Вучић: Косовски Албанци симулирају реалност која не постоји

Београд и Приштина су стотинама хиљада миља далеко од споразума, а косовски Албанци симулирају некакву реалност која не постоји, а добар део међународне заједнице се прави да то не види, утисак је који је председник Србије Александар Вучић стекао из низа разговора и контаката са званичницима у Минхену, током конференције о безбедности.

"Неко није потпуно искрен", рекао је Александар Вучић новинарима и додао да заправо није разочаран, иако, можда, тако звучи, јер, каже, није ни очекивао суштински другачији приступ од земаља које су признале косовску незавиност.

Сви говоре, објаснио је, о пoтреби укидања такси на робу из Србије, али, констатује, таксе и даље постоје.

"Једино што смо чули овде по том питању је – 'хвала вам, Срби, што не уводите реципрочне мере'", пренео је председник Србије.

Што се тиче косовских Албанаца, они, каже Вучић, изводе већ месецима трик – Харадинај мерама стиче унутрашњу популарност, а Тачи обезбеђује међуанародну подршку тако што говори како ћемо постићи споразум за три, за шест месеци, само што нисмо...

Зашто то раде, јасно је, каже председник – ако споразума не буде, Албанци ће рећи да су говорили о споразуму, а да су Срби против, јер све време говоре да је споразум далеко и да га неће бити, штo, истакао је Вучић, и јесте истина.

"Стотинак хиљада миља смо далеко од било каквог споразума", истиче председник Србије, а све остало је, према његовом утиску, симулирање у којем учествује и део међународне заједнице, који и у Минхену отвара простор делегацији Приштинe, у којој има изузетно много људи, који около лобирају и причају своју причу.

Додаје да је ову слику пренео и шефовима немачке и руске дипломатије – Хајко Масу и Сергеју Лаврову, као и осталим званичницима, укључујући Федерику Мoгерини, америчког сенаторa Ронa Џонсонa и остале са којима је разговарао у Минхену и којима је изнео позицију Србије.

"Неограничена средства Приштине за лобирање"

Вучић, који ће данас поподне на једном панелу сучелити ставове са косовским председником Хашимом Тачијем, каже да је то готово невероватно у ком броју су у Минхену присутни представници Приштине, који очито имају неограничена средства за оваква лобирања, а који су изгубили сваку врсту пристојности и дипломатске културе, а неки, попут Украјинаца, им организују радне ручкове са утицајним политичарима.

Косовских Албанаца има у Минехену, каже председник Србије, извињавајући се на изразу, којим не жели ништа ружно да каже, "као кусих паса" и да једино од њега беже, док све остале хватају "као ласом" по ходницима.

"Не можете да се окренете, а да их не сретнете по ходницима", додао је Вучић.

Председник се осврнуо и на платформу за преговоре коју је влада у Приштини усвојила и последила скупштини, а по којој Србија треба са свим њиховим захтевима да се сагласи, и да их призна, и да уђу у УН, а ми да добијемо суд за Србе и да Приштина призна Београд.

"Људи, јесте ли луди, јесте ли бунике јели? Да се Србија сагласи са свим тим, да уђете УН, а да оно што ми добијемо буде да Приштина призна Београд и ми треба да будемо срећни, да трчимо од среће?", запитао је Вучић и рекао да ће Србија морати да реагује на оно што Албанци раде.

Србија жели компромисно решење, "али сам уплашен", наводи председник Србије, да би Приштини "још неке грозније идеје могле да падну на памет".

"Овде не зарезују никога, имају своја посла. Шта да на то кажете?", приметио је Вучић.

Меркелова поручила да ће "Северни ток" опстати 

Председник је коментарисао и говор немачке канцеларке Ангеле Меркел на Минхенској безбедносној конференцији. Рекао је да је био интересантан, пре свега зато што је дефинисао не само немачку политику, већ и политику Европе у наредном периоду.

"У говору је заузела оштар став према Русији, али и релативно оштар став према САД, за шта је добила овације у сали", пренео је Вучић новинарима.

Истакао је да је говорила и о "Северном току" и поручила да че  "Северни ток опстати", те направила паралелу са временом Хладног рата, када су и Источна и Западна Немачка добијале руски гас и упитала – Ако смо могли у време Хладног рата и најлошијих односа, зашто не бисмо могли и данас?

"То је наишло на жестоку критику дела америчких и британских медија, који су после обраћања припремљени дошли на њену дискусију са Ишингером, јер они говоре да је Северни ток 2 ''ванземаљац'' који ће разорити евроатлантске интеграције", рекао је српски председник.

Истакао је да је Меркелова остала чврста у ставу да осуђује Русију због Украјине, али да ни случајно неће дозволити да Северни ток не буде спроведен у дело.

То је, истакао је важно и за Србију због изградње "Турског тока", јер, како каже, не верује да могу да постоје двострки стандарди.

"То је онда важно за нас, индустријализацију и напредак Србије у економском смислу, смањење незапослености и даље повећање животног стандарда", рекао је Вучић и подсетио да је Србија забележила раст од 4,4 одсто, као и да четири годиме имамо суфицит у буџету.

Додаје да је синоћ касно, око пола једанаест, разговарао са европском комесарком Федериком Могерини, а нешто пре тога са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

"Орбан је и после посете државног секретара САД Мајка Помпеа могу да кажем остао чврсто опредељен за подршку изградње гасовода који повезује Бугарску, Србију и Мађарску у тзв. Турском току. И хвала нашим мађарским пријатељима што поштују и разумеју и потребе Србије", поручио је председник Србије.

О протестима 

Вучић се осврнуо и на протесте у Србији наводећи да на мирне протесте гледа као на меру демократичности.

О "Уговору с народом", документу опозиције, каже да је то скуп глупости: "Прочитао сам га. Претходни је још имао неког смисла, само што су све слагали, а ово је бесмислено, празна љуштура, то су саставили они који су ољачкали и разорили Србију".

Рекао је да Србија има важнијих проблема од "неозбиљних људи као као што су – Ђилас, Јеремић и Обрадовић", додајући да они никад неће моћи да победе у Србији.

На питање о проценама да Американци желе да изазову хаос у Србији, председник наводи да не жели да у то улази и да не мисли да је то нарочито значајно.

"Не бих себи да придајем превелики значај, али, ако је воља народа толико јасна и тако снажна, кад имате четири или пет пута више гласова од другопласираног, бесмислено је говорити о било чему другом", рекао је Вучић.

Важно је, сматра, "да ми покажемо нашу демократичност, поштовање према онима који другачије мисле".

Наводи да се то у Србији ради боље него у неким другим земљама чија је домократија старија.

Сматра да у Србији нема никаквог хаоса, да они који протестују могу то да раде кад год и где год хоће, а да држава једино неће дозволити никакво насиље.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво