"Оптужбе Видојковића озбиљне и за кривично гоњење"

Оптужбе писца Марка Видојковића на рачун Правног факултета изговорене на протесту "Један од пет милиона" у Београду, озбиљне су и олако изречене без навођења било каквих доказа и подложне су кривичном гоњењу, наводи се у саопштењу декана Правног факултета у Београду проф. др Зоран Мирковић, које је достављено "Танјугу".

Декан правног факултета Зоран Мирковић обратио се јавности са намером, како наводи у саопштењу, да заштити углед и част Правног факултета као институције, његових професора, сарадника и више од 52.000 дипломираних правника, као и свих чланова академске заједнице, од неутемељених, недоличних и штетних изјава.

Додаје да је "писац Видојковић, недостатком елементарне пристојности, својим вулгарним речником и гестикулацијом, говорио искључиво о себи, а не о другима".

Мирковић подсећа да Универзитет у Београду и Правни факултет имају дугу историју преко два века, да на Правном факултету предају 33 редовна и 23 ванредна професора, 26 доцената, три наставника страног језика, 14 асистената и пет сарадника у настави и да су они врхунски стручњаци у својим научним областима.

"Правни факултет има изузетан углед у међународној академској заједници. Наши професори држе предавања на страним факултетима, учествују на научним скуповима, објављују радове у престижним светским научним часописима", наводи се у саопштењу.

Мирковић скреће пажњу и на то да факултет, имајући у виду тешку материјалну ситуацију у друштву, стипендира из сопствених средства 100 најбољих студената слабијег материјалног стања, те да се на Факултету негује здрава универзитетска средина, за коју је као и за сваку другу средину, нормално да се људи око нечега не слажу.

"Управа Правног факултета у свом поступању не прави разлику између оних који нешто потпишу и оних који те не учине", наводи Мирковић.

Истовремено апелује на говорнике да приликом обраћања не говоре неистине, не вређају, јер је то некултурно, противно грађанским вредностима и кажњиво по Кривичном законику.

"Подсетио бих све нас да припадамо правној традицији, чија је правна правила поставио римски правник Улпијан и која гласе - Поштено живети, никога не вређати и свакоме дати оно што му припада", закључује Мирковић.

Писац Марко Видојковић је у суботу на протесту у Београду рекао да је "правни факултет легло невероватних смрадова, невероватног олоша, и што је парадоксално легло криминала..."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво