Усвојен сет просветних закона

Скупштина Србије усвојила је сет просветних закона, међу којима су измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања којима је предвиђено да две гимназије - београдска математичка и новосадска “Јова Јовановић Змај”, добију статус установа од посебног националног значаја. Рок за замену оружаних листова продужен је до 5. март 2020.

То престижно звање имају Институт за физику, Институт за хемију, технологију и металургију, Институт за ратарство и повртарство, Институт за биолошко истраживања и Београдски универзитет.

Према речима министра просвете Младена Шарчевића, математичка гимназија дала је 500 доктора наука, њени ђаци освојили су исто толико медаља, и то је установа која на међународном плану најбоље промовише српско образовање.

Гиманзија "Јова Јовановић Змај", која је одшколовала 77 академика добитник је бројних међународних и домаћих одликовања, подсетио је Шарчевић.

Министар је додао да нови сатус неће захтевати додатне финансијске награде, али да ће професори који у њима раде када се усвоји закон о платама у јавном сектору моћи да напредују брже и да имају више плате.

Измене и допуне Закона о предшколском образовању односе се искључиво на електронско вођење администрације у предшколским установама.

Изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања предвиђено је враћање бројчаног оцењивања другог језика и улазак их оцена у просек закључне оцене.

Такође, измене и допуне тог закона односе се на прецизирање одредаба које се односе на узраст и тачан број деце која се могу уписати у развојну групу у предшколској установи, оснивање Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања - Центар за образовну технологију, као и на приговоре на закључну оцену, начин заснивања радног односа директора, успостављања јединственог информационог система просвете.

Тај систем, према речима министра, има за циљ да се дође до укупног регистра свих установа, регистра запослених и регистра свих полазника у образовном систему Србије."То је увођење такозваног јединственог образовног броја. То доводи до ефикаснијег целокупног система образовања и васпитања", истакао је раније Шарчевић.

Рок за замену оружаних листова 5. март 2020. 

Рок за замену старих оружаних листова за нове биометријске исправе продужен је до 5.марта 2020. године, предвиђено је изменама и допунама Закона о оружју и муницији које је усвојила Скупштина Србије.

На тај начин рок је продужен за још годину дана.

Наведени рок се процењује као довољан за све учеснике у поступку замене исправа да испуне своје законске обавезе.

Физичка лица која су поседовала оружане листове и дозволе за ношење оружја за личну безбедност, као и правна лица и предузетници који су поседовали одобрења за држање оружја, дужни су да до до тог рока поднесу захтев за издавање исправе, заједно са уверењем о здравстевној способности за држање и ношење оружја.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић апеловао је недавно на грађане да искористе нови рок, јер, како је рекао, не жели да људи буду драконски кажњени због администраитвних рокова.

Стефановић је тада рекао и да нових рокова неће бити.

Потврђен уговор између Србије и САД о изручењу 

Скупштина Србије усвојила и Предлог закона о потврђивању уговора о изручењу оптужених између Србије и САД, који ће имати ретроактивно дејство.

Овај уговор, којим се предвиђа изручење држављана без обзира на националност, важиће ретроактивно у односу на сва кривична дела која су у њему побројана, осим са једним изузетком.

Наиме, члан 21 прецизира да ће извршни орган замољене државе имати дискреционо право да одбије изручење за кривично дело извршено пре 1. јануара 2005. године, што значи да САД или Србија, по сопственој процени, могу да одлуче да ли ће тражену особу изручити или неће, чак и ако су испуњени сви законски услови за изручење, које утврђује суд.

Према новом Уговору, ако га ратификују парламенти обе државе, биће могуће изручити сопственог држављанина за практично сва кривична дела, међу којима су и кривична дела савременог доба - као што су "сајбер" криминал, прање новца, организовани криминал, тероризам и друга.

Међутим, Уговор прописује да изручење неће бити одобрено ако је дело за које се изручење тражи политичко кривично дело.

Такође, надлежни органи обе државе могу да одбију изручење ако процене да је захтев "политички мотивисан" или ако процене да се дело тиче "повреде војних дужности, које не спадају у кривична дела из општег кривичног права".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво