Јоксимовић и Скот: Србија је важан чинилац регионалне стабилности

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором САД-а Кајлом Скотом о активностима које се односе на процес евроинтеграција Србије, ефектима и динамици спровођења реформи, ситуацији у региону, билатералним односима две државе и осталим важним темама.

Министарка је информисала амбасадора о плановима који се тичу евроинтеграција, спољнополитичког приоритета Србије, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима Владе Србије.

Навела је да Србија очекује да, током румунског председавања Савету ЕУ, отвори нека од поглавља за која је технички спремна.

Амбасадор Скот истакао је снажну подршку коју САД пружају процесу евроинтеграција Србије. Саговорници су се сложили да је Србија постигла значајан напредак у процесу евроинтеграција, као и да треба да настави са радом на испуњавању критеријума за пуноправно чланство у ЕУ - посебно у областима владавине права, ефикасности правосуђа, јавној администрацији и борби протв корупције.

Београд је, због жеље да се пронађе одрживо решење, опредељен за дијалог са Приштином и он ће, прецизирала је Јоксимовићева, бити настављен када се укине једнострана одлука о увођењу такси на робу из Србије. Она је оценила да активности Приштине, али и неких других у региону не доприносе стабилности на којој Београд инсистира.

Амбасадор Кајл Скот указао је да је Србија веома важан партнер САД и значајан чинилац безбедности и регионалне стабилности. Навео је да се Вашингтон залаже за наставак дијалога и поменуо заједничко писмо којим он и амбасадор САД-а у Приштини Филип Коснет указују на потребу укидања такси. Скот је охрабрио Србију да настави са континураним доприносом регионалоиј стабилности.

Министарка Јоксимовић захвалила је на подршци и помоћи коју САД, као важан партнер, пружају Србији у процесу евроинтеграција, посебно кроз конкретне пројекте развоја малих и средњих предузећа и локалне самоуправе.

Амбасадор је нагласио да ће САД, у жељи да Србија постане напредна и развијена, наставити да подржавају и помажу процес евроинтеграција наше државе. Саговорници су нагласили значај средстава које су САД до сада определиле за припрему Србије за чланство у ЕУ, посебно истичући да је реч о бесповратним средствима и теничкој подршци ради унапређења стандарда.

Јоксимовићева и Скот оценили су да се односи две државе добри и да постоји искрена обострана намера да буду још развијенији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво