Представници опозиције усвојили текст Споразума са народом

Представници опозиције, одговарајући на позив организатора протеста "1 од 5 милиона", усвојили су текст Споразума са народом од седам тачака, као предлог скупа мера за обезбеђивање поштених избора и враћање демократских начела и владавине права након победе над режимом Александра Вучића.

Једна од тачака Споразума са народом је да се опозиција обавезује да ће се заједнички борити за слободне медије и поштене изборе. Уколико се не испуне услови за фер изборни процес, у том случају неће учествовати на изборима, наводи се у саопштењу.

Представници опозиције обавезали су се и да ће, када се успоставе услови за слободне изборе, радити на формирању једне заједничке листе, на којој би поред страначких кандидата били и представници синдиката, струковних и грађанских удружења, студената, професора, академика и јавних личности.

Након избора, биће формирана Влада стручњака која има период од годину дана да уведе дефинисане системске мере, након чега ће бити расписани слободни избори.

Такође се обавезује и да ће се супротстављати насиљу и заштитити све угрожене грађане "који се нађу на удару песнице власти због другачијег мишљења", истиче се у саопштењу.

Потписници Споразума прихватили су и обавезу да ће "обелоданити и преиспитати све акте који су до сада усвојени и које би садашњи недемократски режим усвојио, а који "угрожавају државне и националне интересе", као и да ће напустити рад свих скупштина у којима су укинута демократска начела.

Споразум са народом чине и два прилога који су раније потписана – Заједнички услови опозиције за спровођење слободних и поштених избора и Дефинисане обавезе Владе стручњака.

Како се наводи, Влада стручњака имаће дванаест кључних задатака, међу којима су успостављање независног судства и самосталног тужилаштва, као и независност Уставног суда, увођење специјалног тужиоца за корупцију, организовани криминал и трговину утицајем.

Затим, оснаживање улоге Државне ревизорске институције у контроли трошења буџетских средстава, утврђивање критеријума за избор јавних функционера, заштита независних и регулаторних тела и институција од страначких утицаја.

Као задаци Владе стручњака наводе се и лустрација, испитивање порекла имовине, успостављање социјалног дијалога и обештећење државним мерама оштећених грађана, измена изборног законодавства и поштовање права на локалну самоуправу.

Споразум са народом потписници ће понудити представницима протеста "1 од 5 милиона", али и осталим грађанима Србије, и спремни су да прихвате сваки суд јавности – политички и морални. Договорено је и да овај документ остане отворен за приступање других потписника, те да ће се наставити заједнички протести широм Србије до испуњења свих захтева.

Свој потпис на овај документ ставили су оснивачи Савеза за Србију, Јован Јовановић из Грађанске платформе, Зоран Живковић из Нове странке, Сергеј Трифуновић из Покрета слободних грађана, Борис Тадић из Социјалдемократске странке, Татјана Мацура из Странке модерна Србија, као и самосталне посланице Ана Стевановић и Мариника Тепић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво