Једанаести протест "Један од пет милиона"

У Београду је одржан једанаести по реду протест "Један од пет милиона". Грађани незадовољни влашћу окупили су се на Платоу испред Филозофског универзитета у Београду, одакле су кренули у протестну шетњу. Протести и у другим градовима Србије.

Протест је почео на Платоу око 18 часова, а грађани су носили транспаренте на којима, између осталог, пише "Доле Вучић, доле капитализам", "Војско, полицијо, зауставите издају, браните Устав, станите уз народ". 

Прво се обратио новинар Срђан Шкоро који је поручио да је Србији суђено да се на Сретење сретну вође и народ. Он је затим прочитао "Споразум са народом" који су недавно потписале придружене чланице Савеза за Србију као одговор на захтеве представника протеста "1 од 5 милиона" упућене опозицији.

Споразум у два примерка подељен је окупљеним грађанима који су један примерак задржали за себе, а други су убацили у за то предвиђене кутије на Платоу и испред Дома Народне скупштине. 

Тим документом опозиција гарантује да ће наставити борбу за поштене изборе и слободне медије, али да неће учествовати у изборима који би се одржавали под садашњим условима, нити ће учестовати у раду скупштина у којима су укинута демократска начела.

Грађанима се обратио и адвокат Божо Прелевић који је у име демонстраната затражио да власт поштује сопствени Устав, законе и прихваћене конвенције који гарантују право на правовремене информације, независтан суд, демократске институције, фер изборе.

"Не смемо и нећемо одустати од борбе за нормалну Србију. Мисли (председник Србије Александар) Вучић да ћемо се уморити, да ћемо посустати. Он је заборавио да је нама кондициони тренер био Слободан Милошевић. Грађански протести дају резултате, протестује се у 60 градова Србије. Споразум са народом, напуштање парламента, одлука да се не иде на изборе, буде Србију", истакао је Прелевић.

Србија, како каже, мора да врати морал у естрадизоване институције и политику.

"Не смемо остати заваљени у генерацијским неуспесима и чекати да неко други поспреми нашу кућу", рекао је Прелевић.

Након Прелевића се обратито представник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић који је истакао да Србија полако постаје место где родитељи комуницирају са децом преко Скајпа јер ко год може, одлази одавде.

"У унутрашњности Србије у куће људи улазе набилдовани, тетовирани криминалци и питају их за кога ћете да гласате. Док један од нас није безбедан, нико није безбедан", рекао је Манојловић.

Истакао је да грађани не желе да у Србији било ко буде прогањан због сопственог мишљења.

"Желимо земљу у којој нико неће бити прогањан због припадности било којој опцији. Желимо земљу у којој ће људи у јавним предузећима бити на услузи грађана а не да буду одведени на скупове да аплаудирају будућности у коју ни сами не верују", нагласио је Манојловић. 

Са Платоа су незадовољни грађани кренули у протестну шетњу преко Теразија. На кратко су застали испред зграде Председништва где су гласно негодовали против председника Србије.

Затим су кроз Кнеза Милоша наставили до Народне скупштине, где је, уз паљење бакљи и развијање транспарента "Почело је", протест и завршен.

Како је јавила агенција Танјуг, на протесту се поново појавио Срђан Ного из Двери, са макетом вешала, што је и забележио на свом Твитер налогу. 

Ове суботе, за разлику од свих претходних, учесници протеста нису пролазили поред зграде Радио-телевизије Србије у Таковској улици.  

Протести широм Србије 

У Крагујевцу су се на Ђачком тргу Крагујевчанима обратили Биљана Лукић, глумац Никола Којо и крагујевачки пензионер Слободан Боба Стефановић, који је прошле суботе, одмах након протеста, био ухапшен зато што је током протестне шетње носио макету вешала.

Пироћанци су окупљањем на главном градском тргу и протестном шетњом исказали своје незадовољство актуелном влашћу и, како су нагласили, циркуском кампањом која се води широм Србије. 

Протести незадовољних грађана одржани су и у Александровцу, Брусу, Јагодини, Koсовској Митровици, а први пут и у Смедеревској Паланци и Ковину. 

И јуче су протести "Један од пет милиона" одржани широм Србије – у Суботици, Новом Саду, Панчеву, Шапцу, Ваљеву, Пожаревцу, Крушевцу, Чачку, Нишу, Лесковцу, Врању, Краљеву, Ужицу, Смедереву, Зајечару и Пожеги.

Први протест незадовољних грађана у Београду одржан је 8. децембра и то под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Раније су упућени захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Касније су додати и захтеви да оставке поднесу и – министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Такође, учесници протеста захтевају и објављивање плана за решавање питања Косова.

Протест су, између осталих, подржали и – професори са Факултета политичких наука, Филозофског факултета, Факултета драмских уметности и други.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво