Вучић са светским званичницима у Минхену, захвалност Меркеловој на подршци

Председник Србије Александар Вучић имао је низ билатералних сусрета на маргинама 55. Минхенске безбедносне конференције. Немачкој канцеларки Ангели Меркел је захвалио на подршци коју пружа Србији а међу званичницима са којима се састао је и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Фотографија Александра Вучића са Ангелом Меркел је објављена на Инстаграм профилу "Будућност Србије".

Испод фотографије на којој је с немачком канцеларком у Минхену, Вучић је истакао да је Србија искрен и поуздан пријатељ и партнер Немачке.

Иначе, председник Србије је пратио данашње обраћање немачке канцеларке на Минхенској безбедносној конференцији. 

Затим се састао и са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом кога је обавестио о платформи Приштине за дијалог.

Како се наводи у саопштењу руског Министарства спољних послова, Лавров и Вучић су констатовали да имају исти приступ косовском питању и истакли значај Резолуције СБ УН 1244 у процесу регулисања ситуације на КиМ.

"Истакнута је неопходност укидања провокативних одлука као што су стопроцентне таксе на робу из Србије и БиХ и формирање 'оружаних снага' КиМ мимо Резолуције СБ УН", наводи се у саопштењу.

Вучић је потом разговарао са америчким сенатором Роном Џонсоном. Вучић му се, како је написао на Инстаграм налогу "Будућност Србије", захвалио на разумевању позиције Србије и подршци у очувању мира и стабилности у региону.

Председник се поподне састао са комесаром ЕУ за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом.

Уместо заказаног билатералног састанка, којем присуствују и сарадници, Вучић и Хан су одлучили да разговрају у "четири ока".

Њих двојица су претходно учествовали на панелу "Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад", као и косовски председник Хашим Тачи и председавајући безбедносне конференције у Минхену Волфанг Ишингер.

Вучић се вечерас састао и са делегацијом Конгреса САД, предвођеном сенатором Роџером Викером. На Инстаграм налогу "Будућност Србије", написао је да је разговор са америчком делегацијом био тежак.

Потом, председник Србије се састао са посланицима немачког Бундестага Јоханом Вадефулом, Јиргеном Хартом и Петером Бајером.

Вучић се састао и са министарком спољних послова Норвешке Ине Ериксен Сорејиде. 

Тим састанцима је наставио низ билатералних сусрета које је започео јуче, првог дана учешћа на конференцији која окупља највише политичке и економске лидере из целог света.

Првог дана, Вучић се састао са шефом немачке дипломатије Хајко Масом, с потпредседником Владе и министром спољних и европских послова Белгије Дидијеом Рејндерсом, државним министром за Европу и Америку и политичким директором у британском Форин офису Аланом Данканом и Ричардом Муром.

Састао се такође с председником Молдавије Игором Додоном, а на кратко је, у одвојеним сусретима, разговарао и са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и премијером Хрватске Андрејом Пленковићем.

Уочи одласка у Минхен Вучић је најавио бројне сусрете и рекао да ће се на том скупу "борити за Србију".

Минхенска безбедносна конференција, 55. по реду, отворена је јуче и до недеље ће окупити бројне високе светске званичнике – 35 шефова држава или влада, као и 50 министара спољних послова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво