Вучић: Приштина у Минхену говори оно што Европа жели да чује

Председник Србије Александар Вучић наводи да је Приштина на Минхенску безбедносну конференцију довела све које је могла и додаје да оно што раде Србији, у разговорима представљају на другачији начин, односно говоре о својој угрожнености.

Александар Вучић је српским новинарима, у паузи састанака на маргинама Минхенске безбедносне конференције, рекао да је на кратко видео Енвера Хоџаја, а да су ту и косовски председник Хашим Тачи, премијер Рамуш Харадинај.

"Они раде озбиљан посао, имају овде у Минхену изванредне конзуле, довели су све које су могли и Хоџаја јер перфектно говори немачки језик. То није за потцењивање. Све што раде нама, представљају на другачији начин, говоре о својој угрожености. Говоре оно што Европљани желе да чују", рекао је Вучић.

Додаје да ће вечерас до касно радити на томе који је најбољи угао који треба заузети за Србију на сутрашњем панелу на којем учествује са Хашимом Тачијем.

Очекује да ће панел бити добро посећен. То што је на програму у 17 сати и што је председавајући Конференције Волфганг Ишингер модератор, по Вучићевом мишљењу, знак је да Косово поново постаје важна тема и говори о великом значају панела.

"Говорићемо, свакако, истину али ћемо да изаберемо најбољу тактику за Србију", рекао је председник Србије.

"Платформа косовских Албанца је против дијалога"

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине оцењује да је оно што су косовски Албанци доставили скупштини као платформу за наставак дијалога са Београдом заправо платформа против дијалога.

"Нећемо разговор, то они отворено кажу", рекао је Вучић српским медијима у Минхену.

Додаје да Приштина жели да све буде по њиховом.

"Они кажу све мора да буде у складу са њиховим уставом, да се чува, како кажу, територијални интегритет и суверенитет Косова", рекао је председник Србије.

Упитао је како ће они то објаснити у свету.

"Ако је то тако, шта онда тражите од нас, шта је то што желите од нас? Ја то не разумем. Ако је то тако, добро да сте нас обавестили и видећу како ће и на који начин да на то одговарају у будућности и како ће то да објасне било коме у свету", упитао је Вучић.

На питање како ће он то објаснити овде у Минхену, председник Србије је рекао:

"Видећете сутра, на чистом српском језику, али није важно на ком језику, важно је да сви разумеју, можда и на енглеском, и о томе треба да донесем одлуку тек."

"Нисам оптимиста када су таксе у питању"

Вучић се током разговора са новинарима у Минхену осврнуо и приштинске таксе и истакао да није превелики оптимиста да ће Приштина укинути наметнуте таксе на српску робу, али да ће се, како је рекао, Србија томе прилагодити и знати да сачува себе, као и мир и стабилност.

"Ми ћемо се прилагодити и знати да сачувамо Србију као и мир и стабилност", поручио је председник Србије.

Упитан шта очекује од сутрашњег сусрета са Хашимом Тачијем и Јоханесом Ханом и да ли би тај сусрет могао да доведе до решења када су у питањун таксе и дијалог, наводи да је то за њега комплексно питање иако изгледа једноставно.

"Мени је тешко да одговорим јер ништа не зависи од Београда. Ми се понашамо одговорно", истакао је Вучић и подсетио да је Београд за разлику од Приштине испунио све тачке Бриселског споразума.

Напоменуо је да Приштина није испунила ни оно што је потписано 2006. године са неким другим властима у региону.

"Уместо тога, они уводе таксе и крше све елементарне цивилизацијске норме, а ми причамо о регионалној стабилности", напомиње председник Србије.

Додаје да је Србија спремна да отвори границе за цео регион. 

"Ми смо спремни да отворимо границе за цео регион, да фукнционишемо као јединствено тржиште, ми смо спремни да усагласимо субвенције за све инвеститоре, што би драматично увећало број инвеститора. Све смо то ми спремни, а онда се догоди нервероватна ствар да некоме падне на памет да неко решава своје билатералне проблеме тако што ће да уведе таксе Србији и Босни и Херцеговини", указао је Вучић.

"Да ли је Приштина најјача на свету?" 

Упитао је како је могуће да проблем са таксама траје већ три месеца и да ли је Приштина најјача на планети.

"И сви ћуте, као да не знају о чему се ради", истакао је председник Србије, додајући да пита све партнере – како је могуће да то траје 90 дана, и да ли је Приштина најача на кугли земаљској.

Подсетио је да Београд до сада никаве мере није спроводио, да би показао колико смо цивилизовани и посвећени миру и стабилности, али је напоменуо да то не може да траје довека.

"То се неће десити", поручио је Вучић.

Истакао је, међутим, да је захваљујући рационалном понашању Србија сачувала мир и стабилност.

Додаје да је предност Србије то што им не забрањује улазак на територију централне Србије.

"Јер да то радимо, којим би они путем онда ишли. Али само зато што смо нормални и рационални неко мисли да може да се иживљава над Србијом довека", рекао је председник Србије.

Разговори о путу Србије у ЕУ и ситуацији на КиМ

Вучић је у Минхену забринутост због актуелних дешавања пренео званичницима европских земаља са којима је разговарао о европском путу Србије, ситуацији на КиМ и односима Београда и Приштине.

"Мислим да су добро разумели позицију Србије и да ће заједно са нама покушавати да пронађу решење за то. Јер, ако то не будемо урадили, ако се ствари не буду смиривале, имаћемо сви заједно проблем, а чини ми се да то нико не жели и да то никоме није добро", рекао је  председник Србије током разговора са новинарима у Минхену.

Наводи да је накратко разговарао са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и да очекује да вечерас обаве и дуж телефонски разговор, будући да она напушта Минхен.

"Разменили смо ставове, сазнао сам неке нове ствари и рекао колико је тешка позиција и ситуација за нас, у којој вас неко држи три месеца на антицивилизацијским мерама, које значе штету економији Србије и огроман су проблем за српски народ на КиМ", рекао је Вучић.

Наводи да је Могеринијеву замолио да се стави у "нашу кожу, наше ципеле" и упитао шта би други урадили на нашем месту.

Председник Србије је рекао да ће се вечерас састати и са министром спољних послова Немачке Хајком Масом, са којим ће разговарати и о дијалогу Београда и Приштине, те да је извесно да ће током конференције имати прилику да на кратко разговара са немачком канцеларком Ангелом Меркел, која ће се сутра обратити на скупу.

Истакао је да је Немачка најважнији спољнотроговински партнер Србије, највећи инвеститор и најзначајнија земља ЕУ, за којом следе Француска и Италија.

"Немачка је лидер Европе. Без обзира на различите ставове по питању КиМ, желимо да градимо партнерски однос и што је боље односе", рекао је Вучић.

Како је рекао, његов посао данас и сутра биће да замоли Немце да добро разумеју позицију у којој се Србија налази.

Додао је да вечерас очекује и разговор са мађарским премијером Виктором Орбаном, у вези са гасом, те подсетио да је јутрос у Београду разговарао и са бугарским премијером Бојком Борисовим.

"Много ствари у кратком периоду морамо да решимо", рекао је председник Србије.

Приметио је да је у децембру забележен драматичан пад индустрије у Европи и да се очекује да ће раст привреде у ЕУ ове године пасти са 1,9 на 1,3 одсто.

"Гледаћемо да ми бар два или три пута брже 'гурамо', јер заостајемо за земљама ЕУ. Гледаћемо како да очврснемо наше финансије, да бисмо били мање подложни негативним утицајима на европском и светском финансијском тржишту", рекао је Вучић.

Председник Србије је разговарао у Минхену и са – потпредседником владе и министром спољних и европских послова Белгије Дидијеом Рејндерсом, државним министром за Европу и Америку у британском Форин офису Аланом Данканом и са политичким директором у Форин офису Ричардом Муром.

О односима Србије и Хрватске

Током разговора са новинарима у Минхену Вучић је говорио и о односима Србије и Хрватске и положају хрватске заједнице у Србији.

"Србија је у претходних годину дана у потпуности испунила 23 од укупно 26 захтева хрватске заједнице у Србији", рекао је председник Србије и истакао да је то допринос Србије побољшању односа са Хрватском, а да напад на српске спортисте у Сплиту то свакако није.

На питање новинара из Хрватске о чему је разговарао с Пленковићем, чему је случајно био сведок, Вучић је рекао да се са Пленковићем кратко видео, "у пролазу".

"Срели смо се два пута кратко у пролазу и то је све", рекао је председник Србије.

Додаје да није човек који много очекује у принципу, али да у Хрватској најмање воле да чују рационалне речи.

"Јер, ваљда обожавате да водите кампању против Србије и мене лично и радујете се чекајући дан када ће неко да ме сруши с власти. Неће се то ускоро догодити, јер је народна воља много другачија од оне коју би неки желели од вас", нагласио је Вучић.

Поручио је да ће Србија да ради све што је могуће да изгради што боље односе са Хрватском.

"Рекао сам то безброј пута, али то не волите да пренесете, то вам не одговоара, из неког мени непознатог разлога. Ми и Хрвати, ако се не будемо боље разумели и не будемо подржавали једни друге, питање је да ли ћемо опстати и једни и други. Ако смо глупи толико да то не разумемо, онда немам никакав проблем", истакао је председник Србије.

Вучић је упитао: "Ако мислите да је решење наших односа да се сваки дан нешто каже против Србије и српског народа, то не разумем. Као што понекад не разумем ни неке наше реакције".

На питање хрватског новинара да оцени да ли је дошло до побољшања или погоршања односа две земље од последње посете Вучића Хрватској пре годину дана, председник Србије је истакао да не може да каже да је напад на српске спортисте у Сплиту побољшање, "напротив", истиче.

"То што се догодило је ужас. Код нас ваши спортисти нису нападани. То што раде навијачи, то је једна ствар, али да се то догоди вашим спортистима то је немогуће у Србији", нагласио је Вучић.

Истакао је да је поносан на нешто што је са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић договорио и додао да она има заслуге, јер се борила за права хрватске заједнице у Србији.

"Испуњено 23 захтева хрватске заједнице у Србији"

"Ми смо од 26 захтева хрватске заједнице до сада у потпуности испунили 23, од асфалтирња улица, до изгарадње дома културе у Таванкуту, обнова куће Бана Јелачића у Петроварадину, плаћања додатне цене за кућу Бана Јелачића, до финансирања Хрватске рјечи, затим хрватског културног друштва, до финансирања више католичких цркава и другог, све смо то урадили пре годину дана", навео је председник Србије.

Додаје да је поносан, јер су то грађани Србије који су лојални држави Србији и за које ми желимо да буду поносни што су родом Хрвати и грађани Србије.

"Волео бих да то могу да кажем и за српски народ у Хрватској, али плашим се да то није случај. Ипак,верујем да ће до тога доћи код свих нас, до неке промене свести и промена, и да ћемо другачије да гледамо једни на друге у наредном периоду", рекао је Вучић.

"Србија и Хрватска морају да раде и живе заједно да би опастали"

На питање истог новинара ко би могао да буде крив што није дошло до побољшања односа, председник Србије је рекао да чињенице све говоре.

"Нисмо ни ми анђели, нити бих говорио о анђелима и ђаволима. Како кажете, када ми купујемо хеликоптере – ви напишете 'Вучићеви вражји хеликоптери'. Ове године нам стижу руски хеликоптери. Знате ли како су то лепи хеликоптери, вас ћу Хрвате прве да позовем, кад нам стигну руски да видите како су то дивни хеликоптери, никакве то вражије кочије нису", рекао је Вучић.

Поручио је да Србија жели најбоље односе са Хрватском и да Хрвати то разумеју.

"И ни на који начин вас не угрозавамо нити ћемо, а сасвим смо сигурни и да у Хрватској нико нема намеру да на било који начин угрожава нас. Погледајте шта се дешава у БиХ, где су Срби и Хрвати све ближи једни другима, ако вам је тешко да то видите –ја видим. Не могу да се правим да сам ћорав, ближи су, јер морају да раде заједно да би опстали. А и Србија и Хрватска ће морати да раде и живе заједно да би опастали", поручио је председник Србије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво