Столтенберг: На север Косова КСБ само уз одобрење

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је Бриселским споразумом из 2013. године о нормализацији односа између Београда и Приштине регулисано да Косовске снаге безбедности не могу улазити на територију северног Косова без одобрења Кфора.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је Рамушу Харадинају да НАТО очекује да се Косовске безбедносне снаге придржавају важећег договора.

Одговарајући на изјаву премијера привремених приштинских институција који је генералном секретару НАТО-а поручио да "не постоји север и југ, већ само целовито Косово", Столтенберг каже да је и директно Харадинају пренео очекивања Алијансе да се примењује важећи договор када је у питању кретање КБС на северном делу, где живи већинско српско становништво. 

"Очекујем да се споразум поштује и то је став многих чланица НАТО-а", навео је Столтенберг уочи почетка састанка министара одбране Алијансе.

Столтенберг је поновио је да ће НАТО током дводневног министарског састанка у Бриселу, који почиње данас, преиспитати своје активности ван Кфора, које се односе на изградњу капацитета и подршку КБС.

"Проценићемо ниво тог ангажмана на основу чињенице да многе чланице НАТО-а сматрају да је одлука о трансформацији КБС у војску Косова дошла у погрешно време", каже Столтенберг.

Столтенберг је изјавио да је Кфор присутан на Косову на основу мандата Уједињених нација и да су међународне снаге важне за стабилност не само Косова већ и целог региона.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво