Трећи дан расправе о Косову

Белорусија и Азербејџан, пред Међународним судом правде у Хагу, констатовале да је декларација о једностраној независности Косова противна међународном праву. Аустрија сматра да у међународном праву не постоји правило које забрањује декларације о независности.

Представници Белорусије и Азербејџана констатовали су пред Међународним судом правде у Хагу да је декларација о једностраној независности Косова противна међународном праву.

"Белорусија сматра да не постоје убедљиви правни аргументи у корист сецесије Косова од Србије", рекла је заступница те земље Елена Гриценко у хашкој Палати мира. Гриценко је нагласила да ситуација на Косову није задовољила услове за самоопредељење мањинских група и сецесију који су прописани међународним правом.

По њеним речима, сецесија је по међународном праву била дозвољена у бившим колонијама или случајевима у којима је мањинском становништву дугогодишњом опресијом било ускраћено учешће у власти.

"Ситуација на Косову није задовољавала критеријуме за традиционално тумачено право на 'спољно' самоопредељење", казала је белоруска представница, упозоравајући да у таквој ситуацији није дозовљено распарчавање суверене државе.

Подсећајући да је уставом СФРЈ из 1974. године Косово уживало широку аутономију и статус федералне јединице, Гриценко је подвукла да касније ограничавање тог статуса "не легитимише право Албанаца на самопредељење".

Представница Белорусије је указала да је Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН био потврђен територијални интегритет и суверенитет СРЈ, те да су власти у Београду понудиле косовским Албанцима значајну аутономију и самоуправу, задовољавајући њихово право на "унутрашње самоопредељење".

Азербејџан: Свршен чин не може тек тако бити прихваћен

Заступник Азербејџана Агшин Медијев рекао је током расправе да "чињеница да се међународно право не бави изричито сецесијом не значи да је она дозвољена", тим пре што су такви покушаји скоро увек повезани са насиљем.

По речима Медијева, ентитети који кршећи унутрашње законе државе прогласе сецесију, "не могу се сматрати државама".

"Свршен чин не може бити тек тако прихваћен. Моћ није право, а сила није закон", нагласио је представник Азербејџана.

Малијев је подсетио да се УН од оснивања противи нарушавању суверенитета и територијалног интегритета држава, као темељног принципа међународног права. Он је напоменуо је да од 1945. године светска организација није признала ниједну једнострано проглашену независност којој се противила матична држава.

"Азербејџан верује да је поштовање међународног права од највеће важности за одржавање светског поретка и мира", закључио је Малијев.

Аустрија: Независност Косова у складу са међународним правом

Трећег дана расправе о легалности једностраног проглашења независности Косова, Аустрија је пред Међународним судом правде у Хагу оценила да је једнострана декларација о независности Косова у складу са међународним правом.

"У међународном праву не постоји правило које забрањује декларације о независности, ни сецесију. Декларацију су усвојили изабрани представници који су изразили вољу народа Косова, а међународно право то не забрањује", рекао је правни заступник Аустрије Хелмут Тихи.

Тихи је тврдио да, стога, проглашавање независности Косова није у супротности ни са резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. Стварање нових држава сецесијом, назначио је аустријски представник, у супротности је са међународним правом само у случају незаконите употребе силе споља: кршења међународних уговора, као у случају Кипра, или кад их успостављају расистички мањински режими, као што се то догодило у некадашњој Родезији.

Према Аустрији, једностраном декларацијом о независности Косова није нарушен ни принцип заштите територијалног интегритета и суверенитета Србије, зато што се тај принцип односи, како је нагласио Тихи, само ако друге државе наруше интегритет одређене земље, а не и ентитет који тражи сецесију.

Следствено томе, територијални интегритет Србије није повређен зато што га поштују друге државе, сугерисао је заступник Аустрије. Тихи је изразио наду да ће решење питања легалности независности Косова "допринети дијалогу сарадње Србије и Косова и стабилности и миру у региону".

Расправа пред Међународним судом правде биће настављена сутра када ће своје ставове изложити Боливија, Бразил, Бугарска и Бурунди.

Аргентина подржала ставове Србије

Представници Аргентине јуче су оценили да једнострана декларација о независности Косова представља флагрантно кршење међународног права, док су њену у корист њене легалности своје ставове изнеле Албанија, Немачка и Саудијска Арабија.

Другог дана расправе, делегација Аргентине је подржала ставове Србије да сецесија Косова представља најгрубље кршење међународног права и да прети да уруши успостављени међународни поредак, поручујући да се светла будућност једне државе не може градити на тај начин.

Шеф правне службе у Министарству спољних послова Аргентине, Сузана Луис Черути рекла је да је једнострано проглашење у супротности са резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, која је установила међународно административно и безбедносно присуство и није укинула, нити је могла укинути, суверенитет Србије над Косовом.

"Једностраним проглашењем независности јужне српске покрајине угоржен је територијални интегритет и суверенитет Србије и тај потез није у складу са међународним правом", рекла је Черути.

Пре обраћања Аргентине, свој став да сецесија Косова нема ништа са међународним правом јер оно не регулише сецесију, изнели су представници Немачке, Саудијске Арабије и Албаније.

Расправа пред Међународним судом правде, који посматрачи, због посебне политике тежине, већ називају процесом века, почела је у уторак представљањем аргумената Србије, док су у поподневним сати говорили представници Приштине, у суду представљени под именом Аутори деклерације o једнострано проглашеној независности.

број коментара 48 пошаљи коментар
(петак, 04. дец 2009, 09:12)
anonymous [нерегистровани]

Odgovor Albancu

Da i meni se svidja sto Srbija sve izvestava, ali te zemlje koje brane nezavisnost Kosova nemaju ama bas nikakve pravne argumente. To je jako dobro da javnost cuje pravnu argumentaciju. Kosovo je Srbija.

(петак, 04. дец 2009, 01:44)
anonymous [нерегистровани]

Albanac

Meni se dopada izvestaj televisije Srbije is Haga jer tocno prenosi sta kaze i druga strana a ne samo SRpska strana mislim na drzave koj podrzavaju SRbiju jer do sada smo slusali samo mislenje Srpskih zvanicnika i narod je mislio sta kazu da su u pravo ali kada se slusa i druga strana narod moze sam da sakluci koj je u pravo.

(петак, 04. дец 2009, 00:15)
anonymous [нерегистровани]

Austrija

Preko 15 godia zivim u Austriji (Bec). Ako mogu da generalizujem, politika Austrije (kako spoljna tako i unutrasnja) se vrlo malo razlikuje od nacina razmisljanja prosecnog Austrijanca u svakodnevnom zivotu, hocu reci funkcionise na isti nacin: crno jeste crno ali ako mi treba, odgovor moze da bude i zuto, belo.. To nije pragmatizam. Po meni oni su prvaci sveta u relativizranju moralnih i etickih normi. Sve je moguce. Pravu osetljivost i emocije izazvacete kod prosecnog Austrijanca samo u jednom slucaju: darnite ga po novcaniku! E tu im se bude emocije. Za sve ostalo su neosetljivi. Po njima ni Hitler nije Austrijanac, on se samo slucajno rodio kod Linca, inace Svaba je.
Vidim da je vecina komentara ovde izazvana austrijskim tumacenjem pravde (a i to tumace po potrebi i koristi) i zato vam porucujem: ne nervirajte se, oni su takvi. A da u kontinuitetu vec vekovima vode antisrpsku politiku pa to je valjda svima poznato. Tako da i ovo iz Haga treba gledati u tom svetlu.

(петак, 04. дец 2009, 00:05)
anonymous [нерегистровани]

Sve je dozvoljeno? Važi onda!

Apsolutno se slažem. Mi u RS odmah, ako bude negativan odgovor Suda, u nezavisnost! Svi Turci u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj - samoopredjeljenje, jer kažu osvjedočene demokrate zapadnjaci da je to dozvoljeno. Ako nacionalne manjine imaju pravo, onda i Turci kao manjina takođe imaju pravo, a o nama konstitutivnima da se i ne priča. I da pod hitno dati pravo Srbima u Hrvatskoj da i oni prave državu!

(четвртак, 03. дец 2009, 23:59)
Sta burgenland?!bec.... [нерегистровани]

ooooo Tuuurciiii... vreme vam je!

da proglasite pokrajnu Bec,republikom....
U slucaju negativnog odgovora suda, RS treba da proglasi nezavisnost. I naravno da Turci u Austriji naprave drzavu... na primer... Savezna Republika Bec..... Jer... kako austrijanci kazu... Potpuno je legitimno, te ne verujem da bi se bunili i u ovom slucaju.... :/

(четвртак, 03. дец 2009, 23:21)
Milan [нерегистровани]

Zashto

Pa ako je secesija legitimno pravo jednog naroda tj. nacionalne manjine i ako je u skladu sa poveljom u.n. kako vi kazhete,shto gospodo onda lepo ne priznate drzhavu juzhnu Osetiju ???

(четвртак, 03. дец 2009, 22:38)
anonymous [нерегистровани]

Double standards

E, kada su druge zemlje u pitanju taj zakon ne vazi.Samo za male zemlje kao sto je nasa
ti velikodusnici,znaju kako da dele tudje.I davno umrla pravda se,prevrce u grobu od stida.
@n@ England

(четвртак, 03. дец 2009, 22:34)
Bane [нерегистровани]

Slazem se u vezi RS

Ako po ovim argumentima teritorijalni integritet drzave nije narusen time sto ce entitet unutar te drzave proglasiti nezavisnost onda u tom slucaju neka i RS proglasi nezavisnost.

(четвртак, 03. дец 2009, 22:13)
Dragan [нерегистровани]

Austrija

Da vidimo nekad kad Burgeland u Austriji bude trazio otcepljenje dali ce Austrijanci isto tako pricati.

(четвртак, 03. дец 2009, 21:35)
glas razuma [нерегистровани]

sta drugo ocekivati od austrije?

Od zemlje koja se opire dvojezicnim tablama na ulazu u mesta u kojima zive pripadnici koruskih slovenaca. A njihov covek toboze treba da zavodi red u bosni, da "glupe" balkance poducava demokratiji i ljudskim i manjinskim pravima sve te evropske bajke su ipak samo bajke, juga se raspala jer su sve manjine imale veca prava, nego u bilo kojoj evropskoj drzavi danas, htelo se hleba preko pogace. siptari danas o onim pravima i standardima pod tacijevom vlascu mogu samo da sanjaju. osvestice se oni tek kad ih ameri budu prodali za parce bureka i kad im narede curik! jer ko sa djavolom tikve sadi, o glavu mu se obije.