Како Срби и Албанци дочекују годишњицу једностраног проглашења независности КиМ

На Косову и Метохији Албанци обележавају 11 година од једностраног проглашења независности. Већина годишњицу дочекују са изневереним очекивањима, а самопроглашену државност крње повлачења признања од до сада укупно 13 земаља. Али и одлуке – Интерпола да још једном одбаци захтев Косова за пријем и Брисела да одложи визну либерализацију.

Дописник РТС-а каже да свих ових година од 1999. Албанци као већина нису прихватали Србе онако како је то гарантовала и обећавала међународна заједница.

Последњих година нема израженог физичког насиља Албанаца према Србима каквог је било у марту 2004. године, али су Срби често изложени системском насиљу, које је голим оком невидљиво и за које не може да се утврди индивидуална одгворност.

То за РТС потврђују и анкетирани Срби из околине Приштине. 

"Нема изненађења за Србе на КиМ, све ово што се догађало претходних 11 година и од 1999. године, свега смо се тога прибојавали и нажалост били смо у праву", рекао је Александар Гуџић.

Сличног мишљења је и Стефан Филиповић који наводи да се живот Срба није нимало поправио од једностраног проглашења независности 2008. године. Поручује да су Срби економски инфериорнији од Албанаца и да се проблеми не речавају институционално. 

"То значи да, ако имаш неки проблем, обратиш се утицајном човеку – Албанцу у својој средини и проблем бива решаван", рекао је Филиповић и додао да се не говори ни о повратку Срба.  

Поводом обележавања једанаесте годишњице од једнострано проглашене независности КиМ на неким местима у северној Митровици осванули су плакати на којима пише "11 година окупације ".

Нису ни сви међу Албанцима задовољни оним што се на Косову дешава у минулих деценију, две.

Већина младих Албанаца на Косову са нестрпљењем очекује безвизни режим са земљама Европске уније.

Економски изазови 

На Косову према званичним статистичким подацима, има око 1,7 милиона становника. Косово је уз Молдавију најсиромашнији политички ентитет у Европи. Низак доходак је велики проблем, али је вероватно још већи – висока незапосленост. Званично, она износи 32 одсто. 

Незапосленост младих је још виша, око 40 одсто.

Просечна нето плата је око 450 евра, али са великим разликама. Минимална зарада за раднике до 35 година је 130 евра, а за старије 170 евра.

На Косову су од 2004. године поставили свој пензиони систем. Социјалне пензије износе 75 евра месечно, док пензије на основу плаћених доприноса прима око 43.000 пензионера.

Пензиони буџет годишње износи 260 милиона евра а највише одлази за пензиије ветеранима бвше Ослободилачке војске Косова.

На Косову је мало инвестиција, а поготову међународних. Ретко која земља која је признала независност, се усудила да инвестира на Косову.

Ниједан сазив скупштине није издржао пун мандат 

Дописник РТС-а истиче да се често каже да су међународна признања више резултат лобирања спонзора независности Косова него што је то заслуга косовске дипломатије и централних институција.

Од како је 1999. године уведен међународни протекторат и од како су организовани вишестраначки избори, због унутрашњих политичких превирања, ниједан сазив скупштине није издржао пун, четворогодишњи мандат.

Без обзира на ове податке, у Приштини ће данас обележити 11 година једнострано проглашене независности.

Биће одржане посебне седнице владе, скупштине, а после подне биће одржана и парада косовских снага безбедности, које одлукама скупштине, са краја прошле године, треба да прерасту у војску.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи