"За пет година 180 фабрика, волео бих још 100 у наредне четири"

Председник Алесандар Вучић рекао је у Панчеву да је, обилазећи Јужнобанатски округ видео шта је урађено, али и шта је још могло бити урађено. Подсетио је да је отворено 180 фабричких погона, а да би волео када би у наредне четири године могао још 100 да отвори. Премијерка Ана Брнабић каже да у Србији нема више политике од данас до сутра. Политика заједништва нема алтернативу, поручио је грађанима председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Вучић је, у обраћању грађанима који су испунили централни градски трг у Панчеву, указао да је данас у том округу видео шта је урађено, шта још треба, те да је са сарадницима већ правио планове за будућност.

"Видео сам много ствари које смо још могли да направимо. Да не критикујем увек само локалне власти, морали смо да будемо агилнији, бржи и снажнији. Могли смо и морали више и боље. А видео сам и ствари које смо успели да покренемо и променимо", додао је председник.

Вучић је нагласио да је поносан што ће крајем априла отворити фабрику ЗТФ, најбољег немачког компонентнаша, који ће запошљавати велики број људи.

"То је оно на шта сам поносан. Фабрика ће донети много новца Панчеву, запослиће много људи. Видећете за 10 година када неки други буду говорили о стању, да ће се многи сетити и рећи да је ово за време Вучића урађено", казао је председник.

Рекао је да је, свуда где је био, обилазећи погоне фирми, које је ова власт довела да улажу у Србији, као што је фабрика печурака у Ковину, чији је власник из Индонезије, видео запослене, који и поред тешког рада неће да кажу да им је тежак рад.

"Нисам ни знао колико је тешко прати и брати печурке, а ниједна од тих дама, коју сам видео, неће да каже колико је тешко радити, иако ја то видим. Оне су само рекле 'председниче, боље је да имамо посао, него да га немамо", објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да ће сада морати да се ради на томе да немамо само радно интензивне, већ и капитално интензивне инвестиције.

Недостаје нам још један погон у Опову, један у Ковину, једна мало већа фабрика у Вршцу, додао је.

Подсетио је да је у протеклих пет година отворено 180 фабрика у Србији. "Волео бих када бих могао још 100 да отворим у наредне четири године", закључио је председник.

"Чуваћемо Србију"

Вучић је најавио даље увећање права, примања, плата и пензија и то тако да не нарушава стабилност буџета и државе, јер тако, истиче, ради одговорна власт.

Нагласио је да СНС предводи политичке странке које смеју да се супротстављају лажима и онима који, каже, мало раде и доста краду, али су бучни. 

"Нисам их се нимало уплашио и колико год да се скупе и 50 партија да буде и да иду сви заједно на једну листу, а против листе поштења и листе будућности Србије, ми ћемо их победити убедљиво, кад год, ако се било какви избори догоде, и победићемо их убедљивије него икада", рекао је Вучић.

Он је у то уверен зато што, како је рекао, има иза себе грађане који цене ред, рад и озбиљност, а не шарене лаже. Поручио је да се ова власт бори да грађани буду богатији, а не они у фотељама.

"Такву будућност хоћемо и такву Србију", рекао је и захвалио на подршци и љубави коју показују према својој земљи.

"Чуваћемо Србију пред онима споља којима Србија никад није довољно мала. Али и од оних изнутра који би да је врате у прошлост, пљачкашке приватизације и разорене фабрике", поручио је Вучић.

Ми смо, истакао је, за Србију која ће, како је рекао, имати ЗТФ у Пачеву и многе друге инвеститоре у земљи, нове болнице, уређене школе и вртиће и више деце. "То је Србија будућности", поручио је Вучић. 

О Косову

Поновио је да ће бити много тешко око Косова. "Не могу да вам говорим као други, јер нисам лажов, али ћемо радити заједно", поручио је и додао да ће Србија увек покушавати да направи компромис са Албанцима, уколико они укину сумануте таксе.

"Чекамо да укину те сумануте таксе. Ако их не укину никад, ником ништа, живећемо са тим проблемом, живећемо са тим мукама и помагаћемо нашем народу на КиМ, ако их укину, увек ћемо покушавати да направимо компромис, али никада никоме нећемо дозволити да унижава Србију и да мисли да је Србија мала и слаба и да могу да је понижавају као до 2012. године", рекао је Вучић.

Он је захвалио Србима са КиМ који су му дали подршку од 80 одсто, оцењујући да они најбоље знају ко се бори за њихове интересе. Знају ко је ћутао на проглашење независности Косова 2008. године или ко је отерао Црну Гору 2006. године.

"Зар вам Острог није светиња? Како лако све изгубисте и ћутите, шта сте урадили да спречите независност Косова. Поставили сте границу између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку, а ја покушавам да их склоним, а онда кажете да сам ја крив", рекао је Вучић.

Позвао је грађане да размисле зашто албански медији "славе протесте против Вучића". "Сами размислите зашто. Нећу више ништа да вам кажем. Је л зато што је лош за Србе или зато што се бори за српски народ", питао је Вучић.

Каже да је на протесту против власти у Грачаници било 19 људи, а при томе њих пет је дошло са севера КиМ, један од њих је бивши службеник западне амбасаде... 

Вучић је подсетио да се Србија 2014. године суочила са банкротством, што је решено захваљујући тешким реформама и захваљујући људима који су разумели да "рак не може да се лечи апсирином" 

"Ко каже да то може, не жели вам добро", рекао је Вучић и додао да је све то било ризично за странку коју води, јер је био свестан да ће бити оних који ће да се љуте због тога, међутим, указује да се све то исплатило.

У прилог томе говори податак, подсетио је, да је, када је постао премијер, јавни дуг износио 79 одсто БДП-а, а да је сада 50 одсто.

"Хоћемо да деци не остављамо дугове и да не враћају оно што смо ми направили, желимо да они имају будућност", рекао је Вучић. Он је истакао да је незапосленост смањена са 25, 9 одсто на 11,3 одсто, наводећи да је срећан због тога.

Свестан је, каже, са чиме се грађани суочавају.

"Стојанка у Вршцу ме је данас преклињала да узмем њено писмо. Узео сам, отворио сам га - каже: Немамо ниједну плату, већ 12 година живимо од моје пензије, ако можете сина или ћерку да ми запослите..", написала је она, а председник упитао како онда може да буде задовољан, те констатовао да мора још више да се бори.

"Али, не на лепу реч, не на оно ''гласај за нас па ће бити лако..''. Ништа неће бити лако. Није лако довести инвеститора. Када сам срео Ангелу Меркел, ја јој кажем ''долази ЦТФ'', а онда је она рекла - ''браво, то је велика ствар Србију''", пренео је Вучић.

Каже да Србији треба још компанија, али да оне морају да имају сигурност.  "Свака врста игре са изазивањима нестабилности угрожава наш пут у будућност", рекао је Вучић. 

Навео је да је Србија имала 3, 5 милијарде евра страних директних инвестиција, а све друге земље заједно на Западном Балкану нису дошли ни до 2,5 милијарде евра.

"Управо зато Србија многима смета и хоће да је руше и споља и изнутра", рекао је Вучић и упитао зашто мисле да неки желе Србију да врате у прошлост. "Па, видели су да има новца, да има будућност, да узму и црно испод нокта, као што су већ узели", каже председник.

Зашто мислите да би се неко споља радовао српским успесима, некима је драго, некима није, додао је Вучић. 

Оптужбе због Русије

Каже и да га "политичари из прошлости Србије" оптужују да је крив што је "скочила" подршка Русији за 20 одсто у упитао - зар тога треба да се стидимо или да уведемо санкције Русији?

"То им причате по тим вечерама по амбасадама, а пред народом ниста од тога не смете да говорите. Али, по амбасадама свима лепо говорите како бисте увели санкције Русији", рекао је Вучић.

Поновио је да Србија неће уводити санкције Русима, као што ће увек и сваком другом да каже да смо на европском путу.

"Да водимо своју политику, политику Србије, јер само смо Србији дужни и никоме више", подвукао је председник.

На повике појединих грађана "хапси банду", Вучић је констатовао да би му, када би он то изговорио, рекли да крши независно правосуђе.

Приметио је да, када пита зашто су неки наркодилери пуштени из притвора и зашто нема оптужнице, кажу - не дирај, Вучићу независно правосуђе, а кад је неко за нешто крив, онда је - "Ти си Вучићу крив, иако кривице нема".

"Али, не брините, све ће доћи на своје место и све долази на свој ред, за све и свакога", додао је.

Напоменуо је да ће ускоро бити усвојен Закон о пореклу имовине, који се чека 20 година, а са којим ће за свакога моћи да се утврди како је и на који начин стекао имовину.

"Ја се, као председник, добровољно пријављујем да будем међу привима којима ће да буде испитана имовина. Али, онда ће, бога ми, и њихова имовина да буде испитана. А, нека народ процени ко је поштено стичао, а ко није", поручио је председник Вучић.

Проблем оних који мисле да је народ забораван је у томе што морамо да се бавимо државним питањима, и немамо много времена, па зато мисле да свака лаж може да прође.

"Данас сам у сваком месту у ком сам био имао 1.000, 2.000, недге 3.000 људи. Они то не могу ни у Београду некад да скупе, а не у малим местима", рекао је Вучић. То, како каже, значи да народ одлично разуме каква је политика потребна - озбиљан, одговоран, марљив рад.

Неки, како је додао, сматрају да онда када обављају јавне функције онда њихове приватне фирме могу да имају приходе од 500 милиона евра.

"Замислите да је тих 500 милиона евра дошло у Панчево", рекао је Вучић окупљеним грађанима.

То су, како каже, неки урадили и немају стида, а желе и данас Србију да врате у прошлост. "Они, чија је политика - политика вешала никада неће бити будућност Србије", истакао је он.

Они, који вређају Правни факултет, јер ваљда не служи њиховим политчким интересима, који кажу да су факултети смрдљива места - то говоре они који знају о факултетима таман толико колико су их видели из луксузних аутомобила - они не могу да представљају будућност.

Вучић је поручио да ће грађани и пензионери ове године имати нова повећања плата и пензија зато што су та повећања заснована на реалним економским резултатима и привредном расту.

Истакао је и да ће пољопривредници поред различитих врста субвенција, где добијају до 60 одсто за набавку нових трактора, моћи поново да добијају и субвенције за гориво.
Вучић каже да ће влада већ за два месеца моћи да обавести пољопривреднике да се поново уводе субвенције за гориво.

Нагласио је да се те субвенције уводе из остварених прихода, а не задуживањем државе и да је то пример одговорне власти. "Тако ради одговорна власт, увећава права, примања, плате и пензије, али не руши државу".

Брнабић: Грађани више не живе од данас до сутра

Грађанима се у Панчеву обратила и премијерка Србије Ана Брнабић која се поручила да се у Србији више не води политика од данас до сутра, као што ни грађани више не живе од данас до сутра, а да су промене које су до тога довеле почеле 2014. године, када је садашњи председник Србије Александар Вучић постао премијер.

Брнабић је подсетила да је кампања на иницијативу председника "Будућност Србије" започела у Врању, где је на скупу грађанима Пчинског округа казала колико је до 2014. године земља била девастирана и колико су је згазили они који су до тада били на власти. 

"Сваки дан могу да наводим примере колико их ништа није занимало, колико их није занимала, као ни грађани, колико их нису занимале болнице, школе, путеви, да ли млади одлазе и да ли породице имају будућност. Све је то почело да се мења када је Вучић постао премијер и када се видело да Србија може да побеђује и да се такмичи са најбољи, као и да има потенцијал да побеђује најбоље", казала је премијерка. 

Како је навела, постављењем камена темељца за изградњу јефтиних станова за припаднике снага безбедности у Нишу и Врању, садашња власт покаказала је да испуњава обећања. 

Брнабић је истакла да опозиција која се представља као "алтернатива" садашњој власти у свом новом документу, који се зове "уговор са народом", не каже шта ће бити са Србијом, да ли их интересује Европска унија, шта ће бити са Косовом и Метохијом, нити како ће се Србија позиционирати у све компликованијим међународним односима. 

Каже да један део њих је одувек само интересовалао да се баве светским проблемима, а Србија је за њих била само једна станица и средство да дођу до свог циља, а Вучић им тада није био диктатор, већ су тражили његову подршку.

Други део те опозиције чине они које интересује само новац, којима је власт била полуга да дођу до богатства, казала је Брнабић и додала да трећи део чине они који сами себе називају љотићевцима, а који нису, нити знају шта је Србија. 

"То је лицемерје, бахатост, неодговорност", истакла је Брнабић и додала да за садашњу власт никада ниједна ствар која је требало да се уради није била мала, те да се и она и председник Србије баве и најмањим стварима. 

Председник се лично бави препарцијализацијом земљишта у Панчеву да би што пре дошли нови инвеститори и да би се обезбедило још барем једно радно место, навела је премијерка.

"Поносни смо што радимо за наше грађане, не постоји већа част од тога, желимо да видимо Србију која побеђује. Будућност Србије није политика линча, вешала нису слика Србије, увреде нису речника Србије, а претње нису манир. Будућност Србије је да радимо, стваримо, верујемо, побеђујемо, а то можемо само ако наставимо као до сада да дајемо све од себе и да радимо заједно", закључила је Брнабић.

Мировић: Политика заједништва и јединства нема алтернативу

Председник Покрајинске владе Игор Мировић поручио је на скупу у оквиру кампање "Будућност Србије", да политика заједништва и јединства, чији је најзначајнији представник председник Србије Александар Вучић, нема алтернативу и да представља будућност Србије, као и да даје резултате.

Мировић је рекао да су до 2016. године у Војводини на власти били они који су изазивали сукобе са владом на републичком нивоу и да је било потребно да се то промени и доведе нова енергија.

"Симбол те промене и победе је садашњи председник Србије. Останите овде, Србија је наша мајка, борићемо се заједно, уз ваша срца бићемо много снажнији", рекао је Мировић окупљенима на централном тргу у Панчеву.

Захвалио је грађанима на труду, раду, огромној вери и ентузијазму коју показују када подржавају Владу Србије, председника Вучића и њихова конкретна дела, која се могу видети на сваком кораку.

Најавио је да ће реконструкција Опште болнице у Панчеву бити завршена у марту и да ће Панчевци и становници Јужног Баната имати боље услове за лечење и здравствену негу.

Додао је и да ће ће бити обновљене све средње и основне школе у Јужнобанатском округу, као и домови здравља.

"Ми нећемо стати, ми ћемо у свим општинама имати конкретне пројекте. То је политика мира и сигурности за наше породице и за младе", рекао је Мировић.

Захвалио је грађанима на подршци и позвао их да подрже политику председника Србије, која је , каже, политика мира и сигурности, политика нових радних места и будућности.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво