ЕП: Пуно признање Косова и даље врло далеко

Аналитичко одељење Европског парламента у свом последњем извештају оцењује да је "пуно признање Косова и његово чланство у већини међународних институција и даље врло далеко, иако је преко 100 земаља, укључујући 23 земље чланице ЕУ, признало Косово".

У извештају аналитичког центра, који служи за информисање европских парламентараца о развоју ситуације у областима о којима се разговара у Европском парламенту, констатује се да су односи између Београда и Приштине затегнути, а напредак ка нормализацији у застоју. 

"Упркос све јачем притиску на обе стране, у циљу коначног постизања споразума који би отворио врата чланства у ЕУ, односи остају затегнути, а напредак ка нормализацији је у застоју", закључују у ЕП.

У извештају се, такође, наводи да Србија "своју некадашњу покрајину и даље види као део своје територије" и да је ЕУ условила "приступање и Србије и Косова Унији претходном нормализацијом односа две стране" и подсећа да су од 2011. године, уз посредовање ЕУ, две стране решиле нека од "техничких питања", али све до данас неслагања спречавају свакодневну комуникацију у области трговине, енергетике, преласка граница. 

"Упркос напорима да интегрише већинску српску заједницу са севера Косова, Приштина се и даље мучи са контролом тог региона. Иако је 2013. и 2015. године договорена аутономија за већинску српску заједницу на Косову, напредак по том питању је у ћорсокаку", стоји у извештају тинк танк службе Европског парламента. 

Додаје се и да су 2018. године председник Србије и косовски председник покренули идеју о "корекцији граница", што је, како се наводи, снажно критиковала Немачка, због страха од покретања нестабилности и довођења у питање других граница на Западном Балкану.

У извештају аналитичара који раде за Европски парламент додаје се да идеја замене територија има снажан отпор и "унутар Србије и унутар Косова". 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво