Столтенберг: Сутра о Косовским безбедносним снагама

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да ће министри одбране чланица алијансе на дводневном састанку, који почиње сутра, размотрити ниво подршке Косовским снагама безбедности (КСБ), после промене њиховог мандата.

Неке чланице сматрају да би оне требало да буду трансформисане у војску, док су друге разочаране косовским таксама од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине и мисле да КСБ морају поштовати обавезе преузете Бриселским споразумом између Београда и Приштине, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре у седишту НАТО.

Столтенберг је оценио да је Кфор током две деценије значајно допринео стабилности на Западном Балкану, штитећи све становнике Косова и констатовао да се "ту ништа не мења".

Проширење НАТО-а на Западни Балкан је ојачало алијансу и допринело стабилизацији Западног Балкана, где су се деведесетих година водили ратови и чинили злочини, изјавио је Столтенберг.

Према његовим речима, НАТО је имао кључну улогу у решавању тих сукоба, мада у региону и даље постоји много проблема.

Столтенберг је изразио изузетно задовољство што ће министри одбране НАТО на сутрашњем састанку први пут поздравити колегиницу из Скопља - министра одбране Северне Македоније Радмилу Шекеринску.

Косовска скупштина усвојила је 14. децембра три закона: закон о косовским безбедносним снагама, закон о служби у косовским безбедносним снагама и закон о министарству одбране, чиме се омогућава трансформација КБС у косовску војску.

Име снага није промењено јер су за то потребне измене устава, што није могуће без гласова српских посланика.

Доношењем тих закона косовске снаге имаће 5.000 активних припадника и 3.000 у резерви.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво