић и да ће Србија бити уз Мађарску која је у том погледу боља од осталих земаља.

"Цео свет се ломи пред нашим очима. Ми морамо да чувамо мир и наше виталне интересе и да подстичемо економију и инвестиције", додао је Вучић.

"Уједињење више није хир, већ политика Тиране и Приштине"

Председник је истакао да изјава албанског премијера Едија Раме да је Косово део Албаније није прва таква, да то више није случајност нити изненађење, већ политика, те истакао да треба очекивати наставак такве политике – и Тиране и Приштине.

Вучић је, на питање новинара у Минхену да ли се чуо у претходна два дана са Рамом због демонтрација у Тирани, рекао да га је "баш брига за нечије демонстрације", те да би Раму могао да позове због изјава које се тичу Србије, али да нема потребе да га зове, јер му је јасна његова политика.

"Може једном да вам се догоди грешка, али ако 10 пута нешто изјавите, онда знате да је то политика. Шта онда да га питам – да ли ти је политика то што знам да ти је политика", упитао је председник.

Вучић је подсетио да је пре неколико месеци конференција ЕУ–Западни Балкан у Софији била разочаравајућа за Приштину и Тирану, јер су Емануел Макрон и Марк Руте "грубо одбили Раму" и да је он сам још тада предвидео да ће то имати друге последице.

Тада је, каже, дошло до великог разочарења код Албанаца и решили су да на другачији начин "удишу свој политички ваздух".

"Ја сам питао онда шта ми радимо ако 31. марта више не буде границе између Косова и Албаније, шта раде ЕУ и сви други. Нисам добио одговор. Али сам добио један коректан и конкретан одговор шта би било да ми исто урадимо са РС. Немци су рекли да у томе и јесте разлика и да зато Србија има будућност, а неке друге немају и зато што знају да ћемо се понашати озбиљно и одговорно и у складу са оним што је могуће", пренео је председник.

Указао је да треба очекивати наставак такве политике Тиране и Приштине, која више, каже, није изненађење, тренутна нервоза, хир или испад зарад домаће јавности, већ њихова позиција и политика.

Истакао је и да у Албанији и на Косову, међу албанским становништвом драматично расте подршка уједињењу, те да је оно што је било на 35 одсто међу косовским албанцима и 40 међу Албанцима у Албанији – порасло на 72-75 одсто у корист уједињења.

"Данас на том таласу подршке народа и једни и други даље раде на уједињавању. Све што раније није био случај данас раде на томе и немам сумње и илузије да ће се то наставити", рекао је Вучић.

Сматра је да то додатно доприноси стварању тензија у региону, а да је на Србији да буде мирна и одговорна.

"Видели сте, иако сам оштро говорио, супротно ономе што мисле чак и Ишингер и Хан, али су слушали и поштовали аргументе Србије. То је промена ситуације и позиције, да својим радом, поузданошћу, озбиљношћу и одговорношћу доведете до тога да вас не само чују, него да вас слушају и поштују, зато што знају да држите до своје речи и знају да нећете урадити ништа неодговорно и неозбиљно", закључио је председник Србије.

број коментара 13 пошаљи коментар
(понедељак, 18. феб 2019, 08:03)
Aca [нерегистровани]

Вучић: Важно да људи виде у колико смо тешкој ситуацији

Narod ima pravo da zna istinu bez obzira kako ona izgledala!

(понедељак, 18. феб 2019, 02:00)
anonymous [нерегистровани]

Lepo

Vidimo! Uz Vas verujemo u bolje sutra i nadamo se da cete dati sve od sebe da bude samo bolje.

(недеља, 17. феб 2019, 17:36)
oposum [нерегистровани]

kloe@gmail.com

Bili smo i u tezim situacijama predsednice...i jos smo ovde,uzdamo se u vas.

(недеља, 17. феб 2019, 15:42)
Sima [нерегистровани]

lavovski

Bez obzira koliko je teska situacija, predsednik Vucic se lavovski bori za Srbiju i Srbe i uspeo je da istinom, cinjenicama i argumentima pokaze i dokaze celom svetu ko je ko i kome su kakvi ciljevi.

(недеља, 17. феб 2019, 15:21)
anonymous [нерегистровани]

Teska situacija

Teskih situacija je bilo i bice,mada ova danasnja nije ni izbliza toliko teska sa kakvim se Srbija susretala u istoriji.Mozda ne bi bilo lose da umesto pokazivanja svetu koji je ovu situaciju i napravio pikazemo kako smo cvrstu I stameni u odbrani svoje zemlje I kako ne postoji kompromis sa terorisima bas kao sto su nasi preci nekada radili.

(недеља, 17. феб 2019, 13:45)
anonymous [нерегистровани]

Postovani Predsjednice....

Divim se Vasoj odanosti prema domovini i podrzavam apsolutno sve sto ste do sada uradili za Srbiju. Ovo je izuzetno tesko vrijeme za nas narod a ono ce na zalost jos potrajati. Na svima nama je da se dobro preispitamo sto smo svi mi pojedinacno ucinili za Srbiju i kako to mozemo da popravimo. Rusenje vlasti bi nas odvelo u potpunu anarhiju i ljudi koji protestvuju bi toga i te kako trebali piti svjesni. Njihova frustracija je razumljiva ali njihove zelje su lisene svake racionalnosti. Ukoliko sebe smatraju ozbiljnim pokretom neka objave svoju vladu u sjeni kao i svoj program sa kojim onda treba da izadju na izbore a ne na ulicu.

(недеља, 17. феб 2019, 12:32)
anonymous [нерегистровани]

Odlicna ideja...

samo kada bi i mi bili slozni kao oni ili bar priblizno ...nazalost od onog naseg cuvenog samo sloga srbina spasava je veoma malo ostalo....ima nas toliko napolju a na ovu ideju jos niko ozboljan jos nije dosao...,zalosno!
Uz to koliko god mi bili poodeljeni u politici, boljeg i jaceg od g.Vucica sigurno nemamo, nisam politicar a nisam ni stranacki opredeljen vec sam samo skromni a veliki Partiota koga boli ovo nase neslaganje, svi oni koji momentalno pokusavaju da njega i njegov rad ospore, izabrali su kao prvo pogresno vreme a zatim i nacin na koji to rade....kada budu imali ideje,plan i program neka se jave,rado cemo ih saslusati!

(недеља, 17. феб 2019, 12:22)
anonymous [нерегистровани]

Propali projekt zapada

Situacija nije ništa lakša nego kad je Nikola Pasic dobio ultimatum od Austrougarske 1914,niti 1941 god. Kada je fašizam krenuo u Evropi,niti 1999.god.kada je nasa delegacija u Rambujeu dobila ultimatum od NATO je članica... Bilo je i gore moramo se boriti za Srbiju mi drugu kuću nemamo.

(недеља, 17. феб 2019, 12:06)
anonymous [нерегистровани]

Што да не

"...Вучић додао да су се косовски Албанци добро припремили и радили свој посао, да су довели 50 до 100 људи да за њих лобирају, као и да је у то уложен огроман новац, који издваја албанска дијаспора.
"У Њујорку свакога дана, а имају стотине хиљада људи, по долар извајају за косовску невисност", рекао је Вучић."

Зашто ово и ми не почнемо да радимо? Наравно да такве ствари увек организује држава - што то онда не урадимо и ми, јер је добра идеја? Нећемо ништа тиме губити.

(недеља, 17. феб 2019, 11:24)
Radoje [нерегистровани]

komentar

Predsednik Vucic je izneo realnu sliku stanja u Srbiji.