Трифуновић Јеврејској општини: Извињавам се ако сам претерао

Лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић одговорио је Јеврејској општини Београда – која је навела да он покушава да у исти кош стави оне који су се борили против фашизма и оне који су помагали окупатору у прављењу Србије "Јуденфреи" државом – рекавши "драга моја браћо и сестре, не могу бити ништа друго до тврди антифашиста".

Сергеј Трифуновић је у писму подсетио на историјат своје породице, наводећи да је од усташког режима НДХ страдало 36 чланова његове фамилије од којих су неки, каже, завршили у јами у Пребиловцима, неки у Јасеновцу, неки у Градишци.

Како је истакао, његовом деда стрицу је најбољи друг и сабрат "у логорској игри преживљавања" био извесни Кабиљо, сефардски Јеврејин. 

"Ја дакле, из те и такве породице, тих и таквих околности, притом рођен у мултинационалном Мостару и слушајући ове приче откад знам за себе, не могу бити ништа друго, драга моја јеврејска браћо и сестре – до тврди антифашиста", рекао је лидер ПСГ-а.

Навео је да је неко ко презире силу, агресију, гажење основних људских права и живота у сваком могућем облику о чему, како каже, говори врло јасно и гласно. 

"Једна од основних тачака спајања мене и људи у ПСГ, јесте био и биће тврди бескомпромисни став о свакој врсти насиља над правима грађана, институција система, те самом урушавању система. Система који би требало да штити и развија своју основну јединицу и чинилац – свог ГРАЂАНИНА. Био он Србин, Ром, Мађар, Јеврејин, Русин, Словак, Турчин, Сиријац. Да пођемо од основног: било какав атак на права било кога од њих, јесте атак на права било кога од нас, браћо и сестре", поручио је лидер ПСГ-а. 

Трифуновић је навео да је, као уметник, склон хиперболама и да је у покушају да "споји лево и десно", рекао да му је "свеједно да ли неко држи на зиду слику Броза или Љотића".

"Ако је то зазвучало претерано, ја се свима извињавам. Пре свега самом себи, јер то се коси са оним у шта ја верујем. Но, међутим, јасна вам је моја намера као и поента, ви сте без сумње паметни људи", написао је лидер ПСГ-а у писму упућеном Јеврејској општини Београд.

Подсетимо, Трифуновић је пре неколико дана рекао да је "и левичару и десничару стало да има пруге, путеве, правосуђе које функционише, просвету која функционише. А сада, да ли кући држи слику Драже Михајловића, Димитрија Љотића или Броза или не знам Коче Поповића, то је потпуно небитна ствар".

На ту изјаву оштро је реаговала Јеврејска општина Београд наводећи да је опасан преседан "нормализација" нациста.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се