"Србија у корак са прописима ЕУ o безбедности хране"

Две трећине прописа Европске уније (ЕУ) односи се на пољопривреду, безбедност хране и заштиту јавног здравља, каже министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додаје да Србија интензивно ради на поглављима који се тичу тих захтевних области.

У питању су Поглавље 12, које се односи на фитосанитарну контролу и безбедност хране, Поглавље 28 о заштити потрошача и јавном здрављу, као и Поглавље 11 које се тиче заједничке пољопривредне политике и аграрног развоја.

"Нека од тих поглавља имају критеријуме за отварање, врло су комплексна и захтевају много заједничког и интерсекторског рада свих чланова владе и свих оних који су ланцу производње и дистрибуције хране", рекла је Јадранка Јоксимовић након обиласка Дирекције за референтне националне лабораторије у Београду.

Министарка је оценила да је у питању врло сложен процес који захтева не само измену регулативе, већ и увођење конкретних система и институција као што је, како каже, Дирекција за референтне националне лабораторије.

Њеним отварањем Србија се, истиче Јоксимовићева, усклађује са највишим прописима и стандардима ЕУ.

"Пред нама је дуг посао, али ово је важан корак који ће знатно унапредити контролу квалитета прехрамбених производа и заштиту здравља наших грађана и истовремено допринети промоцији и пласману пољоприведних производа на инострана тржишта", нагласила је Јоксимовићева.

Подсетила је да је ЕУ 2000. године донела тзв. "бели папир" о безбедности хране који прописује високе стандарде у овој области и подразумева нови концепт контроле "од њиве до трпезе".

"То значи да су увезани сви у ланцу безбедности хране, од произвођача до државних органа и инспекцијских служби", појаснила је министарка.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 07:56) - anonymous [нерегистровани]

Стандард

Не знам само како ћемо ми са нашим финансијама да достигнемо највиши стандард који постоји на свету (Русија га је преузела у потпуности, а САД су покушале да га оборе са оним неуспелим споразумом о слободној трговини са ЕУ)? Дај Боже да успемо.