Србија и Молдавија, слични циљеви и проблеми

Молдавија подржава територијални интегритет Србије и неће променити принципијелан став у случају Косова и Метохије, изјавио је потпредседник владе те земље Јуриј Леанка након састанка са министром спољних послова Ивицом Дачићем. Истиче да Србија, као земља на европском путу, може да буде модел и инспирација за Молдавију.

Јуриј Леанка и Ивица Дачић су се сагласили и да две државе успешно развијају односе, да нема отворених и спорних питања, али да постоји простор за бољу економску сарадњу.

Две државе деле и заједнички циљ – чланство у ЕУ, али и сличне проблеме који се тичу територијалног интегритета и зато ће наставити да помажу једна другој, поручили су саговорници.

Дачић је на заједничкој конференцији за штампу рекао да је спољнотрговинска размена износила око 30 милиона евра и да би могла да буде још већа, те да постоји простор и за бољу сарадњу у области културе, науке, образовања, безбедности и европских интеграција.

"Ми се залажемо за то да ЕУ отвори ширу европску перспективу свим земљама и сматрамо да то може да буде подстицајно за стабилност у целом региону Европе", рекао је Дачић.

Захвалио је Молдавији на принципијелној подршци кад је реч о КиМ, истичући да и Србија има такав став о територијалном интегритету и суверенитету међународно признатих држава.

Подсетивши да Молдавија није гласала за пријем Косова у Интерпол ни у Унеско, Дачић је рекао и да се Србија залаже за поштовање територијалног интегритета Молдавије.

Традиционално пријатељство 

Министар Дачић каже да историја говори о традиционалном пријатељству које две земље и данас треба да негују и подсећа да је српска властела у 15. веку подигла бројне цркве и манастире у Молдавији, те да су даривани и манастири у Србији.

"Борили смо се против Турака и у томе смо имали заједничке хероје, борбе су нам биле заједничке, а после пропасти Првог српског устанка, у Молдавију су се иселили и Јаков Ненадовић, Петар Добрњац, Алекса Петровић, који је тамо и сахрањен", додао је Дачић и подсетио да су у Молдавији живели и Доситеј Обрадовић и Јоаким Вујић.

Леанка је рекао да Молдавија и Србија имају сличне циљеве и проблеме – ЕУ као циљ и територијалне несугласице као проблем.

Каже да су билатерални односи две земље веома добри, али да постоји простор за унапређење и додаје да очекује посете на највишем државном нивоу у наредном периоду.

"Кроз историју смо имали узајамне инвестиције, хајде да имамо поново инвестиције у другим економским пољима које ће донети корист и нашим бизнисменима и нашим друштвима", рекао је Леанка.

Додаје да Србија може да буде модел и инспирација за Молдавију јер је православна земља која гаји добре односе са Москвом, али је на европском путу.

"Од вас можемо да научимо како да преговарамо по поглављима, како да постанемо земља која може да приступи ЕУ и сигуран сам да можете да нам помогнете", рекао је Леанка и додао да Молдавија може да научи од Србије и како се спроводе реформе, нарочито у области владавине права.

Леанка је рекао да ће Молдавија задржати принципијелну позицију у случају Косова и Метохије и да цени став Србије кад је реч о Придњестровљу као интерном делу Молдавије.

"Подржаваћемо једни друге у нади да ћемо у једном тренутку моћи да решимо проблеме и конфликте", рекао је молдавски званичник.

Потпредседник Владе Молдавије каже да је пре 22 године био у Београду и да је приметио да је град у међувремену постао модерна европска престоница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво