Харадинај: Нећемо да преговарамо о "Трепчи"

Косовски премијер Рамуш Харадинај одбацио је могућност преговора о статусу рударског комбината "Трепча" у дијалогу Београда и Приштине у Бриселу.

Рамуш Харадинај је, поводом изјаве портпаролке ЕУ Маје Коцијанчич да питање статуса "Трепче" треба да буде део дијалога Београда и Приштине, на Фејсбуку написао да је такав став "неприхватљив", јер "крши суверенитет државе Косово".

Харадинај је навео да "Трепча" није отворено питање у односима Београда и Приштине, и да грађани и институције Косова никад неће дозволити прављење "лажних тема" чији је циљ, по његовом мишљењу, подела Косова.

О тој теми је говорио и након седница владе у Приштини. 

"Што се тиче 'Трепче', то је закон Косова. Трепча је на Косову и под јурисдикцијом Косова. Статут проистиче из закона и без преседана је да неко коментарише такву одлуку о имовини Косова, која је изгласана са две трећине гласова. Они не знају где су им одговорности. Укључивање ове теме у дијалог, представља позив на дестабилизацију и води у њу. Мени је драго што смо ту тему завршили и драго ми је што неће ни у Бриселу да имају бригу 'Трепче'", рекао је Харадинај.

Маја Коцијанчич је раније изјавила да питање статуса "Трепче" треба да буде решено кроз правнообавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине, и нагласила да "сва отворена питања у односима две стране треба да се реше кроз финализацију дијалога".

Рамуш Харадинај је изјавио и да је одлука о увођењу таксе од 100 одсто на српске производе, одлука Косова и да је условљавање наставка дијалога неприхватљиво.

"Ако направимо списак условљавања, тражили бисмо од Србије да нам се извини за злочине које је починила на Косову, тражили бисмо повратак несталих и тако редом. Тако да мислим да је неприхватљиво условљавати дијалог, јер не губи само Косово ако не дође до дијалога. Губи читав регион и шире. Било би добро вратити се дијалогу, а такса ће остати до признавања. Верујем да нећете имати више сумње у ту одлуку. Бар до признања", рекао је Харадинај на конференцији за медије након седнице владе у Приштини.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи