Вучић: Дијалог у пат позицији, Србија испунила све обавезе

Председник Србије Александар Вучић рекао је на панел дискусији "Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад" у оквиру Минхенског безбедног форума да је питање односа Београда и Приштине веома сложено и да је дијалог у пат позицији. Поручује да компромисно решење не може значити капитулацију Србије и да је Београд спреман на дијалог. Косовски председник Хашим Тачи каже да је важно пронаћи креативно решење проблема и кренути напред.

Александар Вучић је рекао да је питање Косова много сложеније од односа Македоније и Грчке, пошто је претходно модератор панела, немачки дипломата Волфганг Ишингер навео да су премијери те две земље говорили о успеху који су постигли Преспанским споразумом.

"Када говоримо о односу Београда и Приштине, говоримо о судбинама људи, територијама, о многим разним питањима која би требало дотаћи", рекао је Вучић.

Додаје да је важно да нема текућег рата и и да су постигнути мир и стабилност нешто што не би требало узети здраво за готово. Навео је да је то постигнуто кроз процес дијалога и да се увек плашио да би могао да се одледи замрзнути конфликт.

Истиче да је дијалог у пат позицији и поручио да Србија даје све од себе да постигне компромисно решење.

Подсећа да је Србија испунила све своје обавезе из Бриселског споразума, и не само то, већ није урадила ништа унилатерално што би могло да изазове проблеме другој страни или било какву нестабилност.

Међутим, Вучић каже да, иако је Београд испунио све своје обавезе, које се односе и на изборе на КиМ, "Телеком", правосуђе, Приштина није испунила једину своју обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина.

Приштина "прича, али не ради оно што прича", рекао је председник и подсетио да је прошло 2.026 дана од потисивања Бриселског споразума а да ЗСО није формирана и 102 дана од увођења нецивилизованих такси на српску робу. 

Каже и да је Београд молио Приштину да одустане од покушаја чланства у међународним организацијама и да се врате дијалогу јер ће оманути, али да је Приштина покушала да уђе у Интерпол и Унеско.

Затим је, каже Вучић, Приштина увела антицивилизацијске таксе против Србије и против свих правила Цефта које нису укинуте упркос међународном притиску укучујући и притисак ЕУ и САД.

Додаје да су таксе тврдоглаво остале и да су лидери у Приштини рекли да ће оне бити укинуте тек пошто Београд призна независност Косова. Подсећа и да Србија није увела реципрочне мере.

Такође, Вучић каже и да је Приштина усвојила нову платформу за дијалог и да се у том документу каже да Косово треба да штити свој територијални интегритет, а да Србија треба да призна независност Косова уз формирање новог трибунала за Србе.

"Следи моје питање – када кажу да смо ближи споразуму, ја онда кажем – Приштина прича, али не ради оно што прича. Зашто је потребна Србија у дијалогу када само чекају наш потпис, ако ће да добију све, а ми да изгубимо све. Да ли мислите да ће тако да се деси? Па, неће", поручио је Вучић.

Србија је посвећена, врло озбиљна и одговорна – када кажемо да ћемо нешто да урадимо то и урадимо.

Подсетио је на своју последњу посету Косову и Метохији и рекао да су му то била најтежа два дана у животу, јер су му тамо звиждали и скоро га напали, али и да је имао храбрости да свом народу каже да је мир постао најважније питање за Србију.

Поновио је да је Србија економски стабилна, са стопом привредног раста од 4,4 одсто, уз смањен јавни дуг, мању незапосленост и истакао да је оно што све то може да угрози управо однос са Приштином.

"Учинићемо све да нађемо компромисно решење и то не може и неће бити капитулација са наше стране. Ако желе прави дијалог, ми смо на располагању", рекао је Вучић.

То је, каже, оно што је поновио Тачију 100 пута – да је Београд спреман да настави дијалог и да чека Приштину.

"Чуо сам обећање на десетине пута до сада да ће повући таксе. То се није десило. Нисам оптимиста, али уколико радимо сви заједно, марљиво и озбиљно, не одбацујем могућност да ћемо доћи до компромиса. Међутим, данас се налазимо веома далеко", рекао је Вучић.

Тачи: Ред је на нас да постигнемо споразум

Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи је рекао да је импресиониран споразумом који су постигли Ципрас и Заев и да верује да сада постоји проблем мање на Балкану што је џиновски корак.

"Сада је ред на Косово и Србију да постигну споразум", рекао је Тачи који је такође оценио да је однос Београда и Приштине много компликованији и тежи него однос Скопља и Атине.

Тачи је рекао да постоји 100 година непријатељства и да је био рат 1999. године. Каже је први Бриселски споразум 2013. године потписан и да је већина обавеза спроведена или се спроводи.

Рекао је да жели да се фокусира на будућност наводећи да је већина ствари из Бриселског споразума примењена, али да примена неких ствари мора да буде у складу са уставом и законима земље.

"Стога поруке које сте овде чули су су донекле истините. Ми смо у ситуацији замрзнутог сукоба и статуса кво", додао је Тачи.

Сматра да је важно пронаћи креативно решење и кренути напред како би се једном заувек успоставио мир. Додаје да договор мора да укључи обострано признање и чланство Косова у УН.

"Желимо да тесно сарађујемо и постигнемо споразум. Српска заједница да се не користи само за политичке поене од Србије. Желимо да видимо креативност и флексибилност са стране Београда и да у наредним недељама и месецима постигнемо споразум, који ће очувати мултикултурални карактер Косова и Србије који ће једног за свагда прекинути непријатељства између Срба и Албанаца", рекао је Тачи.

Додао је да ће се то одразити на све земље у којима живе Албанци и да ће то допринети стабилности у региону.

Тачи каже да треба видети ко је осуђен за, како је навео, 13.000 албанских цивила које су убиле српске снаге, такође за 400 масакара са српске стране на КиМ и више од 4.000 жртава сексуалног насиља.

То, каже, није учинила Србија, али јесте Милошевић, а нико није одговарао за то.

"Косово има највеће жртве људи и претрпело је етничко чишћење до великог екстрема", нагласио је косовски председник.

Тачи је на питање председавајућег конференције Волфанга Ишингера – шта вас спречава да направите тај мали корак за наставак дијалога, одговорио да је у Бриселском споразуму јасно дефинисано да Србија не треба да поставља препреке чланству Косова у међународним организацијама.

Каже да су зато уследиле таксе, али да верује да ће, чим се то укине, али није рекао када би се то могло догодити, дати овлашћење за нови дијалог и да тада "нико неће имати оправдања да условљава дијалог".

Председник Вучић је касније, реплицирајући Тачију, рекао да та ставка не постоји у Бриселском спроразуму и да је била предвиђена, али да је на његово инсистирање избачена и да то није договорено.

"Он каже да је била обавеза Србије да се не противи уласку Косова у међународне заједнице. Међутим, где то пише у Бриселском споразуму? То је било предложено, али ја нисам прихватио. Ево, дајте Тачију да пронађе место где пише у Бриселском споразуму да Београд не треба да се противи уласку", рекао је Вучић пружајући Бриселски споразум Тачију, али је документ прихватио комесар Јоханес Хан, који је седео између њих и спустио га на сто, пошто је Тачи игнорисао "папир".

"Хајде, пронађи где то пише? А, нећеш? Па наравно, када то не пише нигде", рекао је Вучић. 

Вучић је, такође, узвратио на Тачијево излагање, рекавши да Албанци нису испунили ниједан услов, већ да су имали само једну обавезу, формирање ЗСО, али ни ту једну нису испунили.

Вучић о томе шта Албанци не разумеју или неће да разумеју

Председник Вучић одбацио је као бесмислену тезу Хашима Тачија да Приштина из Бриселског споразума није могла да испуни само оно што је против устава Косова.

Тачи није прецизирао да је реч о формирању ЗСО, што је, иначе, и једина обавеза Приштине из тог документа.

"Њихова једина обавеза била је ЗСО. То нису испунили, а његов коментар je да не може да се формира против устава државе Косова.... А скоро све може што није у складу са Уставом Србије", запитао је Вучић.

Да ли то значи да треба да престанемо да разговарамо, јер ми не признајемо њихову државу, запитао је Вучић.

"Надамо се да зато и имамо дијалог, али они то не разумеју", констатовао је Вучић.

Вучић је на панелу у Минхену поручио и да Србија жели да реши односе са Албанцима, да очува економски раст и да има бољу будућност.

"Знам да то и Тачи зна, али треба да имамо поузданог партнера и изводљива решења, а не некога ко само игра улогу за међународну заједницу", рекао је Вучић на панелу у Минхену одговарајући на излагање Тачија.

Вучић је истакао да Београд и Приштина треба да нађу решење које ће значити мир у наредних 200 година, да раде једни за друге, а не оно што кажу у међународној заједници.

"Зато сам лично спреман да ризикујем више од политичке каријере, а Јоханес (Хан) то зна, да бих пробао да се постигне решење, али то мора да буде компромис", истакао је Вучић и додао да не може само једна страна све да добије, већ да обе стране морају да буду подједнако незадовољне.

Поводом услова које поставља Приштина, Вучић је поновио да је Србија испунила све из Бриселског споразума, а они нису ниједину ствар – ЗСО, а онда су увели таксе, при чему, како је истакао, Србија и даље ништа не предузима, а може.

Вучић је истакао да је спреман на разговоре са Албанцима, као и да ниједну лошу реч нису чули од њега, али, истакао је, и Србија има своје интересе.

Поводом Тачијевих критика да Србија све покушава какло би се повукла признања тзв. Косова, Вучић је истакао да и они раде све како би то признање привукли.

"Када су они добили признање од Мадагаскара, то је у реду, а када ми тражимо повлачење, онда су луди Срби", рекао је Вучић напомињући да се ту ради о дуплим стандардима.

Вучић је поручио и да не жели да коментарише пренадуване цифре које је изнео Тачи о броју албанских жртава током сукоба на Косову и Метохији истакао да довољно говори податак да је најмањи број повратника на свету, само 1,3 одсто Срба, забележено на КиМ.

Тачи: Ја сам суверен; Вучић: Што онда преговарате са нама

Ако је Тачи, како каже, председник суверене земље, што онда преговара с нама, запитао је председник Вучић на панелу у Минхену.

Тачи је, наиме, на панелу изјавио да је кључни неспоразум између Београда и Приштине у томе што Вучић и даље не разуме да је он, Тачи, "председник суверене земље, коју признаје 116 различитих земаља".

"Уколико ја не прихватам да сте ви лидер суверене државе, а не прихватам, пре него што постигнемо једног дана споразум, моје питање је – а шта ћу вам онда ја, Србија, зашто преговарате са Србијом ако је све готово, завршено", узвратио је Вучић и констатовао да Тачи на то питање нема одговор.

"Како се то десило да ви нисте и даље чланица ЕУ, Интерпола, Унеска ако сте консолидована суверена држава?", наставио је Вучић.

Такође, Вучић је указао да се Тачи стално враћа у прошлост, у време сукоба, пре две деценије, јер на тај начин Приштина себе свуда представља као жртву.

"Кад год им нешто кажете о неиспуњавању обавеза, или нешто што не желе да чују, они увек позивају у сећање прошлост... У реду, ако вам је тако лакше", рекао је Вучић.

Он је, међутим, указао да Београд и Приштина треба да преговарају, јер треба да се очува мир.

Додао је и да Београд, за разлику од неких у Приштини, нема никакве замерке на рад Могеринијеве и указао да је за Приштину грешка увек на страни неког другог, никад на њима – некад је српска, ЕУ, Русије... али они никад нису криви.

На мени и Тачију је дакле да створимо добру атмосферу за преговоре и постизање договора, приметио је Вучић.

"Ако неко треба да буде окривљен за лошу атмосферу, онда то треба да будемо ја и Тачи, на нама је да створимо атмосферу. Ми дајемо све од себе да спустимо очекивања наше јавности, а они чине све да та очекивања јавности прошире и то је оно што ствара лошу атмосферу за будућност", рекао је Вучић.

Вучић је тако одговарио на питање модератора Волфганага Ишингера – ако су проблеми тако тешки, шта би онда могла да буду његова и Тачијева очекивања, да ли имају различита очекивања од ЕУ и других актера или им је потребно другачије посредовање.

На Ишингерово питање шта је са идејом разграничења или размене територије, председник Србије је рекао: "Замена територија – мрзимо тај израз, зато говоримо о демаркацији. Питам вас, пријатељу (Ишингер), о којим границама причамо – оним које признаје Немачка или Кина, оним које признају САД или Русија, Шпанија или Италија... Београд или Брисел – то су потпуно различите границе и зато треба да преговарамо, о свему, о сваком питању, да будемо што отворенији и да саслушамо другу страну." 

Вучић каже да је лично увек спреман за то, да нема теме коју није саслушао кад је приштинска делегација излагала.

"И то тражимо и за нас, ништа више", рекао је Вучић.

Указао је и да је добро што се на овом панелу разговарало о свим питањима, да се покажу све потешкоће.

"Боље је да се види колико је тешко или колико може бити тешко у будућности, уместо да се даље игра представа за међународну јавност, сад ћемо ми добити Нобелову награду и слично. То је глупост. Оно што нама треба јесте посвећеност и напоран рад са један, два или три одсто шанси да се постигне компромис. Ја могу да гарантујем са српске стране да ћемо дати све од себе, али не гарантујем да ће бити успешно", истакао је Вучић.

Тачи је претходно рекао да верује и нада се да ће доћи до постизања споразума, иако ће то бити скоро немогуће, због јаких и дубоких непријатељстава.

"Немамо алтернативу и желимо да постигнемо споразум са Србијом ове године", рекао је Тачи.

За Тачија је, међутим, како каже, споразум такав да доведе до признања Косова и његовог чланства у УН.

Додао је да "зна да то неће бити поклон Београда Косову, али да мора да се постигне компромис...".

Позвао је државе чланице ЕУ да буду "што јединственије у подршци том процесу", попут САД, које су, каже, јасне, што се види из писма америчког председника Доналда Трампа које је упутио њему и Вучићу.

"Нисмо причали о споразуму у Бечу, али сада причамо и о спремности да се дође до споразума. Ново је и даје наду да чак и Русија може прихватити споразум између Србије и Косова, што би значило глобално признање и запечатило мир на Западном Балкану", тврди Тачи.

"Лидери из региона, Црна Гора, Албанија, Македонија, сви подржавају наше напоре, али постоје и неки који представљају идеје које не одражавају реалност на Балкану. Ми можемо да одржавамо замрзнути однос, али то ће се одразити на цео Западни Балкан и ако не постигнимо споразум, као Косово и Србија, биће још већег утицаја на регион из 'незападних извора'", рекао Тачи.

Навео је да је Косово проевропска и проамеричка држава на Балкану, али и најизолованија. 

Тачи је нагласио и да је прочитао да је председник Вучић рекао да ће на панелу снажно бранити Србију, али да он не зна шта Вучић треба да брани и да не може историја да се пише поново.

Ишингер: Зашто не славимо успех као Северна Македонија и Грчка

Шта спречава Београд и Приштину да постигну договор као што су то учиниле Грчка и Северна Македонија, упитао је председавајући Минхенске безбедносне конференције Вофганг Ишингер, који је у више наврата био посредник у решавању косовског питања и додао да му је тужно што још нису решена кључна питања.

Ишингер је, отварајући панел упитао Вучића и Тачија шта их спречава да, попут лидера Грчке и Северне Македоније Алексиса Ципраса и Зорана Заева, прославе причу о успеху и зашто је толико тешко доћи до договора.

Ишингер је рекао да је са косовским проблемом и сам, током своје дипломатске каријере, био суочен још од 1995. године, када је, као главни преговарач испред немачке владе радио на решавању сукоба у БиХ.

Тада је, каже, добио инструкције од Хелмута Кола да се и Косово укључи у споразум којим би било решено босанско питање.

Није, каже, успео да косовски проблем стави на дневни ред тада, не само због противљења Слободана Милошевића, већ и других који нису били убеђени да је паметно да се тада говори о Косову, када је много других проблема било на столу.

Ишингер подсећа и да је током 1998. године, када је Аустрија председавала ЕУ, у "посредничкој тројци" са колегама из Аустрије и Велике Британије боравио на Косову и у малом месту близу Приштине, Малишеву, које је, каже, било гранатирано, напуштено.

"Следећег дана смо били у Београду, али у том тренутку у Београду није било воље да се призна да су страшне ствари почеле да се дешавају на Косову током 1998", додао је Ишингер.

После, како је рекао, "несрећне интервенције" 1999. године, постигнута је Резолуција 1244, која је требало да буде дугорочно решење, међутим Ахтисаријев план није усвојен у УН.

Уследила је још једна интервенција, опет сам био на Косову са представником САД и Русије, али опет није дошло до исхода који би био прихватљив за обе стране, рекао је Ишингер и додао да је у фебруару 2008. године Косово прогласило независност.

"Мени је тужно, пошто сам толико времена уложио да чак ни данас, иако је било неких важних корака унапред и иако немамо рат, постоје кључна питања која су нерешена и зато смо овде", рекао је Ишингер.

"Желим да пробамо да разумемо зашто је толико тешко постићи споразум. Шта отежава ствари са ваше стране, зашто не славимо успех 2019. године", упитао је Ишингер.

"Само су Вучић и Тачи имали храбрости да дођу на панел"

Ишингер је, закључујући панел, рекао и да би било сјајно да следеће године српски и косовски председници Александар Вучић и Хашим Тачи добију награду Минхенске безбедносне конференције, која је ове године припала лидерима Грчке и Северне Македоније Алексису Ципрасу и Зорану Заеву, јер су решили вишедеценијски спор те две земље.

Указао је и да су организатори минхенске конференције уложили велики напор да на панеле доведу лидере који имају одређене проблеме, али да су само Вучић и Тачи пристали да то учине.

"Имали сте довољно храбрости да изађете на бину и објасните шта не функционише и до неке мере зашто", рекао је Ишигнер Тачију и Вучићу и додао да цени то што су обојица поновили своју решеност да се дијалог настави.

Додао је и да верује да су владе и институције свих држава ЕУ вољне да пруже помоћ ако нешто може да се учини да се процес преговора унапреди.

Ципрас и Заев су добили награду "Евалд фон Клајст" која се додељује у част осинивача Минхенске безбедносне конференције.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво