Дачић у Савету безбедности УН: Србија не повлачи једностране потезе

У Њујорку је одржана седница Савета безбедности УН на којој се расправљало о новом извештају о раду Унмика. До седнице је дошло и поред оштрог противљења појединих западних земаља и одлуке Косова да прекине комуникацију са Мисијом УН. Шеф Унмика позива на наставак дијалога и на подршку међународних актера. Ивица Дачић истиче да је таксама нанесена неповратна штета и да ће се дијалог наставити када их Приштина укине.

23.55 – Постигнут је договор о смањењу седница СБ УН посвећених Косову, јавио је АП.

23.15 – Руски амбасадор Василиј Небензја каже да Русија дели забринутост са Србијом због озбиљности ситуације са Косовом. Вљори Читаку одговара: Нисам чуо озбиљан одговор на тврдње министра Дачића.

Поручивши Читаку да не мора да долази на седницу коју назива "шарадом", истиче да Косово треба да буде под сталном контролом СБ УН јер је ситуација нестабилна и сваког тернутка може да се отме контроли.

23.00 – САД настављају да подржавају дијалог Косова и Србије, и верујемо да је ово јединствена прилика за постизање споразума, каже амерички представник Џонатон Коен. То значи да Косово хитно треба да укине таксе, додаје Коен позивајући обе стране на нормализацију односа.

Амерички представник негодује због расправљања о Косову у СБ УН и додаје да ће следеће године бити две седнице, и то не нужно о Унмику.

22.45 – Немачки амбасадор Кристоф Хојсген поручио да, уколико две стране желе у европску заједницу, треба да наставе без такси и трговинских баријера.

22.30 – Британска амбасадорка у УН Карен Пирс поновила је захтев да се смањи број седница о Косову, позивајући политичке лидере да пређу преко разлика и посвете се дијалогу.

22.08 – Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку негодује због расправе о Косову и поручује да су "таксе директан одговор на агресивну и бруталну кампању српске владе према Косову".

Истиче да хуманитарне кризе нема и оптужује Београд да таксе користи као изговор за обуставу дијалога.

21.40 – Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручује да је дијалог обустављен из једног разлога – такси Приштине од 100 одсто на робу из Србије и БиХ. Реч је о, како каже, политичкој одлуци којом је нанесена неповратна штета.

Подсећа да се Србија уздржала од реципрочних мера и још једном показала своју одговорност. Министар истиче и да се очекују прве оптужнице за злочине тзв. ОВК.

21.35 – Танин поручује да је дијалог неопходан, а да садашњи развој односа Београда и Приштине компликује атмосферу дијалога.

21.20 – Део седнице о Косову почео обраћањем шефа Унмика Захира Танин.

21.00 – Почела седница Савета безбедности УН разматрањем извештаја о Судану. У другом делу седнице очекује се расправа о Косову.

Савет безбедности Уједињених нација одлучио је да Косово ипак буде на дневном реду данашње седнице, упркос противљењу појединих западних земаља.

На почетку расправе о извештају о раду Унмика, шеф те Мисије Захир Танин поручио је да се очекује да дијалог буде настављен, иако за то у овом тренутку постоје озбиљне препреке за "обе стране учеснице" у том процесу.

"Нема сумње да се лидери обеју страна суочавају са озбиљним изазовима. Међутим, минималан услов за наставак дијалога јесте проналажење начина да се прилике стабилизују, а не узнемиравају", оценио је Танин који се обратио путем видео-линка из Приштине.

Нагласио је потребу за наставком подршке свих чланица Савета безбедности за обнову ангажовања Београда и Приштине.

"Смањивање тензија, јачање међусобног поверења и уклањање препрека за дијалог од кључне су важности за стабилност у региону", рекао је шеф Унмика.

Поручио је и да је, уместо намере да се дијалог настави и смиривања ситуације, забележен тренд дистракције. Како је рекао, нејединствени став Приштине о наставку дијалога са Београдом довео је у питање опстанак косовске коалиционе владе.

Истиче да садашњи развој односа Београда и Приштине компликује напоре да се створи атмосфера која поспешује добар дијалог и могућност постизања компромиса, и позива на активну подршку свих међународних актера.

Шеф Унмика је нагласио да је у протеклом периоду велика пажња била усмерена на стопостотно повећане таксе на робу из Србије и БиХ, о чему је приштинска влада одлуку донела у новембру прошле године.

Подсетио је да је ова мера приштинских институција била оспорена са много адреса, а да је с друге стране Приштина повезује са бројним условима. Ово, казао је Танин, није једини пример који компликује напоре да се стране, учеснице у дијалогу, врате за преговарачки сто.

Подсетио је да је у међувремену проширен приштински тим за наставак дијалога, али је додао да је неопходно да "две стране" учине више као би се припремио терен за договор који би могао бити постигнут.

Подсетио је и да је у децембру косовска скупштина усвојила три закона који се тичу активности косовских безбедносних снага, а да те законе нису подржали српски посланици.

Све ово, поручио је, указује на потребу посвећаности Унмика у изградњи узајамног поверења међу припадницима свих мањинских заједница.

Опширно говорећи о свим активностима Унмика на Косову, Танин је, између осталог, поменуо напредак у раду радне групе која се бавим несталим особама, као и потреби ефикасније посвећаности на обезбеђивању прва Ашкалија и невећинских заједница, повратника и интерно расељених лица.

Дачић: Укидање такси отвара врата разговорима

Први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је у обраћању да је дијалог са Приштином обустављен због увођења такси од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине.

Напоменуо је да је готово цела међународна заједница тај потез осудила и да су сви, укључујући највеће савезнике, позвали Приштину да ту одлуку повуче.

Дачић је нагласио да Србија никада није повлачила једностране потезе – ни због ЗСО ни због једностране одлуке Приштине да конфискује имовину Трепче, те нагласио да дијалог може бити настављен тек кад Приштина повуче таксе.

"Надам се да ће Приштина укинути наметнуте таксе, јер би то било разумно и отворило би врата разговорима. Међутим, уколико то не учине, биће јасно да не желе разговор, не желе договоре, не желе да праве компромисе, већ желе политику уцене", рекао је Дачић.

Подсећа да се разговори Београда и Приштине воде већ шест, седам година, и да је током тог периода било помака – некада већих, некада мањих, али да се разговарало.

"Ја сам, као тадашњи премијер, потписао Бриселски споразум. Нажалост, тај споразум ни данас није у потпуности примењен, а сада смо у фази да разговора у Бриселу нема и сви сте врло свесни због чега", рекао је Дачић.

Ипак, како каже, зна да ће многи од присутних опет апеловати на обе стране да се уздрже од једностраних потеза и посвете дијалогу и проналажењу трајног решења.

Међутим, навео је да је он више пута указивао да се налазимо у веома деликатној фази и апеловао на све да се створе услови за конструктиван разговор, без условљавања и наметања решења.

"Тренутак да Унмик заврши мисију није близу"

Поручио је да Србија сматра да су седнице СБ посвећене Косову и Унмику потребне и изразио задовољство и захвалност чланицама Савета што је постигнут договор да се и даље континуирано расправља о Косову.

"Најважније је да ће СБ и даље континуирано расправљати о извештајима генералног секретара УН о ситуацији на КиМ и раду Унмика", рекао је Дачић.

Подсећа да се Савет безбедности и даље бави ситуацијом у БиХ два пута годишње, као и Резидуалним механизмом за кривичне судове – некадашњим Хашким трибуналом, а да нико није тражио скидање тих тема са агенде.

Оценио је да је присуство и деловање Унмика на КиМ од кључног значаја и захвалио Екваторијалној Гвинеји, која је уврстила овај састанак у дневни ред Савета безбедности.

"Ми не тражимо седнице да би се са неким сукобљавали, већ како бисмо допринели стабилизацији ситуације на КиМ и миру у региону. Србија је конструктиван, кредибилан и предвидив партнер. Зато смо и иницирали договор о динамици одржавања седница Савета безбедности", каже Дачић.

Србија, како каже, верује да је неопходно да Савет безбедности буде отворен и спреман да разматра сва питања од важности за међународни мир и безбедност, а посебну пажњу мора посветити својој превентивној улози, реагујући на ситуације које, поред тога што представљају јасно кршење резолуције овог тела, доводе и до пораста тензија, угрожавања стабилности и безбедности.

"И даље верујем да треба и да можемо пронаћи заједнички именитељ у интересима и радити на његовој реализацији. Сви желимо да се ово питање реши, сви желимо да Косово и Метохија више не буде тема Савета безбедности, да Унмик заврши своју мисију, али успешно. Тај тренутак, нажалост, још увек није близу", истакао је Дачић.

Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање отворених питања, због чега се и након увођења такси, уздржала од реципрочних мера и било каквих потеза који би додатно отешали постојеће стање, каже министар.

"Још једном смо својим деловањем показали одговорност, рационалност и кредибилитет", истиче Дачић, додајући да су те неразумне мере циљано усмерене на отежавање положаја српске заједнице на Косову и Метохији.

"Приштина наставља да угрожава све што су се ЕУ и други међународни чиниоци трудили да се постигне, кроз дијалог и регионално повезивање. Како онда очекивати да се поштује било какав договор ако се не поштују основни принципи на којима почива савремена Европа", указао је Дачић.

"Аргументи Приштине неприхватљиви"

Такође, навео је да се аргумент Приштине да је овај потез, увођење такси, уследио као контрамера због политике Србије коју они карактеришу као "агресивну" – не може прихватити.

Дачић истиче и да је за сваку осуду изјава Рамуша Харадинаја у којој оптужује Унмик и генералног секретара УН за писање "лажних извештаја", као и одлука о прекиду сарадње са Мисијом највише међународне организације.

"Подсетићу да је Харадинај, током састанка са највишим завничницима ЕУ, оптужио и ЕУ да је 'убила дијалог' ", навео је Дачић.

Додао је и да је, иако је тзв. Косово чланица Светске банке и ММФ, Србија до данас отплатила 750 милиона долара кредита и треба да отплати још више од 200 милиона долара дуга који се односе на кориснике са КиМ.

"Ако већ Србија отплаћује те дугове, како онда Косово није део Србије", упитао је Дачић.

"Очекујемо оптужнице за злочине ОВК"

Истакао је и да Србија поздравља започете активности Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва на саслушању појединих лица са КиМ.

"Истовремено се надамо да ће ускоро бити подигнуте и прве оптужнице, посебно имајући у виду значај овог корака у процесу расветљавања злочина извршених на припадницима српског становишта и других неалбанаца на КиМ", рекао је шеф српске дипломатије.

Како је навео, међу онима који су позвани на саслушања налази се неколико високих званичника, припадника из командне структуре тзв. ОВК што је посебно важно, јер је прикупљено доста података који указују на директну повезаност људи који су били у командној структури са злочинима који су били почињени.

"Надамо се да ће Приштина сарађивати са надлежним институцијама у циљу кажњавања ових злочина, али чињеница да је за саветника премијера тзв. Косова именован ратни злочинац Сулејман Сељими, што је осудио и амерички амбасадор у Приштини, не оставља нам много простора за оптимизам", упозорава Дачић.

Наводећи, између осталог, податак из недавног извештаја Мисије ОЕБС-а на Косову да је у прошлој години број инцидената који су били усмерени на припаднике српске заједнице на КиМ порастао за чак 30 одсто у односу на 2017. годину, Дачић каже да је поражавајуће што се о овим бројевима говори на 20. годишњицу од успостављања међународног цивилног присуства, односно усвајања Резолуције 1244 СБ УН.

Читаку: Таксе су изговор

Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку изнела је низ оптужби на рачун Србије, рекавши, између осталог, да је Београд тај који тражи изговоре да не седне за преговарачки сто у Бриселу.

Србија условљава дијалог уклањањем такси, казала је Читаку и понавила да је одлука о таксама директан одговор на "агресивну и бруталну" кампању српске владе против Косова.

Према њеним речима, таксе нису проблем већ су само изговор Београда за одбијање да седне за сто са Приштином у Бриселу.

Поновила да не може да схвати зашто се СБ УН поново састаје и чешће говори о Косову, него о Сирији, Јемену, Венецуели где, према њеним речима, постоје прави проблеми.

"Неприхватљиво је да је Србија претворила ово тело у театар који је постао сцена за Србију да прича своју бајку свету, измишљање прича у који не сами не верује", рекла је Читаку и додала да су седнице изгубиле своју сврху.

Позвала је чланице безбедности да прекину, како је рекла, ову пародију и шараду.

Такође је оптужила Србију да није искрена у ангажовању у дијалогу о нормализацији и истакла да се неће водити дијалог о постојању Косова као слободне државе.

"Желимо да разговарамо о изградњи конструктивног односа међу суседима као равноправни, али ту лежи проблем, Србија се противи идеји да је Косово равноправно, зато стално стварају драме", каже Читаку.

Осврнула се и на недавну одлуку Приштине о Трепчи оптуживши Београд "неоколонијалну" реакцију.

Косово неће преговарати о Трепчи или неком другом ресурсу, они су на Косову и припадају Косову, тврди Читаку и додаје да Србија треба да жели мир, а ако то заиста жели онда мора да ради на томе.

Оптужила је Београд и да врши притисак на Србе на КиМ и да спречава њихову интеграцију, те да их користи као инструмент за своју политику дестабилизације.

Читаку тврди и да се главни осумњичени за убиство Оливера Ивановића крије у Београду и да Србија одбија да га преда косовским властима.

Наводећи да се Косово ослободило Србије пре 20 година, Читаку каже да је сад тренутак да Србија себе ослободи Косова, зарад мира и безбедности у региону.

Одржавање седнице Савета безбедности о Косову било је до последњег момента под знаком питања, јер се поједине западне земље противе пракси да се о овој теми расправља четири пута годишње.

Велика Британија тражила је да се Косовo заувек скине са дневног реда, док Американци сматрају да седнице треба да се одржавају два пута годишње. Против расправе о стању на Косову је и Француска, док Русија и Кина не подржавају ову иницијативу.

Све три земље које су "против", као разлог наводе – стање на терену.

А, стање на терену описано је у извештају генералног секретара УН Антонија Гутереса, у којем се истиче да су приштинске таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ појачале тензију између Београда и Приштине, посебно на северу Косова.

Гутерес је, између осталог, упозорио лидере обе стране да треба да пронађу начин за напредак у дијалогу који се води уз посредовање Европске уније.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво