Десети протест "Један од пет милиона"

У Београду је одржан десети по реду протест "Један од пет милиона". Протест је почео окупљањем грађана на Платоу испред Филозофског факултета у Београду, а затим је настављен шетњом главним градским улицама. Протести одржани и у другим градовима. Поново примећена импровизована вешала.

Учесници протеста носили су транспаренте, а на Платоу се окупљенима обратио писац Марко Видојковић.

"Ја мислим да је супер што смо заједно, овде је цела политичка понуда, коју ћемо имати када се изборимо, та политичка понуда имаће да напише уговор са народом, они то раде, али овај уговор мора да се поштује. Како неко рече некад, само вас гледамо", поручио је Видојковић. 

Протесту су се придружили и студенти ФПН-а, ФОН-а, ЕТФ-а и Саобраћајног факултета. Они су се раније током дана окупили испред студентског дома "4. април" одакле су кренули у протестну шетњу до Филозофског факултета.

Студенти су на протест дошли како би, како истичу, подржали професоре и указали на проблем одлива мозгова.  

Окупљени су након обраћања Видојковића затим кренули у протестну шетњу, преко Македонске и Светогорске улице, све до зграде РТС-а у Таковској где су се зауставили.

Зграда Радио-телевизије Србије поново је излепљена протестним порукама. 

Протестна шетња настављена je преко улице Кнеза Милоша и Краља Милана, а завршена је на Теразијама. 

Oрганизатори протеста "Један од пет милиона" апеловали су раније данас на појединце да не доносе макете вешала јер, како истичу, такви симболи нису порука протеста против насиља.

Репортер агенције Танјуг са лица места јавио је да су се међу окупљенима ипак опет појавила импровизована вешала.

Једна је, како наводи Танјуг, носио посланик Двери Срђан Ного на крају колоне, а друга један од учесника протеста.

Како наводи агенција, уместо омче, та импровизована вешала се завршавају цветом висибабе "као карикирање реаговања и осуда у јавности поруке коју представљају вешала са протеста прошле суботе".  

Телевизија Н1 објавила је да се, у тренутку док је њихова екипа снимала извештај о протесту догодио мањи инцидент када је према месту на којем су се налазили долетео део керамичке плочице. 

Протести у градовима Србије 

У Грачаници, Брусу, Александровцу, Крагујевцу, Пироту, Прокупљу, Горњем Милановцу такође су одржани протести грађана незадовољних влашћу.

Грађани Јагодине затражили су смену државне власти и председника Александра Вучића.

Са говорнице испред бивше робне куће "Београд" Андријета Крстић је поручила да се незадовљни грађани неће смирити све док се не испуне захтеви свих незадовољних грађана Србије, који и овог викенда протестују широм земље. 

Грађани Пирота позвали су на протесту и мештане осталих општина Пиротског округа да се пробуде и да им се придруже.

Протестима у Горњем Милановцу присуствовао је и новоизабрани председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић који је пре тога посетио седиште Покрета у Крагујевцу.

"Поражавајући је податак да 45 одсто Србије уопште не гласа. Ја сам за то да се уведе обавеза гласача да изађу на изборе, а да се новчано казне они који не излазе на изборе. То није питање за мене већ за Александра Вучића и Бориса Тадића. Они морају да дају одговор на то питање", рекао је Трифуновић.

У градовима широм Србије протестовало се и јуче – у Нишу, Смедереву, Новом Саду, Суботици, Крушевцу, Шапцу, Панчеву, Ужицу, Краљеву, Лозници, Кикинди, Ваљеву, Лесковцу, Зајечару, Пожаревцу и Чачку.

Први протест незадовољних грађана у Београду одржан је 8. децембра и то под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Раније су упућени захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Касније су додати и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Такође, учесници протеста захтевају и објављивање плана за решавање питања Косова. 

На једном од претходних протеста прочитано је писмо, упућено и власти и опозицији, у ком је истакнуто да грађани не желе власт него сервис грађана и управу.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара